• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Поиграй си с дебитомерите - в детската го остави на макс, а в другите кръгове намали дебита
vlado320 - помощник
съб окт 26, 2019 11:45 pmLazarGanev написа:
Само връщащата от подовото я подай долу между буфера и ЦП1 и си готов
В тъкъв случай помпа1 трябва да спира заедно с Т.П,и датчика да го сложа на буфера?И маи ще трябва и един еднопосочен клапан някаде между помпите и Т.П?
vlado320 - помощник
нед окт 27, 2019 12:08 amLazarGanev написа:
Поиграй си с дебитомерите - в детската го остави на макс, а в другите кръгове намали дебита
Това може да е по добрия вариант,че с тия стаини термостати това подово кога ще реагирааа!
нед окт 27, 2019 12:32 amvlado320 написа:
В тъкъв случай помпа1 трябва да спира заедно с Т.П,и датчика да го сложа на буфера?И маи ще трябва и един еднопосочен клапан някаде между помпите и Т.П?
След помпа 1 сложи възвратен клапан.
vlado320 написа:
Това може да е по добрия вариант,че с тия стаини термостати това подово кога ще реагирааа!
У нас е тъй
radius - майстор
Задобрявам, от 10-15 връзки на 3/4 и 1цол с тефлонова лента, нищо не прокапа. Чак не ми се вярва. Почват пробите тия дни, най-ми е интересно дали ще ми влошат циркулацията тези гофри, щото аз не вярвам, а тук ме убеждавате в противното. Довечера ще засека водомерите и ще пиша.

Евгени, не чети надолу, че ще те заболи от гледката - отрязах бидона, за да навра гофрите. Също така се опитах безуспешно да го залепя отвътре. Уж става хубаво отначало, но явно прегрявам материала и докато изстива направи няколко мехурчета и ефект -> 0. Засега не ми пречи че сълзи.

Чакаме студ, че още не се топля.

Прикачен файл

буфер4.jpg Двойна серпентина

Прикачен файл

буфер3.jpg Всичко е много естетично и право :)

Прикачен файл

буфер2.jpg изглед отгоре
radius - майстор
Оня ден пуснах системата и засега мога да дам данни за циркулацията само, не и за цялостния ефект. За мен беше не по-малко интересно колко ще се влоши циркулацията и като цяло е по-добре отколкото ме убеждавахте - 10% надолу.
Ето емпирични резултати, припомням че серпентините са 2хDN20 (т.е. дветъл отвор вътрешно 20мм), дълги по 20м, 2 помпи алфа 15-60 на трета степен, дебитомерите не са отворени на макс, а както съм балансирал системата.
- без серпентини 17,4 л/мин
- със 2 паралелни серпентини ( както мисля да ползвам системата) 15,6 л/мин
- с 1 серпентина 20м 13,8 л/мин
- с 2 последователни серпентини 40м 12,2 л/мин

Извод засега - определено са товар тия серпентини, но ако са в паралел не е толкова страшно.
Даже може да са 4 парчета по 10м и пак ще имам същата площ, при неосезаемо влошаване на циркулацията.
Сигурно ефекта от мижавия топлообмен, ще бъде надвит от влошената циркулация ( па макар само с 10%) ... ще видим.
От всичките опити, котелното ще стане най-топлата стая.
speka_rs - майстор
Значи е време и за изолация на буфера.
radius - майстор
Аа това е временна постановка. То котелното си е вътре, така че не губя нищо, освен че фризера е там :-D
чет ное 21, 2019 9:26 amradius написа:
припомням че серпентините са 2хDN20 (т.е. дветъл отвор вътрешно 20мм),
Само лека корекция - Dn20 не означава светъл отвор 20мм, а по-малко. Dn е номинален диаметър, който не е равен нито на вътрешния, нито на външния. Извинявам се за отклонението :)
radius - майстор
Абе да ти кажа, трябва да е малко над 20мм , ама сега не мога да го измеря отвътре.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: