• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
paragraf.22 - помощник
да попитам и аз.
имам голяма тяга на комина.
ас сам на 1 ет а блока е на 5ет.комина е голям и никои не го ползва.
ползвам камина с вр.
много трудно се реголира с клапата .
даите идеии как да уплатня вратата за да мога да контролирам въздуха които влиза след като немога да контролирам исхода

Прикачен файл

а.JPG
а.JPG (212.12 KиБ) Видяна 7082 пъти
Последна промяна от paragraf.22 на ср фев 17, 2010 6:19 pm, променено общо 1 път.
paragraf.22 - помощник
:arrow:

Прикачен файл

DSCI0261.JPG
DSCI0261.JPG (120.44 KиБ) Видяна 7079 пъти
filmatoplo - майстор
За голямата тяга имаш не уплътнена дограма , няма лошо . :)питаш ли ме мен -да гори добре печката отварям балконската врата , с плътна дограма не ми стига въздух да гори . :wink:
paragraf.22 - помощник
за това па не бях се сетил.
тая год. мисля да сменя дограмата и на тая стая щото е студ та дрънка.
хладилника от 20 дена не работи.
трябва да измисля нещо
kretio74 - специалист
филматопло ти си гений а аз се чудя от 1 месец що ми пуши печката и е разпалвам с 1 кило нафта :?
mirix - специалист
Да не ви лъжа но като има хубав комин с тяга и да се притвори клапата да минава дима пред отвор 5 х 5 см и дима минава приблизително около 2 м разстояние в котела а огъня около 50-60 в шамотни тухли. И другата особеност е че има една тръба надупкана от горната страна с 6 мм дупки за вторичен въздух. Братята чешки инженери след дълги тестове препоръчват комин ф 20 минимум 12м. комин 20х20 минимум 7 метра. Преди време когато живеех в 4 етажен блок страшна тяга , тук на къщата стар комин явно поизпуска тук там и като поизстине да притворя после докато тръгне проблем

Прикачен файл

kotel_.jpg
схема на котела
kotel_.jpg (76.84 KиБ) Видяна 6284 пъти
Последна промяна от mirix на чет фев 25, 2010 3:47 pm, променено общо 1 път.
sherii1969 - помощник
колега borvel, кажи нещо за тази печката на братя Михеенко,ако има и схеми или най-добре снимки , пускай де :-D
Jason - специалист
Не ми се четат всички постове и за това с риск да повторя някой, който вече е открил същото, като мен ще споделя опита си.

Става въпрос за охлаждане на димните газове.
Направил съм си в фирма печка по мой чертеж а някой части направо съм ги купил от магазина.
Печката е тип "Чудо", но такова, че всеки, който го е виждал вкъщи е изумен а майсторите в фирмата до последно не вярваха, че ще проработи.
Описание: външно тяло от неръждавейка(по-скъпо е, но заради визията), вътрешно тяло от 4мм. черна.; при сглобено състояние разстояните между вътрешното и външното тяло е 7-8см.; в долния край на външното тяло съм сложил вентилатор, който вкарва въздух от стаята, завърта го около горещото вътрешно тяло и излиза през отвор в горния край; димните газове, които излизат през комина съм вкарал в обикновена лира от магазина, която е предварително затворена в кожух от черна ламарина, от едната и страна има вентилатор, който охлажда лирата и т.н и т.н.
В резултат от вентилатора от отвора на кожуха на лирата излиза топлина, като от духалка, само че не плащам 2000W ами 42W.
С цялото това чудо отоплявам два етажа, чрез пробит отвор в пода на горния етаж. За да стане горе 24С, долу вече е към 35С. Всичко това ми струва само 700лв. всичко общо.
А сега за минусите. Основно два. Първо през нощта към два часа печката изгасва и има нужда от "дежурен пенсионер", какъвто нямаме под ръка.
И второ-трудно може да регулираш градусите.
Вземайки предвид тези обстоятелства и това, че имам малки деца, които, като се върнат от училище не могат да си запалят печката сами, то преди три години минах на климатици :lol:
Сега я палим не повече от един-два пъти зимата. Ей тъй за профилактика " `дет съ викъ", но си остава нещо уникално за мен.
Не само създадено от мен, но и работещо.
Успех и на другите експериментиращи!!!
paragraf.22 - помощник
то тва го 4етох неиде брат
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: