• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE - майстор
LazarGanev написа:
При всеки цикъл на палене и гаснене се изхвърлят неизгорели газове в атмосферата, което бърка в джоба
Лазаре, ако въобще има някакво изхвърляне на неизгоряла газ то е пренебрежимо малко. Подаването на искра за запалване е преди подаването на газта при всички котли. Колко време отнема запалването на всички горелки? Не повече от две секунди. Е, колко газ ще се загуби при 20 запалвания примерно в час като се има предвид, че запалването не става при максимално налягане на газта? По големите загуби идват от предварителното вентилиране на горивната камера преди запалване и последващото след изгасване. И пак загубите не са чак толкова фрапиращи. Иначе съм за с двете ръце за монтиране на големи радиатори с цел по добра конвекция и бързо затопляне. Това води до реална икономия.
ESPACE - майстор
Bulgaria Therm написа:
Най-важното е котелът наистина да е настроен на минималната мощност
Продължителните ми наблюдения проведени върху доста конвенционални газови котли за жалост не потвърждават това твърдение.
При кондензните такива се потвърждава.
Bulgaria Therm - специалист
ESPACE написа:
LazarGanev написа:
При всеки цикъл на палене и гаснене се изхвърлят неизгорели газове в атмосферата, което бърка в джоба
Лазаре, ако въобще има някакво изхвърляне на неизгоряла газ то е пренебрежимо малко. Подаването на искра за запалване е преди подаването на газта при всички котли. Колко време отнема запалването на всички горелки? Не повече от две секунди. Е, колко газ ще се загуби при 20 запалвания примерно в час като се има предвид, че запалването не става при максимално налягане на газта? По големите загуби идват от предварителното вентилиране на горивната камера преди запалване и последващото след изгасване. И пак загубите не са чак толкова фрапиращи. Иначе съм за с двете ръце за монтиране на големи радиатори с цел по добра конвекция и бързо затопляне. Това води до реална икономия.
Истината е, че колкото по-рядко включва котела, толкова по-малко харчи. Това се определя от топлинните загуби на жилището, насторйката на котела и регулиране по стайна температура.
ESPACE написа:
Bulgaria Therm написа:
Най-важното е котелът наистина да е настроен на минималната мощност
Продължителните ми наблюдения проведени върху доста конвенционални газови котли за жалост не потвърждават това твърдение.
При кондензните такива се потвърждава.
В случая за разхода на газ влияят и други фактори, един от които е и марката котел. Ние също правим наблюдения и където сме го направили(сервизният ми инженер също се отоплява с обикновен котел) клиентите са много доволни.
noemis написа:
Ами в момента е нормално. При температура навън -4 в хола е 21 C, в едната спалня е 20, в другата радиатора е на 0, лирата е пусната. Това е при сложена температура на котлето около 60 C.
Но под нас не живее никой, над нас също.
А за това какъв термостат да взема е голям проблем. Звънях в рувекс (от там строителя ми е взел котлето) нищо не ми обясниха. Казах ми за това котле нямало термостат, който да контролира модулацията. Можело да му се сложи който и да е "контактен"(така казаха, предполагам този който включва и изключва само).
Четах за мойто котле, че се предлагат 3 модела на De Dietrich:
-непрограмируем(AD140)
-програмируем(AD137)
-програмируем безжичен(AD200)
От тези трите не знам кой котролира модулацията и кой не. Но те ми казаха, че ги нямат и ми предлагаха на honeywell.
И сега не знам и какъв термостат е най-добре за моето котле. Те нищо не ми обясниха за жалост ;(
Щом са ти казали от Рувекс, че за този котел няма дистанционно управление с модулация е така.
"Контактни" термостати можеш да сложиш и други видове. Не е задължително да са De Dietrich.
Ето ти нашите варианти, за да ги сравниш по цени:
1. Непрограмируем . цена 19,64 лв.
http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... &Itemid=35
2. Програмируем седмичен - цена 70,30 лв.
3. Безжичен програмируем седмичен - цена 147,90
Цените са без ДДС. Отстъпка за форумци - 15%.
Производител - Watts Industries
2v6 - майстор
ESPACE написа:
LazarGanev написа:
Вентилацията на горивната камера преди запалване е около 15 секунди. През това време топлообменника се охлажда толкова, че е необходимо горе-долу същото време работа на газ до загряване на положението преди загасването на пламъка.

На noemis има горене 4 минути и спира. При това положение полезната работа е 225 от 240 секунди. 15/240=0.06 или 6% газа отива за загубите от вентилирането.

При 200 лв сметка означава 12 лева - защо трябва да се хвърлят на вятъра :?:
ESPACE - майстор
2v6 написа:

Вентилацията на горивната камера преди запалване е около 15 секунди. През това време топлообменника се охлажда толкова, че е необходимо горе-долу същото време работа на газ до загряване на положението преди загасването на пламъка.

На noemis има горене 4 минути и спира. При това положение полезната работа е 225 от 240 секунди. 15/240=0.06 или 6% газа отива за загубите от вентилирането.

:) Извинявай, ама изобщо не мога да се съглася с подобни сметки. Значи в единия случай обдухваш топлообменника с температура около 0 градуса да речем или ако през него преминава вода с температура 60градуса то делтата е 60градуса. В другия случай го обдухваш със температура минимум 300 градуса и в този случай делтата е 240 градуса.
2v6 - майстор
ESPACE написа:
2v6 написа:

:) Извинявай, ама изобщо не мога да се съглася с подобни сметки. Значи в единия случай обдухваш топлообменника с температура около 0 градуса да речем или ако през него преминава вода с температура 60градуса то делтата е 60градуса. В другия случай го обдухваш със температура минимум 300 градуса и в този случай делтата е 240 градуса.
Може и да бъркам, но и твоето обяснение куца :wink:
Имаш ли представа каква е температурата на ламелите на топлообменника по време на горене :?:
LazarGanev - "Велик майстор"
Bulgaria Therm написа:
Идеалният вариант е минималната мощност в режим отопление и мощността на инсталираните отоплителни тела да съвпадат. Аз мисля, както казах и по-горе, че минималната мощност трябва да е малко над инсталираната мощност. Както се вижда, на човека при този брой глидери му е топло даже и при 60 градуса на водата. Най-важното е котелът наистина да е настроен на минималната мощност(много инсталатори не го правят и после клиентът плаща цифри!).
Някой ще ми каже ли дали има поне едно вярно твърдение в този цитат?
ESPACE, знаеш, че за да се запали горивната смес трябва да има нужната концентрация . Преди да се създаде тази концентрация запалване няма и сместта се издухва. При изгасване в горивната камера остават неизгорели газове, които се издухват - и в двата случая се изхвърля горивна смес в атмосферата.
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
Bulgaria Therm написа:
Идеалният вариант е минималната мощност в режим отопление и мощността на инсталираните отоплителни тела да съвпадат. Аз мисля, както казах и по-горе, че минималната мощност трябва да е малко над инсталираната мощност. Както се вижда, на човека при този брой глидери му е топло даже и при 60 градуса на водата. Най-важното е котелът наистина да е настроен на минималната мощност(много инсталатори не го правят и после клиентът плаща цифри!).
Някой ще ми каже ли дали има поне едно вярно твърдение в този цитат?
ESPACE, знаеш, че за да се запали горивната смес трябва да има нужната концентрация . Преди да се създаде тази концентрация запалване няма и сместта се издухва. При изгасване в горивната камера остават неизгорели газове, които се издухват - и в двата случая се изхвърля горивна смес в атмосферата.
Да, има: "Както се вижда, на човека при този брой глидери му е топло даже и при 60 градуса на водата."

На графиката се виждат мощностите на котела и радиаторите в зависимост от температурата на водата. Котела загрява температурата на водата до достигане на пресечната точка. Ако е настроен на температура по-ниска от тази в пресечната точка, то спира по-рано.

Ако минималната мощност на котела е над инсталираната мощност, то пресечната точка (температурен баланс) не може да се получи в температурния обхват на котела. Затова котела започва да включва и изключва често.

Прикачен файл

t_balans.GIF
Диаграма на мощността на радиатори в зависимост от средната температура на водата. Мощността на радиаторите в този пример е 10 kW при средна температура на водата 80 °C (90/70) и температура на въздуха 20 °C.
t_balans.GIF (5.42 KиБ) Видяна 3968 пъти
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: