• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
бат Вальо - специалист
Не знам при вас как е, но при мен след 7 годишна употреба на печка Прити чак сега, тази есен свалих кюнците да ги почистя. Не че имаше проблем, ама нали уж трябвало да се чистят. С много зор изкарах една шепа прах и после ме доядя че въобще се хванах. В тази печка горя всичко - бутилки, торбички, всякакви пластмаси, памперси :lol:
Не мисля че трябва да се притесняваш за запушване на комина. Или пък аз съм късметлия.

И този РС е много голямо дърво. На втората година, а ако не и по-рано ръждясва от вътре и пуска ръжда из системата. Аз си мисля че най-добре да е от неръждавейка или по-евтино от пластмаса.
filmatoplo - майстор
За ръждата ясно -там има допир с кислорода и ръждясва :wink: при отворената система е така , но не и фатално .При мен се запушва кюнеца , ама аз си знам защо -имам 2 метра хорихоризонтал и на комина сме трима -2 печки и 1 аспиратор . :lol:
maxuel82 - специалист
бат Вальо написа:
Аз си мисля че най-добре да е от неръждавейка или по-евтино от пластмаса.
Да го напълня догоре с вода та да няма въздух :? и да не ръждясва :!:
PCL82 - майстор
Като го напълниш до горе къде ще отиде разширената вода-ще прелее и съдът ще остане пак частично празен.

Един начин да се намали корзията е РС да бъде висок и тесен, за да има минимална контактна площ с въздуха.

Четах от един немски сайт, че някаква фирма била разработила много сполучливи отворени РС с плаваща мембрана. Лека мембрана, която не е захваната за съда и и пречи водата да контактува с въздуха. Съдът има отдушник. Добрата идея обаче загубила пазар, защото в Германия престанали да правят отворени системи. Отопляват предимно на нафта и газ и по рядко на твърдо гориво.
PCL82 - майстор
Днес ми хрумна дали не може в РС да се изсипе някаква мазнина, която да изплава над водата и да образува филм, непропускащ въздуха.
Илиян Илиев™ - майстор
Опитай с течен парафин. Аз изсипах във виното за да няма контакт с въздуха. Стои си отгоре и те така.
PCL82 - майстор
Илиян Илиев™ написа:
Опитай с течен парафин. Аз изсипах във виното за да няма контакт с въздуха. Стои си отгоре и те така.
За виното течен парафин не е ли опасно? Доколкото знам течният парафин се получава от нефта, а алкохолът разтваря мазнините.

Може би е добре да ползваш ядличи мазнини.
Илиян Илиев™ - майстор
Този който използвам си пише, че е точно за тази цел. Преди това направих опит в чаша и виното с нищо не се промени.

Даже се използва и като разхлабително, та тук вече е рисковано ако се погълне малко. :lol:

Там където четох пишеше, че може и хранително олио да се сложи, но не е желателно, защото може виното да придобие дъх на гранясало.
PCL82 - майстор
Да не би да става дума за рециново масло? Защото то е разхлабително и се ползва при вината и ракиите, до колкото знам. Слага се също и към спирачната течност в автомобилите, за да смазва спирачните цилиндърчета. Добива се от растение рецина.
Илиян Илиев™ - майстор
На етикета пише OLIO DI VASELINA PURISSIMO.

Наричат го и OLIO DI PARAFFINA.

Та за това си помислих, че става въпрос за течен парафин.

п.п. Всъщност като цъкнах за резултати на български май става въпрос за течен вазелин, а не за течен парафин.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 42

Тема "Локално парно- въпроси за направата му + снимки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: