• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Ahmakov написа:
има Емо говори конкрето за неговата ТП, а не по принцип.
Ахмаков, ще се съгласиш ли с мен , че всеки преработен климатик в ТП ще работи по-неефективно от оригиналната машина?. Най-малкото заради наличието на един паразитен топлообмен фреон/вода/въздух вместо фреон въздух.

Ahmakov написа:
А Емо и "конпания" са доволни, разбраха къде бъркат, поправиха си грешката, продадоха си неправилно подбраните неща
Разбира се, че ще са доволни. ТП в комбинация с подово е отлично решение. 10-15% по-нисък коп не е проблем на фона комфорта от тишината и уюта на подовото.
Ahmakov написа:
60С устройват ли те?
-15С устройват ли те?
Потърси, качвал съм снимки на модела и то в режим на работа.
Улесни ме и ми кажи модела климатик с КОП 5 при - 15 външна и духащ 60 градуса.
Това в идеалният случай е изпарение при -20 и кондензация при +65
Предполагам, че фреона е 410
Налягането на изпарение е 3,1 бара, а кондензацията 43 бара
Сигурен ли си в това което написа?

Ти тества ли го реално или гледаш рекламните брошурки? Да няма монтиран електричекси нагревател :-D
Мога и да си купя един да го тествам, но не каза парите.
Boyan - специалист
шоп написа:
Ahmakov написа:
60С устройват ли те?
-15С устройват ли те?
Как да ви го каже , когато дори теоретично не може да съществува такъв климатик ?
От друга страна както той самият твърди бил винаги 100% сигурен в това което пише ...

Теоретичният максимален COP на идеална термопомпа при тези температури е 4,442.

Идеална тоест без отчитане на консумация на вентилатори , при компресор с КПД 100% , без да се смятат делти между фреона и въздуха , без отчитане на хидравлични , пневматични топлинни и всички останали загуби .
Ако от тях отчетем само делтите става 3,973.

Колега Ахмаков , и вие искате да водите лекции по хладилна техника ?
Извинете , но ако сега започвате да я изучавате как бихте могли ?
Обещавам да ви помогна в начинанието , защото ви се възхищавам на ентусиазма .
Ето ви една отправна точка за начало :
https://en.wikipedia.org/wiki/Coefficie ... erformance
И малко истински данни на много висок клас машини :
http://www.zubadan.info.hu/aruhaz/media ... tok_en.pdf
КОП-овете са в раздел 5 от спецификацията .
шоп - майстор
Boyan написа:
шоп написа:
Ahmakov написа:
60С устройват ли те?
-15С устройват ли те?
Как да ви го каже , когато дори теоретично не може да съществува такъв климатик ?
От друга страна както той самият твърди бил винаги 100% сигурен в това което пише ...

Идеална тоест без отчитане на консумация на вентилатори , при компресор с КПД 100% , без да се смятат делти между фреона и въздуха , без отчитане на хидравлични , пневматични топлинни и всички останали загуби .
Като прибавим КПД на двигателя, греещи намотки, косинус Ф, лагери и т.н. все загуби, защото при -15 и външен двигател тази топлина не можем да я използваме

Загуби от компресор, загуби при сгъстяване, хидравлични и термични загуби по тръби....малко, но се събира.

Като сложим дефроста и положението от приемливо става лошо. Сигурно и ел. нагревател с КОП 1 има в системата та по-качествено да греем атмосферата при дефрост.
Сложи и ел. енергията на вътрешният вентилатор и управлението.

За да отнемеш 1 киловат енергия от въздуха трябва прекараш 3200м3 въздух и да го охладиш с 1 градус.
Вентилатора какво консумира?

Може и с 5 градуса да го охладиш, но тогава кондензацията отива при -25 ( в най-добрия случай) и трагедията пълна

То на такива рекламни брошурки вече и дребни рибки не се ловят...

Но аз чакам модела г-н Ахмаков. Лесно е да се критикува и да се пише с главни букви в другата тема ( ТП вода вода всеки може да си направи сам)
radius - майстор
Ти както го описа да се чудя как се топля икономично с ТП въздух-вода :wink: ( тия Мицубишита не мога да ги разбера, Зубадана с по-хубав компресор от Екодана ( моя), а последния с по-висок КОП).
шоп - майстор
radius написа:
Ти както го описа да се чудя как се топля икономично с ТП въздух-вода :wink:
Икономично е и с КОП 2-3-4
Не винаги навън е -15 и никой не дъни ТП на 60 градуса вода, нали?

Просто това което написа г-н Ахмаков не е истина. Няма климатик с КОП 5 при -15 външна и духащ 60 градуса
шоп - майстор
Ahmakov написа:
60С устройват ли те?
-15С устройват ли те?
шоп написа:
Предполагам, че фреона е 410
Налягането на изпарение е 3,1 бара, а кондензацията 43 бара
Ти тества ли го реално или гледаш рекламните брошурки? Да няма монтиран електричекси нагревател :-D
Мога и да си купя един да го тествам, но не каза парите.
Хм...жаллко!
"Колегата" Ахмаков се покри...дано да е добре! От 4.01.2018 не се мярка във форума:-(
Аз все още чакам инфо от "спеца" кой е този климатик с КОП 5 при -15 външна и духащ 60 градуса...

Събрал съм една чанта пари и само чакам инфо и купувам една дузина от тези клими :cool:
a_stoev - майстор
абе аз още чакам да видя двустъпален компресор в домашен климатик.... :D.
Не помня вече в коя тема беше.
Ahmakov - специалист
шоп написа:
...Хм...жаллко!
"Колегата" Ахмаков се покри...дано да е добре! От 4.01.2018 не се мярка във форума:-(
Аз все още чакам инфо от "спеца" кой е този климатик с КОП 5 при -15 външна и духащ 60 градуса...

Събрал съм една чанта пари и само чакам инфо и купувам една дузина от тези клими :cool:
Да жалко,... можех да ти спестя доста време и пари...
Не се притеснявай за мен, повече от добре съм. На Тенерифе е мноооого по интересно.
Парите не ги харчи, че ще ти трябват да си платиш водомера за сондажа и водата над 10м3, която изразходваш... Басейнова дирекция говори ли ти нещо?
шоп написа:
...Като прибавим КПД на двигателя, греещи намотки, косинус Ф, лагери и т.н. все загуби, защото при -15 и външен двигател тази топлина не можем да я използваме

Загуби от компресор, загуби при сгъстяване, хидравлични и термични загуби по тръби....малко, но се събира.

Като сложим дефроста и положението от приемливо става лошо. Сигурно и ел. нагревател с КОП 1 има в системата та по-качествено да греем атмосферата при дефрост.
Сложи и ел. енергията на вътрешният вентилатор и управлението.

За да отнемеш 1 киловат енергия от въздуха трябва прекараш 3200м3 въздух и да го охладиш с 1 градус.
Вентилатора какво консумира?

Може и с 5 градуса да го охладиш, но тогава кондензацията отива при -25 ( в най-добрия случай) и трагедията пълна

То на такива рекламни брошурки вече и дребни рибки не се ловят...
Ето ти и климатика.
Да се чуди човек, какво ли покриват с тези 40W! Ама какво да ги правиш - Японци. Не четат форума и идея си нямат, че това е невъзможно.
Аз лично съм монтирал 4 броя от тези, в България и съм ги виждал какво могат.
А, и такива дето топлят по време на дефрост съм монтирал. Да ти кажа честно, нагревателя така и не го открих къде е монтиран.

Прикачен файл

file.jpg
file.jpg (35.35 KиБ) Видяна 1873 пъти

Прикачен файл

def.jpg
def.jpg (76.62 KиБ) Видяна 1873 пъти
Ahmakov - специалист
a_stoev написа:
абе аз още чакам да видя двустъпален компресор в домашен климатик.... :D.
Не помня вече в коя тема беше.
Ами още в оная тема, беше написано, кой е модела и имаше снимка на компресора. Вместо да чакаше, можеше да прочетеш.
Ето ти ги още веднъж, па дано сега да ги видиш. А ако искаш, да ги видиш на живо, т.е. реални, помоли колега, да ти отвори Тошиба Дайсекай 3. За Европейския пазар, май друг модел, имащ възможност да работи и работещ, и като двустъпален, не се сещам.

Прикачен файл

1.png

Прикачен файл

2.png

Прикачен файл

3.png
Ahmakov - специалист
Boyan написа:
...Как да ви го каже , когато дори теоретично не може да съществува такъв климатик ?

Колега Ахмаков , и вие искате да водите лекции по хладилна техника ?
Извинете , но ако сега започвате да я изучавате как бихте могли ?
Обещавам да ви помогна в начинанието , защото ви се възхищавам на ентусиазма ...
Мила ми колежке или колега,
Значи, ти можеш да загряваш вода до 65 - 70С, при температура на кондензация 40С, а "тъпите" японци не могат да загреят въздух до 60С? ....

Това с воденето на лекции, от къде си го изчоплихте? Казвал съм го и пак ще го кажа, не се чувствам задължен, да запълвам празнините в знанията на нигоко.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: