• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Сигурен съм, че ще падне разхода Христо като направиш изолацията, макар че тази част, дето е към комшииите, ако не направиш вътрешна изолация ще продължи да оказва голямо влияние на разхода. Досегашния ти разход не е кой знае колко висок, но не е и нисък. Спестеното от добрия котел заминава през стените.
Christo - майстор
Може би е правилно първо да си санираме къщата и тогава да правим отоплението. Така планирах и аз, но стана друго. Старият ми котел "направи сам" се разкапа(за щастие в края на зимата). Като взехме да го кърпим, стана ясно, че е много зле и ще трябва нов. Тогава се регистрирах в този форум и разбрах, че нещата са отишли много напред, че трябва много да наваксвам с четене и питане. За съжаление, Троян не е нито София, нито Варна. То такава липса на кадърни специалисти в тази област, че не е истина! Видях случайно един по-голям от моя Херц работещ, лъскав и чистичък, нищо общо с кочината в моето старо котелно. Очите ми останаха в него! Да го сложиш в хола и да му се любуваш! За мой късмет другарката в живота не се противи много и ми угоди на каприза. Малко ми е скъп за моите финанси, но пък сега има нещо у нас, което е както трябва! Благодаря на Лазар, Антон, Филма, Сънчо и всички други, които отделят време да споделят знания и опит, за да можем поне малко "да стигнем американците". Весели празници!
джеки - специалист
Ч.Н.Г. здраве и късмет на всички. Истината е че преди да си купиш котел ли ще е или горелка всеки те обиждава че колко малко ще гори. Истината се разбира малко покъсно, а и доста колеги не казват истината. Има много хора палят котела за по 7-8 часа и казват на мен ми гори 20кг/примерно/.
filmatoplo - майстор
Дори да е антиреклама за занаята ми- тази зима наблюдавам към 10тина горелки игледам реалните разходи, от догодина всеки ще знае колко са те, идругите клиенти ще си правят сметката, но и аз ще съм спокоен че не съм ги подлъгал.
p_delin - специалист
Всяка къща или апартамент са много специфични като разход за отопление. Едно е да топлиш апартамент, друго е къща. Много зависи каква площ е дограмата и каква е температурата вътре, сътветно и на вън и още други неща. Аз направих засичане на моя разход и изглежда така. Къща 130 кв.м. изолация 8 см. таван неизолиран и понеже е близнак едната страна също. Бойлер 150 л. температура на долния етаж 22/23 гр. горния 21( спални) Засичането го правих от 30.12.2014 до 1.1.2015. Температура през деня -6 а през нощта - 15. Къщата я отоплявам с подово и радиатори и котела работи без да го спирам или намалявам.Температурата не я намалявам през нощта винаги е толкова. Котела е Ponast 15 kw. Разхода е 3 чувалчета на 24 часа и немисля че при тези температури на вън може някой да му е топло без да харчи пелети.
bobi65 - специалист
Да споделя с всички и аз за моят разход. Отоплявам цялата къща 3 етажа по 120 квадрата и таванско 40 квадрата общо 400 кв.м... всичко е санирано с 10 см минврална вата и 3 камерна дограма.
Преди нова година когато падаше температурата до към -3 максимум 2 чувала букови пелети.
В новогодишната нощ и на 01.01.15 когато беше -12 и -11 засякох 3 чувалчета без 2 килограма.
Смея да кажа че съм доразвил системата с всичко което е известно в топлотехниката за да имам максимално КПД.
Самият факт че съм с 40 kw горелка сложена на котел 48 кв. комбиниран за въглища/дърва и Пелети и постигам максимална температура на изходящите газове от 58-60 градуса говори че КПД е стррашно добро,
Ще изброя нещата довели до този резултат.
1 . В горелката
- Изобретена постоянна бъркалка която леко разбърква горивото
- Много добро самопочистване по газодимен принцип изпълнен с два компресора от пистолети за за боядисване
-Ланда наблюдение на коефицента на излишен въздух
- работа на горелката с топъл въздух 35 градуса взет от топлообменник изграден около комина.
- контрол с стаен термостат в средата на сградата и настроена температурра 20.5 градуса и хистерезис 0.4
2. В котела
- превръщането му от 2 ходов в 3 ходов с цяли шамотни плочи от 2 см. дебелина. изработка на турболизатори както по пътя на 2-ят ход така и в 3-ят ход в самите димоотводни канали.-
- естествено че има трипътен винтил но нискотемпературен на 45 градуса.
3. Други
- инсталацията на системата е от старите с дебели тръби и разширителен съд. Цялата система съдържа 800 л вода... това ми е естествен буфер...
Горелката я карам да работи само ма максималната но оптимална мощност която от опити съм остановил че е 36 кв. в режим on/off... Модолацията води до понижено КПД.
И така системата работи 1.5 ч... терморегулатора спира горелката... тя почива 5-6 8 часа в зависимост от загубите на сградата и външните температури и пак се пали на МАКС...
Обслужвам котела веднъж седмично да изхвърля половин кофа пепел от пепелника и да почистя стените с четка и прахосмукачка за да не се влошава топлообмена. Както и да заредя бункера с 10 чувала пелети...по накое време през седмицата добавя още 4-5 чувала за да изкара седмицата.
Не съм слагал термовинтили на радиаторите 26 бр... но съм ги регулирал ръчно като съм следял тепературата в всяко помещение да е около диапазона 20.5 градуса..
n.ganev - майстор
syncho написа:
Това като гледам са към 2 чувалчета. Защо според теб трябва да живеят в Атина. Просто тук хората ги лъжат, за да могат да си продават евтините боклуци като рекламират, че този разход е нормален. Е не е нормален!
Разхода е за 120кв.м. И все пак е къща едноетажна + 120л. бойлер и при това едноетажна, има изолация и дограма дърво стъклопакет. При тези външни температури които бяха не мисля,че е кой знае колко много разхода. Е може и по-добре, но с пелетите с които съм сега просто не ми се говори, а днес нова тема - тел в шнека :shock: . Е това са нашите производители.
джеки - специалист
поздравление за разхода ти боби 65. За този разход само може да мечтая с моя прехвален пелетерм с шведска модулация
LazarGanev - "Велик майстор"
Боби, колко чувала пелети си изгорил... ъъ.. искам да кажа ...откога имаш котела, от колко време?
Svezar - специалист
джеки написа:
поздравление за разхода ти боби 65. За този разход само може да мечтая с моя прехвален пелетерм с шведска модулация
А изолацията ти 10см вата ли е, и стъклопакета троен ??
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: