• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Затова слагам този имотикон :) за да се разбере че е малко пресилено, но е трябвало да се постараят, направили са продукта и не са посмели да го спрът, поправят или да го подобрят.
alx359 - специалист
jabata написа:
Е недей с чак толкова лошо. Котела не е лош за тези пари, просто има няколко недостатъка ка подаването на свеж въздух, регулатора за въздух когато е на дърва, също така че на дърва се налага да се махнат огнеупорните тухли за да не чади много.
Като си отидеш у имота, можеш ли да провериш какъв вентил (TRV) ти дойде с окомплектовката? Много странно, че такъв вентил уж с 2 графи да работи на обратно при втулката отгоре.

Иначе да те предупредя, че имам проблеми с това "велико" откритие на Opt. Time=30. У-нието почна да се държи много странно при тези настройки дето писах ако Opt. Time<>0 (Веднага минава на T>Тset, P=0 и горелката ще да гасне). Писах на Интиелците та да видим дали нещо не е заминало. :-?

(А и с Opt. Time=0 и другите настройки снощи за кратко мернах P=16).

EDIT:
Токущо говорих с тях. До един месец щели да променят начина на управление на Opt. Time, че да нараства от текущата Т, а не от някаква зададена (което в частност май иде проблема дето описах по-горе). Трябва да се признае, че са отзивчиви.
jabata - специалист
alx359 написа:
Като си отидеш у имота, можеш ли да провериш какъв вентил (TRV) ти дойде с окомплектовката? Много странно, че такъв вентил уж с 2 графи да работи на обратно при втулката отгоре.

Иначе да те предупредя, че имам проблеми с това "велико" откритие на Opt. Time=30. У-нието почна да се държи много странно при тези настройки дето писах ако Opt. Time<>0 (Веднага минава на T>Тset, P=0 и горелката ще да гасне). Писах на Интиелците та да видим дали нещо не е заминало. :-?

(А и с Opt. Time=0 и другите настройки снощи за кратко мернах P=16).

EDIT:
Токущо говорих с тях. До един месец щели да променят начина на управление на Opt. Time, че да нараства от текущата Т, а не от някаква зададена (което в частност май иде проблема дето описах по-горе). Трябва да се признае, че са отзивчиви.
Ще проверя, но е с 2 графи и си работи както трябва. Но първо го разглобих тотално за да му разбера логиката и тогава го вързах.
Иначе чесно да си призная, все още незнам каква е логиката на OptTime. Какво точно се случва? Стайния термостат подава сигнал че е достигната зададената температура, и горелката гасне или чака времето зададено в OptTime. Нека господата от Поморие да не се обиждат, обаче логиката им е мега малоумна. Все съм виждал модулиращи горелки със стайни термостати, но такова безумие не съм виждал.
s_s1 - специалист
s_s1 написа:
...
Но до сега още не се е стоплило.
Да добавя нови серии в сериала: От фирмата са домъкнали и монтирали ползвана горелка 32 кв. и пелети дървесни от техните, т.е. направени от същия производител, от който купува моя човек, но преди време "специално" за фирмата.
И о чудо-още същата вече температурата в голямото помещение е достигнала 19С, и също се е усетило топлото на пода и в спални и санитарни помещения. На другия ден вече темп не пада под 21-22С, горелката работи в модулация и са я видели да показва само 33%. За 2 денонощия са изгорили по 150 кг. дървесни пелети и от снощи вечерта са минали отново на слънчогледови. Оказва се, че предната горелка 25 кв. гори долу-горе същото количество пелети, като 32 кв., но не е стоплила системата. Горелката 32 кв. не е настройвана на място. Просто са я сменили, сменили са пелетите и всичко вече е ОК.
Не ми е ясно след като е работила тази горелка на друго място, но със същите пелети и е преместена дали трябва да се настройва отново за новия котел, за димосмукателния вентилатор, на който междувременно е намалена мощността.
alx359 - специалист
jabata написа:
Ще проверя, но е с 2 графи и си работи както трябва. Но първо го разглобих тотално за да му разбера логиката и тогава го вързах.
Ок, мерси. Ще е много интересно ако работи с втулаката отгоре, защото това щифтче при мен бута навътре и извъртва шестохрамния лоста навън. Предполагам монтажа ти е с втулката надолу. Аз ще видя зор защото има само към 20см. отстояние от стената и трябва да се махне капака на котела за да се напъха ключ.
jabata написа:
Иначе чесно да си призная, все още незнам каква е логиката на OptTime. Какво точно се случва? Стайния термостат подава сигнал че е достигната зададената температура, и горелката гасне или чака времето зададено в OptTime. Нека господата от Поморие да не се обиждат, обаче логиката им е мега малоумна. Все съм виждал модулиращи горелки със стайни термостати, но такова безумие не съм виждал.
След разговора с Интиел и аз вече не съм съвсем сигурен. Пействам ти от моите бележки какво ми се струва, че прави.
Opt. Time [0 до 60 min]. Време за оптимизация по стаен термостат (само при Control=Room_reg), с цел поддържане стабилна t° на отоплителна система (Т) с по-малко спирания на горелката.
- При Opt. Time = 0, горелката работи в ON/OFF режим.
- При Opt. Time = 5 до 60 мин, горелката оптимизира с по-малки P, а при добре подбрана стойност - не спира изобщо.

Zone_reg определя температурен интервал, докато Opt. Time определя времето горелката ще стои в този интервал.

Режими на оптимизация
а) Стаен термостат ON:
- Ако горелката е OFF, тя си избира T_set < Т_set_max (според Zone_reg.)
- Ако T_set >Т горелката става ON.
- P ще се само-регулира така, че Т=T_set да се постигне към края на зададения Opt. Time.
- Ако междувременно и друг стаен термостат стане ON, Т ще спадне и P ще модулира нагоре.
- Иначе като вдигне Т достатъчно, горелката ще модулира P много надолу (пр. 13%) и ще поддържа пламъка.
b) Всички стайни термостати OFF горелката ще спре щом Т=T_set, затова трябва да се избягва и двете неща да се случат едновременно.

Идеалният вариант за по-малък разход е да се избере Opt. Time. достатъчно голям горелката да си работи постоянно с променлива мощност (установен режим). По-принцип, времето за оптимизация трябва да е с около 5 – 10 мин. по-голямо от времето между две включвания на стаен термостат.

Прикачен файл

headset.jpg
headset.jpg (10.02 KиБ) Видяна 1751 пъти
filmatoplo - майстор
По принцип разликата в двете горелки е само в секундите подаване пелети и въздуха, под въпрос е другите настройки, които не можем да си обясним, пробвайте на 25цата да настроите 1 към 1 настройките на 32ката и трябва да заработи еднакво.
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
По принцип разликата в двете горелки е само в секундите подаване пелети и въздуха, под въпрос е другите настройки, които не можем да си обясним, пробвайте на 25цата да настроите 1 към 1 настройките на 32ката и трябва да заработи еднакво.
Какви настройки не можем да си обясним? Вярвам повечето станаха ясни вече.

Вероятно имаш предвид 18-ка и 25-ца? 32-ката мисля беше по-голяма по габарити.
filmatoplo - майстор
Говоря за всички настройки 1 към1 ,конструктивно 25и32 са еднакви,имам само съмнение около вентилаторана 32ката ,но едва ли е чак толкова по мощен ако въобще е различен.Как така 32ката топли с 33% мощност, а 25цата не може да стопли на 100% мощност.
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
Говоря за всички настройки 1 към1 ,конструктивно 25и32 са еднакви,имам само съмнение около вентилаторана 32ката ,но едва ли е чак толкова по мощен ако въобще е различен.Как така 32ката топли с 33% мощност, а 25цата не може да стопли на 100% мощност.
По назад в темата говорихме между 18-ка и 25-ца. Имал ли си възможност да провериш дали са абсолютно еднакви отвътре?
filmatoplo - майстор
за 18 -25 съм сигурен че по нищо не се различават. разлика има само в настройките -секунди подаване и % въздух. едната има подаване 4сек ,другата 7сек,тоест първата нямали да стане по мощна след като и на нея и увеличиш подаването на 7сек .
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: