• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
bialk написа:
питам, понеже панелът ми не е на чист юг, а на 45 гр. от него (югоизток). При мен фронталното по хоризонтала слънцестоене е точно в 12 часа,
В Гоце Делчев слънцето е най-високо към 13.26 ч. Ако панелът е огрят фронтално в 12 часа, отклонението от посока ЮГ трябва да е по малко от 15°
bialk написа:
при мен ъгълът е значително намален, а в 16 часа колекторът вече спира работа.
Ако го завъртиш в абсолютен ЮГ, ще почва да работи по-късно и ще спира в 16.50 ч. Загубите ти са незначителни.
Ако тези изчисления са верни, при спиране панела в 16 часа, трябва да почва работа към 8,40 и работният му обхват е малък - 84°.
bialk - специалист
Най-рано е стартирал в 7,30 часа с температура в колектора 25 гр. (температура в бойлера 18 гр.). При цял слънчев летен ден се събират 9 часа работа до 16,30ч. Притеснява ме факта, че сутрин околната температура е ниска и това води до допълнителни загуби. Затова си мисля, че ако е насочен на юг или югозапад ще има по-добри добиви. Все пак в 7,30 температурата на въздуха е едва 15 градуса, но в 16,30 може да е и 30 градуса.
шоп - майстор
Micho@85 написа:
До колегата шоп би ли обяснил малко за кръга топлообменник бойлери. Интересувам се живо. Предварително благодаря

Най-просто казано: бойлерите са навързани като радиатотори с уточнението, че съм ги вързал последователно и изход топла вода на единият бойлер влиза във вход студена на следващият и така във верига колкото бойлера искаме. Всъшност при връзване с рециркулация няма голямо значение, защото температурата във всички бойлери е изравнена. Все пак черпя топла вода от най-близкият до топлообменника бойлер, а захранването със студена вода е в най-отдалеченият бойлер с монтиран обратен клапан към водопровода.
radius - майстор
Нещо такова ли си направил (простете за ел.схемата :lol: )?
Прикачен файл:
to.jpg
to.jpg (71.76 KиБ) Видяна 1816 пъти
шоп - майстор
Точно, то и аз не мога да рисувам добре. Само че при мен бойлерите са 7 бр.
Най-практично е бойлерите да са един до друг. Тогава съединителните тръбопроводи са дълги буквално по една педя и загубите са минимални.
Zoro5 - специалист
шоп написа:
...с монтиран обратен клапан към водопровода.
Клапана в кръга на помпата какъв е ? Понеже цирк.помпа има малък напор, дали успява да отвори клапана без да си намали дебита много?
4799inpl64 - специалист
шоп написа:
Точно, то и аз не мога да рисувам добре. Само че при мен бойлерите са 7 бр.
Най-практично е бойлерите да са един до друг. Тогава съединителните тръбопроводи са дълги буквално по една педя и загубите са минимални.
чертай де-язък за механото.сори-базикам се
fox_vt - майстор
Zoro5 написа:
шоп написа:
...с монтиран обратен клапан към водопровода.
Клапана в кръга на помпата какъв е ? Понеже цирк.помпа има малък напор, дали успява да отвори клапана без да си намали дебита много?
Същия като във соларна система,той дебита не ти е толкова важен за една рециркулация.И да помпата си отваря клапана без проблем.
шоп - майстор
Направи ми впечатление, че обратните клапани 1/2 в практикер в момента са на добра цена ( 2 и нещо лв.)
за месингов фитинг това си е добра цена. Ако нямаш под ръка и за муфа може да ги ползваш:-)

4799inpl64 ехе.... едно време в механото какви редуктори чертаехме.... :-D
mgbagera - специалист
Да му се не види и време смотано..... :x Преди малко от бурията ми изгоря датчика на панела.
Добре че го хванах на време преди натурела да е изхарчила всичката топла вода...

На вас горят ли ви датчиците при грамотевици и как се предпазвате от такива инциденти?
Уш е увито в ал.фолио и не би трябвало да се повлияе от статичното електричество но ....
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: