• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naso1979 - напреднал
radius написа:
Замислям се, има ли смисъл от колектор с бирени кутийки ( събирам си кутийки за някой ден) , при положение, че за 130-140лв може да се вземат 10 вакуумни тръби ?
така е, но имай в предвид,че нищо не приключва с купуването на тръбите - имаш още много "дребни" неща докато системата заработи
Последна промяна от naso1979 на пет дек 30, 2016 7:49 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
naso1979 написа:
при хубаво време се вклюва към 09:30 и работи цял ден със температура на входящия въздух около 48-50 градуса ( като се има в предвид че всмукателния ми колектор взема студен въздух направо от вън ) замислям се за вземане на въздух от същото помещение с цел повишаване на КПД-то
Браво!!! 48-50 градуса е отлична температура при затопляне на чисто студен въздух. Сега времето е за паси и пиене, но когато имаш възможност направи входящият въздух да е от стаята. Тогава според температурата ще прецениш дали да сменяш вентилатора с по-мощен :partyman: :partyman: :partyman:
шоп - майстор
radius написа:
Замислям се, има ли смисъл от колектор с бирени кутийки ( събирам си кутийки за някой ден) , при положение, че за 130-140лв може да се вземат 10 вакуумни тръби ?
И едниният тип колектор работи и другия също. Имам и от двата. С кенчетата е по-евтин и може да се направят два за да имаме добър ефект за една стая. Вакуумният определено е по-скъп, но и доста по-ефективен при дни с повече облаци и малко слънце, както и при екстермно ниски температури. На 01.01.2016 сутринтта в Сф бе -19 градуса и вакумният надуваше с пълна сила с 63-65 градуса, докато колектора с бирените кенчета циклеше на старт/стоп :|
naso1979 - напреднал
Ето го и "монтажа"

Прикачен файл

IMG_20161024_170620.jpg

Прикачен файл

IMG_20161024_170057.jpg

Прикачен файл

IMG_20161024_170053.jpg
naso1979 - напреднал
Така беше поставен с изложение изток-запад, но в последствие го завъртях на юг. А това са показанията на термометъра на хубаво време и ги поддържа цял ден

Прикачен файл

IMG_20161119_121405.jpg

Прикачен файл

IMG_20161119_115958.jpg

Прикачен файл

IMG_20161119_115947.jpg
шоп - майстор
:supz: :supz: :supz:

Като направиш да взема въздух от помещението и след като изолираш въздуховодите ще си още по-доволен.

Поне от снимката ми се вижда, че въздуховода няма изолация, освен ако не си е с фабрични изолирани такава, но те на външен вид са различни...поне тези, които аз съм срещал.
naso1979 - напреднал
шоп написа:
:supz: :supz: :supz:

Като направиш да взема въздух от помещението и след като изолираш въздуховодите ще си още по-доволен.

Поне от снимката ми се вижда, че въздуховода няма изолация, освен ако не си е с фабрични изолирани такава, но те на външен вид са различни...поне тези, които аз съм срещал.
изолирани са - сложих вата и върху нея е УВ устойчиво фолио ( или поне за такова ми го продадоха ) :? но снимките са стари :lol:
naso1979 - напреднал
Здравейте и за много години. Ето и по-пресни и реални снимки на монтажа

Прикачен файл

IMG_20170101_153947.jpg

Прикачен файл

IMG_20170101_154007.jpg
шоп - майстор
naso1979,
имаш хубаво южно изложение. Може да си направиш слънчева стена. Както нямаш изолация с един удар ще убиеш два заека. Може да сложиш 5 см каменна вата или стиропор, соларен колектор и отгоре поликарбонат. Има такива проекти тук във форума. Мисля, че беше в темата соларен колектор от бирени кутийки на Евгений.
Ската на покрива също е с перфектно изложение:-)

Поздрави!
fantom - специалист
се се чудя за лятото, при Насо лозницата ще помага, ама иначе?
покривало?
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: