2v6 написа:2v6, хубава графика, но когато говорим за икономия на газ е важно колко куб.м/час харчим, т.е колко време работи котела, за да достигне исканата стайна температура при зададена температура на изходящата вода. Да, наистина, ако мощността в режим отопление е по-голяма от инсталираната мощност(обърни внимание, че по-горе казах по-голяма, но близка), котелът ще изключва и ще включва. НО, между тези включвания и изключвания има пауза, която ние си избираме, колко да е. Ако приемем, че времето за достигане на желаната температура в помещението при твоето твърдение - мощността на котела е по-ниска от инсталираната мощност и при моето(обратно) е едно и също, то при мен за това време котелът ще е спирал няколко пъти(напр. по 5 минути, както е в случая на колегата, предизвикал тези коментари), а при тебе ще е работил непрекъснато на максимална мощност.LazarGanev написа:Да, има: "Както се вижда, на човека при този брой глидери му е топло даже и при 60 градуса на водата."Bulgaria Therm написа: Идеалният вариант е минималната мощност в режим отопление и мощността на инсталираните отоплителни тела да съвпадат. Аз мисля, както казах и по-горе, че минималната мощност трябва да е малко над инсталираната мощност. Както се вижда, на човека при този брой глидери му е топло даже и при 60 градуса на водата. Най-важното е котелът наистина да е настроен на минималната мощност(много инсталатори не го правят и после клиентът плаща цифри!).Някой ще ми каже ли дали има поне едно вярно твърдение в този цитат?
ESPACE, знаеш, че за да се запали горивната смес трябва да има нужната концентрация . Преди да се създаде тази концентрация запалване няма и сместта се издухва. При изгасване в горивната камера остават неизгорели газове, които се издухват - и в двата случая се изхвърля горивна смес в атмосферата.
На графиката се виждат мощностите на котела и радиаторите в зависимост от температурата на водата. Котела загрява температурата на водата до достигане на пресечната точка. Ако е настроен на температура по-ниска от тази в пресечната точка, то спира по-рано.
Ако минималната мощност на котела е над инсталираната мощност, то пресечната точка (температурен баланс) не може да се получи в температурния обхват на котела. Затова котела започва да включва и изключва често.
Това, което казвам е на базата на 15 годишния ми опит с газови котли RADIANT и BAXI, и на многобройните курсове, които сме провеждали тук и в Италия със сервизните техници на нашите дистрибутори. Винаги сме настройвали така котлите и нямаме клиент, оплакал се от висока сметка. Разбира се, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СТАЕН ТЕРМОСТАТ!