• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Ahmakov написа:
Да жалко,... можех да ти спестя доста време и пари...
Аз свободно време имам предостатъчно. Работя 24 часа и 72 почивам. Пари имам доволно...няма да се хваля:-)
Ahmakov написа:
Не се притеснявай за мен, повече от добре съм.
За непознати не се притеснявам. То всеки, който не е успял в Бг бяга навън да търси хляб.
Ahmakov написа:
Парите не ги харчи, че ще ти трябват да си платиш водомера за сондажа и водата над 10м3, която изразходваш... Басейнова дирекция говори ли ти нещо?
Много добре си бдя над парите. Имота ми е на 3 фамилии. Плащаме 3 данък сгради и смет. Имам и 3 сондажа. Когато надвишим 30 м3/24часа ще си платим. Над чужди гробища не реви! :-D

Ahmakov написа:
Ето ти и климатика.
Да се чуди човек, какво ли покриват с тези 40W!
Май не само на реклами вярваш ами и на снимки!
Ahmakov написа:
Аз лично съм монтирал 4 броя от тези, в България и съм ги виждал какво могат.
По-важното е какво мислят собствениците на тези 4 броя :-)
Жалко ако тези собственици са дали по 4000 лв за климатик даващ 40 вата отоплителна мощ в помещението при - 15 навън и духащ 60 градуса
Ahmakov написа:
А, и такива дето топлят по време на дефрост съм монтирал. Да т кажа честно, нагревателя така и не го открих къде е монтиран.
Браво! Ползвателите доволни ли са? То всичко е реклама. Харчат примерно киловат при дефрос, а топлят в същото време 40 вата.... голям келепир. Но важно е рекламата! КЛИМАТИКА ТОПЛИ ДОРИ ПРИ ДЕФРОСТ....ми няма проблеми въпрос на преразпределение на енергита:-)
шоп - майстор
Ahmakov написа:

Мила ми колежке или колега,
Значи, ти можеш да загряваш вода до 65 - 70С, при температура на кондензация 40С, а "тъпите" японци не могат да загреят въздух до 60С? ....
Въпреки, че тази реплика не е насочена към мен ще си позволя да отговоря:
едно е да грееш вода до 65 с която да се изкъпеш. Има реална полза нали?
Друго е да загреем въздух с 60 градуса, който да смесим с друг въздух с темп. 30 градуса и да кажем гръмко: ние духаме въздух 60 градуса при - 15 външна :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Подвеждаща и пошла реклама, нали?
По същата логика, аз мога да рекламирам, че моята ТП може да даде и 85 градуса...без значение вода или въздух при кондензажия 50 градуса....обаче няма да пиша КОЛКО!
Ahmakov написа:
Това с воденето на лекции, от къде си го изчоплихте? Казвал съм го и пак ще го кажа, не се чувствам задължен, да запълвам празнините в знанията на нигоко.
Оооооо писали сте го многократно!

В темата: "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" на 31.12.2017 сте написали:
Шоп, това че не си прочел или не си разбрал, си е лично твой проблем. След 2 - 3 януари, като ми остане време, ще се опитам, да ти прочета и разясня, това което си пропуснал.

Пак на същата дата и в същата тема към @Боян: И на теб обещавам, след 2 - 3 януари, да ти обясня как се правят нещата, та поне да има полза от цялата тази тема.

Очакваме обещаните лекции!

За съжаление след 04.01.2018 се покрихте!
Ahmakov - специалист
шоп написа:
...Аз свободно време имам предостатъчно. Работя 24 часа и 72 почивам. Пари имам доволно...няма да се хваля:-)

Много добре си бдя над парите. Имота ми е на 3 фамилии. Плащаме 3 данък сгради и смет. Имам и 3 сондажа. Когато надвишим 30 м3/24часа ще си платим. Над чужди гробища не реви! :-D

Май не само на реклами вярваш ами и на снимки!

По-важното е какво мислят собствениците на тези 4 броя :-)
Жалко ако тези собственици са дали по 4000 лв за климатик даващ 40 вата отоплителна мощ в помещението при - 15 навън и духащ 60 градуса

Браво! Ползвателите доволни ли са? То всичко е реклама. Харчат примерно киловат при дефрос, а топлят в същото време 40 вата.... голям келепир. Но важно е рекламата! КЛИМАТИКА ТОПЛИ ДОРИ ПРИ ДЕФРОСТ....ми няма проблеми въпрос на преразпределение на енергита:-)
Това, че имаш пари е добре, защото е крайно време, всеки да си плаща за това което ползва. За да разбереш, че си надвишил нещо, трябва да се измери преди това, ама какво ти обяснявам аз, те ще ти го обяснат по подробно. Даже със задна дата.

Собственика е един. Първо аз го набутах с две бройки и като видя, за какво става дума, сам се набута за още две.

Кисело, кисело е гроздето...Комфорт...
шоп - майстор
@Ahmakov как е времето в Тенерифе? В Бг е ОК

Това, че си набутал някого с две бройки не е похвално....а това, че има хора неразбиращи и се набутват допълнително е ясно.

За да обвиниш някого и да го накараш да плати каквото и да било първо трябва да го докажеш, нали?

Донякъде Ви вярвах и Ви мислех за спец, в грешка съм бил.

Много се учудих, че не знаете как се смата КОПа при отопление и при охлаждане. Както и че разликата е 1ца.

Учудих се, че написахте, че няма как да има ТП, която не може на проточен принцип да подгрява БГВ за един имот!!! Можем да се хванем на бас, че дори и аз, като любител мога да направя такава. Хм?

Всичко ми се изясни от горните приказки!

Хайде със здраве и дано в канарите просперирате.
Boyan - специалист
Ahmakov написа:
Това с воденето на лекции, от къде си го изчоплихте? Казвал съм го и пак ще го кажа, не се чувствам задължен, да запълвам празнините в знанията на нигоко.
Ето тук колега :)
viewtopic.php?f=10&t=45126&start=510

От същата страница на която демонстрирате , че не знаете как работи пластинчатият топлообменник в качеството му на кондензатор .
Ahmakov написа:
обещавам, след 2 - 3 януари, да ти обясня как се правят нещата, та поне да има полза от цялата тази тема. А ако ти създава комплекси, чети какво ще обяснявам на Шопа.
Хайде давайте , че стана средата на февруари .
Ahmakov написа:
Мила ми колежке или колега,
Значи, ти можеш да загряваш вода до 65 - 70С, при температура на кондензация 40С, а "тъпите" японци не могат да загреят въздух до 60С? ....
Не само японците Ахмаков :) И извънземните не могат при -15 градуса външна температура с COP. 5 .
Не се опитвайте да извъртате условията .
Вие изобщо разбирате ли , за какво говорите ?
Например ясно ли ви е , че с това си изказване нарушавате някой физически закон ?

Пак да ви го напиша :

Теоретичният максимален COP на идеална термопомпа при тези температури е 4,442.

Демонстрирате и че не знаете какво е двустъпален компресор .
Това , което публикувате е обикновен двуроторен , а не двустъпален :mrgreen:
Hursa - майстор
Вижте коефициентите, които сега използват вместо СОР - и числата които дават. А обяснението как се изчисляват, според мен е толкова относително, че практически могат да напишат абсурдно големи числа.
a_stoev - майстор
Boyan написа:
Не само японците Ахмаков :) И извънземните не могат при -15 градуса външна температура с COP. 5 .
Не се опитвайте да извъртате условията .
Вие изобщо разбирате ли , за какво говорите ?
Например ясно ли ви е , че с това си изказване нарушавате някой физически закон ?

Пак да ви го напиша :

Теоретичният максимален COP на идеална термопомпа при тези температури е 4,442.

Демонстрирате и че не знаете какво е двустъпален компресор .
Като по загреете още ще ви пусна да видите кое може да го постигне :mrgreen:
Ahmakov - специалист
шоп, времето във Тенерифе винаги е ОК. Някой ходим там да "разпуснем", не да си вадим хляба.
шоп написа:
....а това, че има хора неразбиращи и се набутват допълнително е ясно.
Като ти е ясно защо продължаваш да се набутваш?
шоп написа:
...За да обвиниш някого и да го накараш да плати каквото и да било първо трябва да го докажеш, нали?
Това е философията на едно малцинство, което има само права в България. Те могат да ползват всичко, което не е тяхно, но не и да плащат.
Помпа с дебит 5м3/ч и безплатен лимит от 10м3/месец - има ли смисъл от коментари?
шоп написа:
...Учудих се, че написахте, че няма как да има ТП, която не може на проточен принцип да подгрява БГВ за един имот!!! Можем да се хванем на бас, че дори и аз, като любител мога да направя такава...
Да се хванем на бас. НО
1. ти ще я направиш, така както си си направил децата САМ. Няма да ходиш при Иван да ти я "съблече" и при Драган да ти я "нае.е" и след това да разправяш, че ти си ги направил.
2. аз ще имам възможността, 30 минути да я ползвам, да си "направя сутрешния тоалет" и да ти помогна в домакинството, "да ти измия малко чинии".
3. през това време, ако сработват защити и няма топла вода или изгори компресора - губиш баса.
4. водата трябва да е с температура 65С, каквито са твоите разбирания за топла вода.
Boyan написа:
Ahmakov написа:
Ahmakov написа:
Всеки изучавал природознание, а на по-късен етап физика, става въпрос до 8ми клас, след като прочете гениалните им изказвания би трябвало, да се разкрещи. Който желае да се доограмотява, да ползва техническа литература, а не форуми.
шоп написа:
Градивният спор и критика е хубаво нещо, но само ако се цитира точно грешка и аргументирано се обяснява защо.
Шоп, това че не си прочел или не си разбрал, си е лично твой проблем. След 2 - 3 януари, като ми остане време, ще се опитам, да ти прочета и разясня, това което си пропуснал.
...обещавам, след 2 - 3 януари, да ти обясня как се правят нещата, та поне да има полза от цялата тази тема. А ако ти създава комплекси, чети какво ще обяснявам на Шопа.
Къде по точно?
Boyan написа:
От същата страница на която демонстрирате , че не знаете как работи пластинчатият топлообменник в качеството му на кондензатор .

Да не ме бъркаш с някой?
Boyan написа:
Hursa написа:
Boyan написа:
и накрая преохлаждане на течно-мехурчестата суспензия .
Защо все още е останала газова фаза? Още повече след "преохлаждане"?
(Всъщност "картинка" на кондензатора може ли да дадете.)
Една от идеите на преохлаждането е в неговият край да няма мехурчета .
Понеже това е трудно , ако кондензатора не е преоразмерен като този на колегата Шоп , се поставя ресивер .
Предпочитам споени пластинчати топлообменници и имам предвид тях .
Това преведено на нетехнически език, звучи така: Ако заплатата ви е малка и парите не ви стигат, си купувате портфейл, поставяте ги там и проблема се решава. Гениално....
Boyan написа:
Преди "ревеше" да не ти пиша в темата, сега зор да пиша....
Boyan написа:
...Демонстрирате и че не знаете какво е двустъпален компресор .
А правиш ли разлика между ротор и ротационен?
Variable cylinder management, а това можеш ли да си го преведеш? И какво означава?
Да ти прави впечатление, че двата цилиндъра, а не ротора!!!, са различни по големина?
И да знаеш, че има и такова "животно". Може да работи
1. само малкия цилиндър, големия се байпасира,
2. само големия цилиндър, малкия се байпасира,
3. двата едновременно в паралел и
4. двата едновременно последователно, т.е. двустъпално...

А за коп ще си поговорим на друго място.
Boyan - специалист
Ahmakov написа:
шоп, времето във Тенерифе винаги е ОК. Някой ходим там да "разпуснем", не да си вадим хляба.
шоп написа:
....а това, че има хора неразбиращи и се набутват допълнително е ясно.
Като ти е ясно защо продължаваш да се набутваш?
шоп написа:
...За да обвиниш някого и да го накараш да плати каквото и да било първо трябва да го докажеш, нали?
Това е философията на едно малцинство, което има само права в България. Те могат да ползват всичко, което не е тяхно, но не и да плащат.
Помпа с дебит 5м3/ч и безплатен лимит от 10м3/месец - има ли смисъл от коментари?
шоп написа:
...Учудих се, че написахте, че няма как да има ТП, която не може на проточен принцип да подгрява БГВ за един имот!!! Можем да се хванем на бас, че дори и аз, като любител мога да направя такава...
Да се хванем на бас. НО
1. ти ще я направиш, така както си си направил децата САМ. Няма да ходиш при Иван да ти я "съблече" и при Драган да ти я "нае.е" и след това да разправяш, че ти си ги направил.
2. аз ще имам възможността, 30 минути да я ползвам, да си "направя сутрешния тоалет" и да ти помогна в домакинството, "да ти измия малко чинии".
3. през това време, ако сработват защити и няма топла вода или изгори компресора - губиш баса.
4. водата трябва да е с температура 65С, каквито са твоите разбирания за топла вода.
Boyan написа:
Ahmakov написа:
Ahmakov написа:
Всеки изучавал природознание, а на по-късен етап физика, става въпрос до 8ми клас, след като прочете гениалните им изказвания би трябвало, да се разкрещи. Който желае да се доограмотява, да ползва техническа литература, а не форуми.
шоп написа:
Градивният спор и критика е хубаво нещо, но само ако се цитира точно грешка и аргументирано се обяснява защо.
...обещавам, след 2 - 3 януари, да ти обясня как се правят нещата, та поне да има полза от цялата тази тема. А ако ти създава комплекси, чети какво ще обяснявам на Шопа.
Къде по точно?
Boyan написа:

Да не ме бъркаш с някой?
Boyan написа:
Hursa написа:
Защо все още е останала газова фаза? Още повече след "преохлаждане"?
(Всъщност "картинка" на кондензатора може ли да дадете.)
Една от идеите на преохлаждането е в неговият край да няма мехурчета .
Понеже това е трудно , ако кондензатора не е преоразмерен като този на колегата Шоп , се поставя ресивер .
Предпочитам споени пластинчати топлообменници и имам предвид тях .
Това преведено на нетехнически език, звучи така: Ако заплатата ви е малка и парите не ви стигат, си купувате портфейл, поставяте ги там и проблема се решава. Гениално....
Boyan написа:
Преди "ревеше" да не ти пиша в темата, сега зор да пиша....
Boyan написа:
...Демонстрирате и че не знаете какво е двустъпален компресор .
А правиш ли разлика между ротор и ротационен?
Variable cylinder management, а това можеш ли да си го преведеш? И какво означава?
Да ти прави впечатление, че двата цилиндъра, а не ротора!!!, са различни по големина?
И да знаеш, че има и такова "животно". Може да работи
1. само малкия цилиндър, големия се байпасира,
2. само големия цилиндър, малкия се байпасира,
3. двата едновременно в паралел и
4. двата едновременно последователно, т.е. двустъпално...

А за коп ще си поговорим на друго място.
Интересно как е възможно да има толкова неверни неща в едно единствено мнение :?
Вие наистина не четете постовете на другите ...
Ще отделя малко време да ви обясня някои от повдигнатите въпроси , а вие ако искате четете .
Boyan - специалист
Та понеже така и така си говорим за COP на това място , тоест в тази тема .
Нака да видим колко е според Тошиба в тяхната спецификация :
Прикачен файл:
DSK1.jpg
DSK1.jpg (98.72 KиБ) Видяна 1445 пъти
Прикачен файл:
Data.jpg
Ето и линка с подробните данни :
http://www.solar-klima.com/DAISEIKAI_EN.pdf

Както виждате COP-а е далеч от това , което вие твърдите в предишните си мнения , а именно :
COP. 5 при температура на издухване 60 градуса и -15 външна температура .
Ако сте обещали това на хората , на които сте продали въпросните климатици , значи просто сте ги излъгали .
Ако пък вярвате в това , значи нямате дори бегли познания по физика .

По интересно е , че след всичко написано до тук вие продължавате да не сте съгласен .
И обещавате да си "говорим" за COP. на "друго място" ?

Обосновете се тук , ако можете .
Нека поне веднъж прочетем едно ваше обосновано мнение .
С факти , с формули ако щете .Не само с общи приказки и цветущи изрази .
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: