• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stoyanstoyan - специалист
Наистина на всички въпроси намерих отговор :) ,просто малко по задълбочено четене,приятна вечер на всички
volero - специалист
Здравейте отново! В момента съм на тема изграждане на стойка за слънчевите колектори и не съм много сигорен как да направя, захващането между стойката и покрива и захвата на самия панел за стойката! Ще съм изключително благодарен да споделите, кое как сте си го правили? За самата стойка съм приготвил дебелостенни винкели, а паелите са два боша 4000, покрива е наклонен с керемиди с наклон около 30 градуса иска ми се да направя стойката поне на 45 градуса!
Andri01 - майстор
Измерваш/изчисляваш/ по-точно наклона на покрива,след това правиш изчисления на наклона на стойката! Закрепването става към наклонените греди на покрива / мертеци май бяха/-снемаш няколко керемиди,според това къде са гредите въз основа на това си правиш стойката. Оставяш 1 или 2 отвора за тръбите,подходящо уплътнени/ да не влиза вода/ .
volero - специалист
Наклона съм го изчислил че трябва горния край да е повдигнат с около 70-75 сантиметра, но се чудя дали, така да я наречем основата на стойката да лежи на керемидите и с някакви винтове да е хваната за гредите или да е във въздуха на около 1-2 сантиметра над керемидите да не им тежи и да ги чупи, и другата ми чуденка е самото захващане на колектора! Той има едно каналче заводско за захващане, но понеже не съм купил готовите скопи за прихващане се чудя ако някой го е приспособил как ще стане най удачно?
Andri01 - майстор
добре е СК да е повдигнат над керемидите-да не ги товари. Закрепването към гредите / при мене/ е направено с 4бр. "П" образни планки,керемидите в мястото на монтажа към гредите са изрязани.За самия панел-питай Л.Ганев,той ще ти каже по-точно как става,аз мога да ти кажа за "Сънсистем" СК.
volero - специалист
П образни планки ми се струва добра идея, двата края са в греда а конструкцията ляга върху горния край нали правилно съм разбрал?
Andri01 - майстор
Да,нещо подобно. но вече т.н. "горен край",може да има различна конфигурация,в зависимост от монтажа на самия панел. А иначе-горната част на панела-хоризонтална греда и две вертикални опори към планките/ може би 22 същото ще е подходящо и за долу?/ . Аз съм ползвал 2бр. алуминиеви профили с "Х" обр. сечение,долу е на панти-за изменение на ъгъла според сезона.
volero - специалист
Имаш ли някоя снимчица да го вида нагледно че някой детайли ми убягват от фантазията точно това с пантите ме заинтригува, че и на мен ми се иска да направя стойката поне с два сменящи се наклона!
Andri01 - майстор
Дай e_mail да ти ги пратя,че са големи за тука.Сега нямам време да си играя да ги намалявам.
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: