Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stridata - специалист
Стара къща гредоред 90м2 с изолация вън и таваните вътре, Грейко Експерт 20+Грейко РБ Стар 20, термоглави, автоматичен режим, температура на водата 65 градуса, температура на етажа 21 градуса 24 часа, слънчогледови пелети Керпи, разход 25-30кг. за 24 часа от средата на Ноември до днес.
Как ви се струва?
шоп - майстор
ср дек 12, 2018 11:02 amnelim написа:
моята Алба хваща 1 чувал, ама вечерта като гори си прави фуния и половината остава по стените, ако не се набута камината към 4ч е загаснала.
Замислих се какво е автоматизираното на отопление с пелети?
То дали ще сложиш дърва или ще ръчкаш бункера в 4.00 нощес?
Първото е по-евтино.
nelim - специалист
ср дек 12, 2018 1:49 pmшоп написа:
ср дек 12, 2018 11:02 amnelim написа:
моята Алба хваща 1 чувал, ама вечерта като гори си прави фуния и половината остава по стените, ако не се набута камината към 4ч е загаснала.
Замислих се какво е автоматизираното на отопление с пелети?
То дали ще сложиш дърва или ще ръчкаш бункера в 4.00 нощес?
Първото е по-евтино.
Да, като застудя това ми е основното неудобство.. просто бункера на тоя ЕкоСпар е тотално недомислен и от 15кг пелети (а уж го дават 22) реално изгарят към 7-8кг и другото седи по стените.. затова и аз мисля (защото явно доста хора с ЕкоСпар вече са го направили) за някакво допълнение, че поне студените вечери да не се налага да става човек че да набутва пелети :))
шоп - майстор
@nelim,
то има няколко варианта за тунинговане. Писал съм в темата виадрус на пелети и в темата за универсални горелки.
кеф ти бъркалка, кеф ти вибро мотор.

Обаче това е приложимо в котел, който се намира в котелно помещение.

За камина в хола и на мен няма да ми е приятно в 4.00 часа да се включи за 30 сек вибромотор. :?
Обаче ще ми е още по-неприятно ако в 4.00 стана да сипвам пелети или да ръчкам пелети с ръжена в бункера.
Mizzo - помощник
Здравейте

Ето и моите показатели. Отоплявам за първи сезон с камина на пелети. Отоплявам 70кв.м. Около 170куб.м., втори етаж от къща. Над мен е таванско помещение. Къщата е изолирана с 12см външна изолация стиропор, дограмата е пвц, окачени тавани във всички стаи с 10см стъклена вата, после плоча към тавана, а там на пода 10см стиропор, над него ОСБ да се стъпва нормално. Камината е Ravelli 14кв на водната риза +3 отдавани от нея. Системата е от 5 радиатора, лира в банята и свързан 150л бойлер.
Това беше описание на системата ми.
Сега опита ми като заявявам, че не съм специалист. Тъй като къщата е енергийно ефективна и добре изолирана постигнах най правилния баланс като държа температура на водата в системата 55градуса. След като падне с 12градуса камината се включва отново докато пак стигне 55градуса. Като ги достигне се изключва и само помпата завърта през определено време за да разнесе водата и температурата в радиаторите. Заради изолацията съм се отказал да отоплявам бойлера от камината. Вътре става непоносимо горещо ако вдигна водата на 60градуса, а и ако сметнеш колко пелети ще изгори май за бойлера е по евтино на ток. Затова го включвам всяка вечер на ток на нощта тарифа с настройка да загрява до 60градуса. По този начин и той не отдава от топлината си после в системата за парно през деня. Бойлера иначе си е включен в системата, но само се подпомага от нея, а не се затопля основно от нея. При това съм с механични термоглави на радиаторите като във всяко помещение е на различна степен термоглавата от 3 до 4,5 като във всички стаи температурата е около 24-25градуса. Камината не се спира никога. При това положение изразходвам средно по около едно чувалче 15кг на денонощие иглолистни пелети на Шейново. Пробвал съм и Трон и Кестамона. Горе долу са еднакви всичките с лек превес на Кестамона, после Шейново, после Трон. Бойлера гори около 25лв на месец ток при това положение. Надявам се да съм бил полезен. Поздрави и топли дни :)
nelim - специалист
ср дек 12, 2018 2:32 pmшоп написа:
@nelim,
то има няколко варианта за тунинговане. Писал съм в темата виадрус на пелети и в темата за универсални горелки.
кеф ти бъркалка, кеф ти вибро мотор.

Обаче това е приложимо в котел, който се намира в котелно помещение.

За камина в хола и на мен няма да ми е приятно в 4.00 часа да се включи за 30 сек вибромотор. :?
Обаче ще ми е още по-неприятно ако в 4.00 стана да сипвам пелети или да ръчкам пелети с ръжена в бункера.
Да приключа в офтопика, ще ги прегледам нещата дето си писал, защото при мен не е в хола, а е в антрето и реално си гори/шуми/праши и не пречи на никой :)
Rumen89 - специалист
ср дек 12, 2018 1:26 pmstridata написа:
Стара къща гредоред 90м2 с изолация вън и таваните вътре, Грейко Експерт 20+Грейко РБ Стар 20, термоглави, автоматичен режим, температура на водата 65 градуса, температура на етажа 21 градуса 24 часа, слънчогледови пелети Керпи, разход 25-30кг. за 24 часа от средата на Ноември до днес.
Как ви се струва?
Голям е разхода аз без изолация 240 кв.м и два бойлера съм на около 55 -60 килограм за 24 часа.Слънчглвдови пелети.
Svezar - специалист
Тази тема като я чета задължително се сещам за този виц:
Един рибар много лъжел, все разправял какви риби бил хванал, е-е-ей такива големи и показвал с разтворени ръце.
На другарите му им писнало и една вечер му вързали китките с въже, па седнали да чакат какво ще измисли рибарят. Той мълчал минута, две, па отворил длани, доколкото му позволява въжето:
- С е-е-ей такова око беше рибата!
stridata - специалист
ср дек 12, 2018 4:36 pmSvezar написа:
Тази тема като я чета задължително се сещам за този виц:
Един рибар много лъжел, все разправял какви риби бил хванал, е-е-ей такива големи и показвал с разтворени ръце.
На другарите му им писнало и една вечер му вързали китките с въже, па седнали да чакат какво ще измисли рибарят. Той мълчал минута, две, па отворил длани, доколкото му позволява въжето:
- С е-е-ей такова око беше рибата!
Не знам кой визираш, но аз съм си написал реалният разход. Принципно м/у слънчоглед и дървесни има ли разлика в разхода?

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: