Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Аз го казах, ама айде пак да кажа - този Торч котел не е rocket science, демек не е нещо супер-дупер ново, ами най-обикновен Бош 16 кВт(примерно) с горелка + контролер с нормални за пелетна горелка функции. На малко по-висока цена.
Не разбирам какво толкова се дразните, и двете страни, ако е за спорта, ок, ама инак няма смисъл :))
Плеснете с двете ръце и се прегърнете :mrgreen:
ediv - специалист
Да, въпроса е ,че един нормален пелетен котел се представя за нещо по-вече от това което е.
Давам пример-регулировка през 500W, ако 1000гр пелети дават 5000W , то 500вт се добиват от 100гр. Айде сега тези 100тг да ги разпределим на 60 порции -по 1 за 60мин, ако се подават на всеки 60сек порцията.Това ще рече ,че шнека има прецизност 1,66гр , има такива устройства, но Торч е с обикновен спирален шнек, и най-важното ГОРЕНЕТО НА ТВЪРДО ГОРИВО Е ИНЕРТЕН ПРОЦЕС .
И ОЩЕ ПО-ВАЖНОТО-ЗАДКОТЕЛНОТО УСТРОЙСТВО И СЕМЕЙСТВОТО МУ ДА СА НА ТОПЛО И ДА СА ДОВОЛНИ :partyman:
jabata - специалист
fox_vt написа:
Ти не си виждал изобщо торч нито наживо нито на чертеж #-o Какви ребра бе човек.И да те светна в едно нещо по тънка стомана значи по добър топлообмен драги по дебела по лош,има си разбира се определена минимална дебелина.Моля те спри да пишеш след като изобщо не си наясно с нещата.А какво ще те грее тебе ако топлообменника ти има 100% ефективност но горелката само 30 % дали ще се стоплиш :lol:
Ами виждал съм, най-обикновен триховод котел, и мога да ти кажа че на външен вид не се различава много от един Дакон, само вътре са направили малко промени в топлообмениците.
kalin72 написа:
Аз го казах, ама айде пак да кажа - този Торч котел не е rocket science, демек не е нещо супер-дупер ново, ами най-обикновен Бош 16 кВт(примерно) с горелка + контролер с нормални за пелетна горелка функции. На малко по-висока цена.
Не разбирам какво толкова се дразните, и двете страни, ако е за спорта, ок, ама инак няма смисъл :))
И аз съм наясно че това е един обикновен (пелетен) котел с горелка, не ми харесва това че 2ма души го хвалят като някакво чудо на техниката и при всяка тема все за него говорят.
Другото което не ми харесва е цената. Когато гледах Торч-а цената му беше около 6000 лева. Вярно с горелка, обаче в същото време една обикновена комбинация Дакон (Bosch) с горелка Ерато GP4 поколение или Greyko ще ми се върже към 4000. Просто не е нещо супер на далавера че да го рекламират толкова, даже точно обратното. Не ми се връзва защо да плащам 2 хиляди отгоре, при условие че това е фирма сега стъпваща на пазара, и очаквам да ме зарибят с цена и качество. А не да ме заливат с информация какво има електрониката, а отзад всъщност нищо особено.

Моля за примирие, че бях краен, бях...но не обичам да ме правят на будала... :-D
krasen1 - специалист
jabata написа:
fox_vt написа:
Ти не си виждал изобщо торч нито наживо нито на чертеж #-o Какви ребра бе човек.И да те светна в едно нещо по тънка стомана значи по добър топлообмен драги по дебела по лош,има си разбира се определена минимална дебелина.Моля те спри да пишеш след като изобщо не си наясно с нещата.А какво ще те грее тебе ако топлообменника ти има 100% ефективност но горелката само 30 % дали ще се стоплиш :lol:
Ами виждал съм, най-обикновен триховод котел, и мога да ти кажа че на външен вид не се различава много от един Дакон, само вътре са направили малко промени в топлообмениците.
kalin72 написа:
И аз съм наясно че това е един обикновен (пелетен) котел с горелка, не ми харесва това че 2ма души го хвалят като някакво чудо на техниката и при всяка тема все за него говорят.
Другото което не ми харесва е цената. Когато гледах Торч-а цената му беше около 6000 лева. Вярно с горелка, обаче в същото време една обикновена комбинация Дакон (Bosch) с горелка Ерато GP4 поколение или Greyko ще ми се върже към 4000. Просто не е нещо супер на далавера че да го рекламират толкова, даже точно обратното. Не ми се връзва защо да плащам 2 хиляди отгоре, при условие че това е фирма сега стъпваща на пазара, и очаквам да ме зарибят с цена и качество. А не да ме заливат с информация какво има електрониката, а отзад всъщност нищо особено.

Моля за примирие, че бях краен, бях...но не обичам да ме правят на будала... :-D
Сега разбрах защо плю толкова, че те мъчи цената,мога да те успокоя в момента е 4520лв. без UPS и интернет модула.

Със Сънчо вече си мислех ,че ще изкарате и боята некачествена.
kalin72 - майстор
Красене, цената ни мъчи дотолкова, доколкото се питахме какво се крие зад парите в повече от другите котли/горелки. Вече парите са еднакви, чудесно.
И след като се видя, че котела и горелката са съвсем обикновени, вече можем да си легнем спокойни :mrgreen:
fox_vt - майстор
Това е така защото сравнявате с погрешни котли-слагате торч до възможно най евтините котли и ви се вижда висока цената.Какво ще стане ако го сложите до един херц например дали и тогава ще ви се вижда скъпо :?: И все пак какво очаквате от един котел да върши-оставам с впечатлението че очаквате чудеса,а целта е една и съща да се стоплите.И грейко,и торч и херц вършат това и всички други котли-е вярно е че нямате интернет модул и възможност да работите с юпс #-o и това оскъпява нещата но пък какво от това ,за какво са ви на вас такива екстри.За какво са ви на вас дистанционно за телевизор кат оможете да си го пускате от копчето :lol: РАзберете най накрая всяка екстра струва пари това дали НА ВАС ви е нужна е без АБСОЛЮТНО НИКАКВО значение.НА когото му е нужна той ще си купи този продукт.Или както знаете то гроздето е кисело-пелетната технология не е за бедняци това е факт,като нямаш пари за такъв котел връщай се насело със джамала ( нали знаете какво е това) :wink:
margarit.simow - напреднал
Да сравняваме Грейко с ХЕРЦ ми се струва несериозно.Всеки пазар си има своите сегменти и в това няма нищо лошо.Всяко жилище има нужда от различно решение.По тази причина има и различни котли,горелки,камини.Качеството обаче струва пари.Ако един ХЕРЦ може да работи с години без да даде грешка то една пелетна горелка Да речем Грейко
за един отоплителен сезон може да изправи косите на собственика си доста пъти.Но въпреки това си има своето място на пазара.Всеки решава сам как да изхарчи парите си и преценява от какво ниво на автоматизация има нужда.Винаги може да станеш чирак и да стоиш до котела и да го "пренастройваш" заради това или онова.
margarit.simow - напреднал
Ако някои иска да сравнява Грейко може да го направи с продукти като BURNiT Pell Eco или някой от многото други продукти на пазара,не желая да им правя реклама,не ми е това за цел.По важното е тези които искат за в бъдеще да правят отопление на пелети в дома си да подходят максимално сериозно към въпроса и да получат информация от много източници,с което ще избегнат бъдещите си разочарования.
stilian20 - специалист
fox_vt написа:
Това е така защото сравнявате с погрешни котли-слагате торч до възможно най евтините котли и ви се вижда висока цената.Какво ще стане ако го сложите до един херц например дали и тогава ще ви се вижда скъпо :?: И все пак какво очаквате от един котел да върши-оставам с впечатлението че очаквате чудеса,а целта е една и съща да се стоплите.И грейко,и торч и херц вършат това и всички други котли-е вярно е че нямате интернет модул и възможност да работите с юпс #-o и това оскъпява нещата но пък какво от това ,за какво са ви на вас такива екстри.За какво са ви на вас дистанционно за телевизор кат оможете да си го пускате от копчето :lol: РАзберете най накрая всяка екстра струва пари това дали НА ВАС ви е нужна е без АБСОЛЮТНО НИКАКВО значение.НА когото му е нужна той ще си купи този продукт.Или както знаете то гроздето е кисело-пелетната технология не е за бедняци това е факт,като нямаш пари за такъв котел връщай се насело със джамала ( нали знаете какво е това) :wink:
Какво и пречи на горелката да работи с UPS , а интернет модули има по 30 лв. (ON-OFF)
filmatoplo - майстор
В подписа ми има написани често ползваните горелки, те всичките си искат поглеждане, едно че са уред който гори малко по автоматизирано твърдо гориво -пелети, не гори Газ. Има си чисто механични промени дължащи се на качеството на пелетите, пепелоотделяне, и някоя конструктивна особеност. Известни са много от горните неща и всеки си решава коя горелка или котел купува.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: