• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok - специалист
да бе верно 13 ги задвижва не бях се загледал :-D но и основно завихрители
bili&steki - специалист
мдам...наричат се с различни термини - турболатори,вортекс генератори и т.н Хем се използват са подобряване на топлообмена хем за почистване на топлобменика..стока с двойно предназаначение :wink:
filmatoplo - майстор
Трудно пиша на бг -затова бях кратък. :-D
wiwawi - напреднал
Здравейте,малко късно се включвам но да попитам понеже живо ме интересува отоплението с пелети решил съм да си сложа в къщи приемам мнения и предложения. пък и зимата и се вижда края тези които имат наблюдения и цифри най-вече да споделят.
Живея в къща 180кв. искам да отоплявам 2-ри етаж който се състои от .ол-26кв. кухня-22кв. и две спални с по 16 и 12кв.баня -11кв.Къщата няма изолация сменени само дограми 5-камерни и гипсокарто+5см. вата на таваните.
Някой ако има такава камина също да даде отзиви:http://www.kaminits.com/peletni.html :?:
filmatoplo - майстор
Мен пък ме интересува -кой с колко пелети като количество се е отоплявал тая зима , тя е към своя край. :? Аз от 10 кубика дърва имам още 4 .Някой спомена че се топли с 2 други с 3 тона пелети -вярно ли е .като спомене и площа на сградата-апартамента .
wiwawi - напреднал
Да и аз имам двама познати. единия е с камина с водна риза разхода му е 2тона отоплявя 120кв.+боилер 80л апартамент монолит с дограма без изолации. а другия е с котел Виадрус 26 с присадена ератовска горелка но е с голям разход пак същото отоплява но с 4900кг.
Филма ти имаш ли инфо за тази камина която съм публикувал?
Последна промяна от wiwawi на пон мар 15, 2010 11:32 am, променено общо 1 път.
deyanyovkov - специалист
filmatoplo написа:
Мен пък ме интересува -кой с колко пелети като количество се е отоплявал тая зима , тя е към своя край. :? Аз от 10 кубика дърва имам още 4 .Някой спомена че се топли с 2 други с 3 тона пелети -вярно ли е .като спомене и площа на сградата-апартамента .
Ето и моите данни от 10.10.2009 - 14.03.2010: - 5 месеца
Топля 265 кубически метра / 102 квадрата / , като сутерена ми се топли само от кюнците на котела / 71 квадрата или 177 кубика/ - Къща / в по-предни постове има подробностите/ и бойлер 120 л., ползван "без милост":).
В по-голямата част от периода бях с обърната помпа, но вече е наред всичко.
Изгорил съм дотук 4,8 тона пелети или като пари около 1850 лв.
Средно се пада около 370 лв. на месец.
Да се знае, че имах и доста неуспешни експерименти с "негорящи" пелети, които ми вдигнаха разхода поне с 50 лв. на месец, както и номера с помпата, който сам си врътнах ми е изгорил още толкова.

За догодина, като си изолирам таваните на баните, капака на тавана и си сложа термоглави на радиаторите, мисля че ще падна на 3 тона.
syncho - майстор
deyan никак не е зле според мен с тези проблеми :) и такава консумация на енергия... :)
glorious - специалист
Каква печка на пелети да избера?

Ще топля апартамент 106кв. м. с тухлите, северен, ново строителство, външна изолация, подпокривен апартамент, ще слагам на всички тавани гипскартон и 5см вата, до тук открих около 7 производителя на печка с водна риза на пелети, много малко информация обаче защо едната струва 7 хилки, другата 3600, четвъртата 11хил. лв ? испански, български, италиански...и до там :(

Има вероятност да монтирам и слънчев колектор /препоръчват ми 120л/ бойлер, който евентуално мога да вържа и към печката...предпочитам да дам повече пари сега, но да знам,че имам хубаво отопление, но искам да ме убедят защо да ги дам тия пари, иначе за 2,3 функции в повече на програматора и малко по-добър дизайн не ми се дават 3-4 хиляди лева.

п.с.
догодина може да прекарат и газ в блока...
Bobivan - специалист
18 кW камина с водна риза на Да Винчи ще ти свърши перфектна работа!
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: