• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
Aaaaaaaaa :rolleyes: стига спор баста, анатема!

Както каза Тани дай да го караме малко по практично а не да си мерим п......, щото все пак сме Направи си сам а не пиши дисертация!
Към ахмаков и/или idunno или който и да е, който мисли че е компетентен по въпроса, приемете че съм новорегистрирал се и чел чул от тук там ама решил да пита и тука:

Здравейте колеги! Интересуваме без формули математика и физика щото нищо не разбирам от това, а ме интересува на практика: имам една цистерна с диаметър 3м и височина 3м от желязо дебелина 4мм, мисля да я пълня до 90% от обема с вода и ще я грея до 90`C(поне в горната част ще е толкова) при вуншна температура постоянна 10`C. Може ли някой да ми сметне какви ще са топлинните загуби за 1ден за 1 месец и за 3 месеца ако я увия с вата с дебелина 40см , 100см и 150см. Приемете че ватата ми е много евтина, взимам я втора употреба раздробена но това не ме бърка. Тези данни ме интересуват за да си направя сметка колко топлина мога да складирам в края на трите периода и евентуално високо или нискотемпературно отопление да си направя.

Та така давайте, по практично без формули, графики, физика и високи технологии.
Конкретно: Буфер, 3м и височина 3м, dT=80`C (90`C-10`C)

дебелина: 40см 100см 150см
загуби след 1ден ....... ........ ........ kWh
загуби след 1месец ....... ........ ........ kWh
загуби след 3месеца ....... ........ ........ kWh
8180 - майстор
Тани написа:
8180 , въпроса ми е принципен. Методът ти гарантира ли едни и същи резултати ако сменим местата на температурите. Разликата ще си е същата. Нека обаче източника да е отвън.
Тани,
Опитах малко да разведря обстановката, но иначе съм съвсем сериозен.
Формулата НЕ Е моя. Имаше я в старата Наредба №7 и сме я дискутирали тук в далечната 2006г.
viewtopic.php?p=11246#p11246
Не знам защо се впрягат толкова специалистите.
Да, вярно ЗА СТЕНИ Е!
По-късно в линка се появиха и готови калкулатори. Някои съм ги проверявал - по същата формула са.
И да, вярно е, че много прилича на Закона на Ом - нищо срамно, още повече странно. Явленията на Планета се развиват по единни принципи и са в хармония, докато не им попречим.

Та по-конкретно:
U = 1/(Ri + Rсум + Re)
Разясненията са в линка и съм насреща за въпроси, с каквото мога.

По темата, ако специалистите не отхвърлят тази "проста" формула (не ми се вярва) и, както вече писах, да повторя сериозно:
Няма никакъв проблем, според мен, за Ri , Rсум, Re да се ползват всякакви методики за определяне - за куб, за стена, за сфера и т.н. На мен не ми е работа и НЕ ГИ ЗНАМ тези особености. Няма лошо, ако по избрана методика получите и Вашата теза, а именно - новото R (с повече изолация), да е ПО-МАЛКО. Аз не го вярвам, пък и никой не ме оборва - даже се отмятате от написаното пряко/непряко, скрито зад ефектни картинки и море от формули.

И съвсем конкретно на твоя въпрос:
"Коефициентът на топлопреминаване - U [W/(m²K)]" характеризира Мощността (W) на топлините загуби на даден елемент (система), през единица площ (m²) и при температурна разлика (K).
Определението е малко "авторско" - анализ на размерността. В литературата се срещат по-други, като често добавят и "за единица време". Позволявам си да го считам за грешно и многократно преписвано. Не го виждам това време.
Та, като умножиш този коефициент по площта (спорна в темата) и по темп. разлика, ще получиш Мощността на загубите във Ватове.
С моя прост акъл:
1. Не се вижда да има посока - вероятно се предполага изяснено в термодинамиката.
2. Както обикновено, когато е разлика, градусите са Келвин.
3. Дори и да ги объркаш посоките, ще получиш разликата с "минус", който ще излезе в крайния резултат и ще ти подскаже, че потокът е обърнал вектора си, оставайки числено верен.
Отговор: ДА! :partyman:

П.П. Ахмаков,
Виж и по-горе тук.
Там пиша (по-точно "мощност на загубите") в КАВИЧКИ, с размерност и ВСИЧКО необходимо.
Дефинирай си твоите Q и F - вероятно ще излезе терминологична особеност.
А те пращах ДА ЧЕТЕШ Закона на Ом, че нещо не ми хареса.
Тани - модератор
8180 , не видях в твоята формула да фигурира площ! КОЛКО ПЪТИ вече обяснявам, че ПЛОЩТА Е ВАЖНАТА! И то ВЪНШНАТА площ , заради която са загубите! Вкарай площта в методиката си сметни примерите и отново заповядай да спорим! Ти смяташ U = 1/(Ri + Rсум + Re) за стена , а аз смятам U = 1/(Ri + Rсум + Re) по 6 пъти за куб(шест съпротивления свързани успоредно) и по външната площ на стената на куба , а ти смяташ че всеки куб с изолация има само една страна и площта и не се увеличава с увеличаването на дебелината на изолацията! Има разлика нали? Някой беше споменал нещо за по-дълъг или по-зелен, но не се сещам кой беше :wink:
saraneron - специалист
ЗУРЛАТА,......., НЕ С ЛОШО!!!! Сега агент провокаторите ще питат :Защо не си казал каква е плътностата на ватата, а има ли слънце през ноща ,а има ли заварена тръбичка за удушник ,а водата с каква плътност и цвят е, а на какви крака е сложен резервоара ,ами защо куб, нали казваме тетраедър ,а не кълбо ,за другите тела законите не са валидни много ръбове/ръбести/ И НАЛИ ДОСЕГА ИСКАШЕ КУБ пък сега цилиндър утре да не е конус,и защо си мълчиш за бъркалките ,ами фолио за намаляване на лъчистата енергия да ти сложим ли ,а вятъра южен или северен а как са валежите в твоя парцел и не си казал това за Сан Диего ли е ,че много ти е постояяна температурата навън . и........бла... бла ...бла......отговорът ще е 51 ,01см. и то доказан с формули И ГРАФИКИ,и понеже не разбираш се съгласяваш . НО !!!!!!!! След 6 месеца искаш при същите условия по-дълго да имаш топло ...........и ко правим .........намаляваме ти изолацията и така .....докато стигнем до земното ядро и си стоим на топло ,или ти казват, неможе цилиндър трябва да е кълбо ,купи си една кълбовидна водна кула и си я изолирай с вакум и си готов! ЗУРЛА, ТАЗИ ЗАДАЧА НЯМА РЕШЕНИЕ! Първо, без пари ,второ ,това са 9 /девет/ решения и става гадно, като се види тенденцията, е може да я нагодят, нали си проЗтак и не разбираш ,само питаш! Ха на бас,ПЪРВОТО КОЕТО ЩЕ ЧУЕШ Е ЧЕ ТРЯБВА ,НЕ С ВАТА ИЛИ ТАМ КАКВОТО СИ ИСКАШ А СЪС Слама понеже 1.5м. изолация ....?????? Бойко не дава!
Последна промяна от saraneron на пет фев 15, 2013 1:07 am, променено общо 8 пъти.
Ahmakov - специалист
8180 написа:
..."Коефициентът на топлопреминаване - U [W/(m²K)]" характеризира Мощността (W) на топлините загуби на даден елемент (система), през единица площ (m²) и при температурна разлика (K).
Определението е малко "авторско" - анализ на размерността. В литературата се срещат по-други, като често добавят и "за единица време". Позволявам си да го считам за грешно и многократно преписвано. Не го виждам това време.
Та, като умножиш този коефициент по площта (спорна в темата) и по темп. разлика, ще получиш Мощността на загубите във Ватове...
...Там пиша (по-точно "мощност на загубите") в КАВИЧКИ, с размерност и ВСИЧКО необходимо.
Дефинирай си твоите Q и F - вероятно ще излезе терминологична особеност...
Коефициент на топлопреминаване U количеството топлина в [J],преминаващо през площ 1м2, при температурна разлика , за 1s, [W/m2K].
Топлинни загуби Q количеството топлина в [J], за 1s, [W].
8180 написа:
...А те пращах ДА ЧЕТЕШ Закона на Ом, че нещо не ми хареса.
Е ти пък си много убав,... :lol:
Последна промяна от Ahmakov на пет фев 15, 2013 12:11 am, променено общо 1 път.
Ahmakov - специалист
saraneron написа:
ЗУРЛАТА,......., НЕ С ЛОШО!!!! Сега агент провокаторите ще питат :...
Дукладва агент прувукатур 1. Шъ гу цъкним с хамериканската пруграма за тараби, нал нимаши разлика междо далга търба и силиндришен буфар, ай ся некви си дана, мааме ги дан ни пречат. Задааме, цъкаме и гатову. Ааа и удушник ша му слооим. Кав ветер, кви пед лева не разбра ли че чувеко иска да гу копа у земята.
Последна промяна от Ahmakov на пет фев 15, 2013 12:18 am, променено общо 1 път.
8180 - майстор
Тани написа:
8180 , не видях в твоята формула да фигурира площ! КОЛКО ПЪТИ вече обяснявам, че ПЛОЩТА Е ВАЖНАТА! И то ВЪНШНАТА площ , заради която са загубите! Вкарай площта в методиката си сметни примерите и отново заповядай да спорим! Ти смяташ U = 1/(Ri + Rсум + Re) за стена , а аз смятам U = 1/(Ri + Rсум + Re) по 6 пъти за куб(шест съпротивления свързани успоредно) и по външната площ на стената на куба ,
1. ФИГУРИРА ЕДИНИЦА ПЛОЩ, моля.
2. За външната, ти си знаеш.
8180 написа:
Няма никакъв проблем, според мен, за Ri , Rсум, Re да се ползват всякакви методики за определяне - за куб, за стена, за сфера и т.н. На мен не ми е работа и НЕ ГИ ЗНАМ тези особености.
3. Поради което, спор няма да има.

4. За червеното не виждам основания, пък и дочух за "странни" резултати. Вярно, споменах, че чета темата малко - не съм вниквал във логиката на всеки. Изложих своето виждане за "странните резултати", кое и защо е нелинейно. Не го налагам на никого.
Zurlata написа:
Та така давайте, по практично без формули, графики, физика и високи технологии.
Конкретно: Буфер, 3м и височина 3м, dT=80`C (90`C-10`C)
Zurlata,
Предлагам следните стойности със запас (не повече от):
40cm - 192W
100cm - 87W
150cm - 51W

Не ми се смята нататък, не че и до тук го не можеш сам. :)
8180 П.П. В горните стойности има грешка - вж.: viewtopic.php?p=492607#p492607

Ахмаков,
Едно F ми се губи, моля.
Иначе количество топлина за сек. J/s = W, си е топлинен поток (аналогия с ток и дебит), топлинна мощност, мощност на загубите (в темата) - за мен, несъществени терминологични разлики за Форум, особено когато се разкрие размерността.
saraneron - специалист
АхмакоФ,Накрая се разкри сам!То трябвало само да ТЕ накараМ да си признаеШ!
ivanovbg - майстор
Тъй като наскоро завърших топлотехника при вас ще се пробвам да пресметна загубите.

Та имаме 21 кубикова цистерна с вода с T-90С и външна 10С. Изолация 50 см и външна повърхност около 62метра

80С разлика и по скоро научените формули наум сметнах следното:

топлинни загуби от около 0,05вата за квадратен метър за сек или 3,2вата/сек на цялатаплощ.*3600сек - около 12 киловата за час или 288киловатчаса на ден . Май няма да изкара и 15-16 дни топлата вода да спадне до 30С или много бъркам :?

Поправям се че съм сбъркал няколко нули 15, а не 5дни :-D
saraneron - специалист
Продължи с 1 м. и с 1.5м. изолация да видим как е?После сметни само с повърхноста само на резервоара, не на изолащията!
Последна промяна от saraneron на пет фев 15, 2013 12:56 am, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: