• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mindless - специалист
Притеснява ме, че реално ефективноста на термопомпата се губи, точно когато най-много ти трябва. Реално може и да греша, за това ще се радвам някой да ми поправи разсъжденията, но ако инвестирам в скъпа термопомпа въздух/вода, заедно с подово отопление и конвектори, за да получавам за 1квч изгорено електричество само 2квч топлинна енергия, не ми се струва особено ефективно, особено като се добави и електричеството изразходено от евентуалните циркулационни помпи. Реално това не е особено по-ефективно от директно отопление на ток, ел. котле или пиролизно такова, а инвестиицията е по-висока.
Така или иначе не съм на 100% убеден в твърденията си и именно за това пиша в тази тема, надявам се да чуя аргументи показващи грешката в моите разсъждения.
2v6 - майстор
mindless написа:
Притеснява ме, че реално ефективноста на термопомпата се губи, точно когато най-много ти трябва. Реално може и да греша, за това ще се радвам някой да ми поправи разсъжденията, но ако инвестирам в скъпа термопомпа въздух/вода, заедно с подово отопление и конвектори, за да получавам за 1квч изгорено електричество само 2квч топлинна енергия, не ми се струва особено ефективно, особено като се добави и електричеството изразходено от евентуалните циркулационни помпи. Реално това не е особено по-ефективно от директно отопление на ток, ел. котле или пиролизно такова, а инвестиицията е по-висока.
Така или иначе не съм на 100% убеден в твърденията си и именно за това пиша в тази тема, надявам се да чуя аргументи показващи грешката в моите разсъждения.
Не може да се каже, че разсъжденията са ти грешни, а че ти липсват следните неща:
1. Колко допълнително електричество е необходимо за "евентуалните циркулационни помпи".
2. Каква е цената на kWh за отопление с пиролизен котел на пелети.
3. Колко време температурата ще е под -10 градуса (това което те притеснява).

Ако избереш котел на пелети ще "инвестираш" ли в подово и конвектори?
mindless - специалист
2v6 написа:
Не може да се каже, че разсъжденията са ти грешни, а че ти липсват следните неща:
1. Колко допълнително електричество е необходимо за "евентуалните циркулационни помпи".
2. Каква е цената на kWh за отопление с пиролизен котел на пелети.
3. Колко време температурата ще е под -10 градуса (това което те притеснява).

Ако избереш котел на пелети ще "инвестираш" ли в подово и конвектори?
По 1, предполагам не е особено голямо с Grundfos помпи.
На 2 не мога да отговоря на 100%, от това което поизчетох 1кг пелети има около 3-4квч енергия и струва около 0.25лв. т.е предполагам цената варива между 0.06лв и 0.08лв/квтч т.е грубо, колкото термопомпа работеща в режим с СОР 2.
За 3 нямам никаква представа, но нощно време зимата през повечето време температурите са отрицателни и дори да не са -10°С, то и при -7°С не е особено по-голям СОР-а, а от друга страна какво правим като паднат под -15°С, за такива стойности не открих информация за СОР при никоя термопомпа.
Реално тук разсъжденията ми са по-скоро по посока земя/вода помпа, вместо въздух/вода, отколкото сравнението с пелетен котел. Ако така или иначе ще се инвестира в нискотемпературна инсталация, то може би е по-добре да се инвестира допълнително и в някой изкопни или сондажни дейности, но поне да знаеш, че си гарантираш един СОР над 3 през цялото време. С това отговарям и на следващия въпрос:
ако избера отопление с пелети не виждам смисъл да инвестирам във водно подово и конвектори, защото няма нужда от нискотемпературана система и нямам опция за охлаждане, така че ще се кара само на радиатори, което като инсталация би трябвало да е чувствително по-евтино.

P.S. Нямам също и информация за СОР-а, когато се ползва за БГВ термопомпата, защото стойностите, които дават в най-добрия случай са за вода загрята до 45°С.
Чаро - Акълия
Без помпа няма да минеш и при двата вида коментирано отопление. Да не кажа 2 на брой(зависи от схемата).
Котела/горелката на пелети също иска ток.
kWh добит от пелети - около 0,08лв без значение от външна температура, голямо значение качество на пелетите
kWh добит от термопомпа= Х/У , където Х е цената на тока, У е т.н. КОП. Значение оказва основно външната Т.
Двата вида отопление нямат много за сравнение. Колкото и да е автоматизиран процеса при отопление с пелети си иска ръка, склад и се местят тонове за сезон.
Термопомпа с интегрирано БГВ може да затопли бойлера над 70гр

И двете системи са достатъчно сложни, че можеш да се наиграеш - майстори, калпави елементи...
Избора си е твой.
Успех!
phoenix - специалист
Термопомпата въздух-вода е най-лесното и евтино решение според мен.
Много важно условие е да е изпълнена с качествена машина, марките са няколко: дайкин, митсубиши, саньо...
Съвсем умишлено пропускам всички китайски ментаци. Уж всичко е еднакво, изпарител, компресор, кондензатор, малко тръби и ТО, но на практика е супер хипер важно какъв софтуер има заложен в машината и с какви датчици е изпълнена системата.
Относно получения СОР честно да ти кажа, съвсем скоро ще го засека на показания и ще видим как стоят нещата в действителност, но според мен моето дайкинче има много по-добър от заложения заводски при изпълнение въздух-въздух.
При -20 машинката си бачка перфектно, като си прави дефростите и всичко по часовник(за разлика от хаера). Относно сметките за ток... просто без коментар. Никой не вярва колко ток плащаме зима и лято. Усреднения общ ток зимата за 60квадрата къща с изцяло външни стени е по 80лв. на месец, а цяло лято сметките ми са по 20-30лв. и да кажа че сме с малко дете на 2г., разбирай пералня, съдомиялна, бойлер постоянно в готовност и 100% използване.
Предимството е че не се мъкнат дърва, няма пепелища, цепене, прахоляци, палене, гасене, мъкнене... все суперлативи!
При колета на пелети има голяма част от тези недостатъци, които е редно да бъдат заложени като разход!
По-евтина и много по-лесна е за изпълнение от всяка ТП вода-вода!
ivan_v - специалист
phoenix написа:
По-евтина и много по-лесна е за изпълнение от всяка ТП вода-вода!
ТП вода-вода може да си сглобиш от един компресор ( най-добре неинверторен) , два топлообменника и един контролер, който да включва и изключва компресора. Не са нужни софтуери и програми за дефрости.
А наличието на нискотемпературна система позволява да използваш слънчеви панели за подпомагане на отоплението, които да работят с високо КПД.
LazarGanev - "Велик майстор"
Стига сте го подпомагали това отопление със слънчеви панели, не сте на Венера, а на Земята
filmatoplo - майстор
Феникс -с радиатори ли беше , или вентилконвектори , или вътрешни тела на климатик , извинявай забравям :? , много сме у форума :) .забравих подовото :wink:
phoenix - специалист
ооо с радиатори, панелни тип22, няма шумове, няма ветрове, течения, и прахоляци, простооооо невероятно приятно.
filmatoplo - майстор
Не са лоши -ползвах едни на Имергаз -доволен. :)
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: