• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vlado_sm - специалист
filmatoplo написа:
Владо см - твоето ИВГ ес40 на какъв режим го караш -автоматичен или ръчен .
Започнах го на автоматичен, но от около 10 дни е на ръчен.Настройките са му до колкото си спомням пауза пелети-12 сек,почистване през 7 мин за 20 сек,температура 46,хистерезис -10,пелети мин и мах не помня.
LazarGanev - "Велик майстор"
Владо, според таблици за мощност на радиаторите, ако мощността им при 90*С е 23кВт, то при 55*С е 9кВт, за 46*С няма данни, ама ще е някъде 6-7кВт. Какво се получава - горелката е 16кВт, радиаторите - наполовина. Горелката постоянно ще включва и изключва по температура на водата - ако застанеш до нея ще го видиш. Дори може и да не го забележиш, понеже преди да си завърши цикъла за доизгаряне на последната доза, то вече ще има сигнал старт и ще дойде следващата доза - това не е правилно горене и КПД е ниско. Затова казах по-горе, че не е правилно стайната температура да се регулира чрез намаляване на температурата на котела :wink:
vlado_sm - специалист
Посъветвай ме как да постъпя в случая.Понеже е доста топло все още единия апартамент даже го спираме и консумацията пада наполовина , даже и малко повече, понеже той е по-големия по квадратура.Според човека, който ни монтира горелката така се постигала икономия и нямало проблем да се спира.Аз я наблюдавам доста самата горелка като имам време-в момента в който достигне 46 градуса процентите и падат на 10 и подава съвсем малки дози пелети.Не съм я засичал да изключва често, макар че е имало и такива случаи(особенно когато беше на автоматичен режим).Да сложа още термоглави и да качвам температурата ли?
LazarGanev - "Велик майстор"
Изключването на част от радиаторите влияе лошо, поставянето на термоглави играе същата роля. Продължителна работа на 10% от мощността също не е добре - така КПД е ниско. За мене най-оптималният вариант е управление на горелката чрез стаен термостат. Колегата naskov има впечатления, че твоята горелка ИВГ (Ватерланд) не работи добре със стаен термостат, което за мене няма обяснения, но все пак аз нямам опит с тези горелки. Разбира се най-доброто решение при преоразмерени горелки е това, което предлага Филма - буферен съд, но е скъпо и не винаги възможно
digitalpr - специалист
LazarGanev написа:
Виж сега, тези първи проби в топло време не са много достоверни. При по-студено време 7кВт ще ти са малко и горелката няма да спира. Колкото до горивото - мислиш ли, че ако не почива 3 часа, а гори постоянно ще изгори повече? Иначе ако ти е голяма горелката (преоразмерена) - виж съвета на Филма.
Ако не почива няма да и се налагада грее на всеки 3 часа водата от 40 до 70 градуса. Това не изразходва ли твърде много пелети?
digitalpr - специалист
Ще има ли някаквъв положителен ефект, ако наглася термостата на помпата на 50 градуса, вместо на 40.Така когато водата падне на 50 помпата ще спира да я върти и горелката после ще има да наваксва едни 10 градуса по малко. Или ми е грешна логиката?
VLADO66 - майстор
Ще стане ако имаш топлозагуби по тръбите :wink:
digitalpr - специалист
Тръбите минават по пода, под дюшемето. Не знам какви са топлозагубите.

Още един въпрос. При такава работа на котела (редуване на топли и студени радиатори), какво трябва да вържа на бойлера, така че да минава вода през серпентината, когато водата е топла, и да спира когато е студена?
joro_vn - специалист
На бойлера се слага соленоиден клапан, който отваря ако водата в магистралата е по-висока от водата в бойлера с 6 градуса примерно.
Помпата на котела я сложи да включва/изключва на 50 че и повече градуса.
И не се притеснявай, че горелката изключва и котела и радиаторите изстиват - ами то това ти е икономията. Как искаш постоянно радиаторите да са 70 градуса поне, нали ще се опечете в къщи.
И стига шаш, то е още лято, като завее всичко ще си дойде на мястото.
digitalpr - специалист
Каква е горе долу цената на подобен клапан за бойлера? Това ли е единственото, което ми трябва?
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: