• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стоян Славев - специалист
Evgeniy написа:
Благодаря Боби, Ако имам път натам, непременно ще се обадя. И на мен ще ми е интересно да видя лабораторията :)

Ходи докато не е изгорил термометъра :-D
Що народ минахме през лабораторията, всички доволни,научили по нещо.Изключвам човека който му мери квадратурата на къщата, той си знае всичко :rock:

Предлагам да му направим едно групово посещение...... но без измервателни средства :supz:
шоп - майстор
:supz: :supz: :supz:

и аз минах през лабораторията:-)

можем да наминем с измервател на градуси...но на спиртните :)

да тестваме алкохолният градус на виното, ракията, бирата и т.н.

Между другото Боби65 има и други интересни тунинги, за които не е споменавал много. Например линеен двигател за автоматично настройване на клапата на комина или системата за почистване със сгъстен въздух.

Наздраве Боби65!
bobi65 - специалист
шоп написа:
:supz: :supz: :supz:

и аз минах през лабораторията:-)

можем да наминем с измервател на градуси...но на спиртните :)

да тестваме алкохолният градус на виното, ракията, бирата и т.н.

Между другото Боби65 има и други интересни тунинги, за които не е споменавал много. Например линеен двигател за автоматично настройване на клапата на комина или системата за почистване със сгъстен въздух.

Наздраве Боби65!
Ще ви разкажа. В далечната 2014г.. имах котела и въглища за догаряне.. Влезе ми бръмбара за ефективно горене на твърдо горива когато не се подава дозирано.. Бях овладял вече ламбда сондата и реших че мога да изгарям и въглища с ламбда близки до 1.. Прочетох разни материали и се оказа че 1.2..1.3 ламбда е са перфектна за въглищата. С опити установих че при разпалване и студен котел имаме много първичен въздух (долната клапа е отворена изцяло) и нарастващ вторичен ( загрява се комина тегли все повече и увеличава първичният от тягата и отам ламбдата избягва към 2 и извън обхвата на сондата .. Следователно подържайки температурата на газовете около разумни стойности се подържа и ламбдата в диапазона на ефективно изгаряне..
Първият регулатор си е известен.. с верижката задавайки температурата се притваря клапата и утихва горенето от там и спадат газовете. Да де но ако много се затвори почва да пуши и ламбдата в червеното ..0.8.-0.7 .. затова избрах задната клапа да е на 45 гр. при старт на котела.. Почва да вдига температура на газовете... затваря се задната клапа още.. падат температурите от затихнал огън вследствие на затворена предна клапа ..задната се отваря до максимум ако има нужда..
Цялото това движение е възложено на актуатор за сателитна чиния .. по температурата на изходящите газове се взима решение на къде да се движи той.. за базова температура съм задал 180 гр.. пулсира между 170-190... А ламбда сондата беше само за наблюдение към онзи момент. Сега вече имайки ламбда контрол ми е един ден работа да го прекарам и актуатора и през контрола но няма смисъл.. Старата система е Железна и независима в момента от тази на пелетното отопление.

По другата темничка с почистването, Два компресора за боядисване на латекс свързани през един тройник за да се увеличи още повече напора . Подава се тази мощна струя през възвратна клапа която е на вкарана в горивната камера тръба . Особеното е че малкият участък от тази тръба която влиза в горивната камера трябва да е от стомана 316 или 310..
и да е заварена качествено за да не смуче от там въздух и да не пуши. ( червеното очертание).
Понеже двата компресора са по 650 вата , а изхода на контролера е 800 .. съм прекарал само намотката на реле то през контролера , а компресорите към мрежово захранване.
Тази система се ползва веднъж от функцията на горелката за само почистване с втори вентилатор при старт или стоп на горелката . И втори път по моя преценка в зависимост от качеството на пелетите. Едно регулируемо цифрово закъснително на задействане реле за време което се задейства заедно с пускането на основният вентилатор. Когато изтече закъснението се задейства .. тогава с контактите си имитира сигнал от стайният термостат че е време да се гаси горелката.. Тя минава в режим гасене.. почиства се и спира.. Тогава вижда че е лъжлив сигнал и пали отново..
И така .. предишните ми пелети бяха в режим на 2 часа цикъл след което почистване.. Тогава виждах че почваха да шлакообразуват,, ( познава се по датчика за пламъка..почва да играят показанията)
От 2 седмици съм с други пелети и съм го сложил на 3.5 часа .. и мисля че може и още да се увеличи времето..
С тази мощна струя въздух главата остава напълно чиста и готова за следващо палене..По цяла свдмица не отварям котела...перфектно почистването.

Ето и два колажа по въпросните иновации.

Прикачен файл

pochistvane.jpg

Прикачен файл

kontrol aktuator.jpg
kontrol aktuator.jpg (101.09 KиБ) Видяна 1951 пъти
Последна промяна от bobi65 на пет фев 17, 2017 10:39 pm, променено общо 2 пъти.
bobi65 - специалист
Evgeniy написа:
Благодаря Боби, Ако имам път натам, непременно ще се обадя. И на мен ще ми е интересно да видя лабораторията :)
Телефона ми го има в профилът ми.. Хубаво е да е в отоплителният сезон.. иначе ще съм изпразнил и бункера и изчистил котела и няма как да ти сваля диаграмата без създадени условия...
bobi65 - специалист
Стоян Славев написа:
Evgeniy написа:

Ходи докато не е изгорил термометъра :-D
Що народ минахме през лабораторията, всички доволни,научили по нещо.Изключвам човека който му мери квадратурата на къщата, той си знае всичко :rock:

Предлагам да му направим едно групово посещение...... но без измервателни средства :supz:
Винаги добре дошли,
А термо сондата ще изгори.. няма как да не изгори.. Дават и работен диапазон 1300 и за краткотрайни измервания до 1600.. А тя вече направи към 13-14 часа на 1500 градуса..
Но кеф цена няма .. Поръчал съм още една да тръгва. пък последващата ще е от тип до 1700 гр.. "Тип В " Важното е че видях в реално време какво се случва в камерата. как се връзва с теорията и онези графики който пусках за връзката между ламбда /влажност и температура на изгаряне.. Преди само предполагах. трансформирах едни показания през едни коефициенти.. Пък се подхвана веднага спор колко е вярно. колко не е ..
Абе всичко се развива... Идва пролет.. да остане нещо за занимавка и за следващата година..
Ето филмче от таи сутрин.. Още е здрава.. :tonqe:

https://youtu.be/e3WwxjAxnQg
6osi6 - майстор
Evgeniy написа:
Може би трябва само да се калибрира.
Тази сонда има доста повдигната графика.
Прикачен файл:
AYKGlhFR4.png
Evgeniy - майстор
Не знам, откъде намери толкова висока характеристика. На повечето места срещам, че при 8%, показанието е 10mV.
На ТОЗИ контролер за LSU4.9, който емулира изход на LSM11 има доста подробна графика на 8 страница, където е опсано и калибрирането.

The offset of the output voltage of the interface electronics must be determined with the connected Lambda sensor at 21 % based on the set value of –10 mV @ 21 % O2 This offset is required by the central unit to convert mV to O2.
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
Evgeniy написа:
Може би трябва само да се калибрира.
Тази сонда има доста повдигната графика.
Прикачен файл:
Прикаченият файл AYKGlhFR4.png вече не е достъпен
Такава сонда едва ли съществува.. Това е някаква твоя интерпретация на сондата мечта в желанията ти. И за да не изказвам като теб " Глупости.... глупостиии :prayer: :prayer: :prayer: " без да се обосновавам ще ти кажа аргументите си.
На всички сонди с каквато и да е диаграма ламбда 1 е окло 450 миливолта.. с малки разлики.. около 200 миливолта се мята за прагово ниво на бедна смес ламбда 1.05 и около 850 миливолта за богата смес ( говоря за тясно лентовите сонди и графиката която си сложил..
На тази импровизация се вижда че ламбда " 1.05 " е 85 -90 миливолта... Такова животно няма според мен.. Ако греша ме обори и ще ти се извиня.
Но понеже цитираш Евгени вероятно имаш предвид LSM11 пускам оригиналната базова графика за модела.. върху нея съм нанесъл с червено графиката на моято която имам и на една която съм дал на приятел но съм свалил диаграмата в син цвят.. и двете са купени заедно миналата есен..
В момента имам на работната си маса 14 сонди.. една с една нямат припокриване на графиките.. Припокриват се в диапазона ламбда 1.05... 0.95... с пресечна точка около 450 миливолта..

Прикачен файл

grafika NO.png
grafika NO.png (54.57 KиБ) Видяна 1751 пъти

Прикачен файл

lms11.new.png
lms11.new.png (103.38 KиБ) Видяна 1835 пъти
Последна промяна от bobi65 на съб фев 18, 2017 10:55 pm, променено общо 1 път.
bobi65 - специалист
Evgeniy написа:
Не знам, откъде намери толкова висока характеристика. На повечето места срещам, че при 8%, показанието е 10mV.
На ТОЗИ контролер за LSU4.9, който емулира изход на LSM11 има доста подробна графика на 8 страница, където е опсано и калибрирането.

The offset of the output voltage of the interface electronics must be determined with the connected Lambda sensor at 21 % based on the set value of –10 mV @ 21 % O2 This offset is required by the central unit to convert mV to O2.
Евгени, този интерфейс успял ли си да си го доставиш.. Вероятно не е евтин но е замислен като двуполярен токов усилвател на ниската част от диаграмата.. Подавайки на входа му цялата диаграма от -10 до 60 мВ.. но обърни внимание ' Nernst cell current 20 μA" Се усилва по ток този сигнал и можеш да използваш " Capacity of the output voltage Maximum 2.5 mA" без да увредиш клетката .. без такъв усилвател възможностите на клетката се изчерпват до около 3.5 миливолта и след това се явява в режим в който ползвайки сигналите и скъсяваш скоростно живота...
Така на практика с един такъв Повторител ти разделяш, усилваш по ток и ползваш огледалният образ на диаграмата.. без да застрашаваш сондата. А дали ти трябва цялата диаграма е друг въпрос.. :) Вероятно НЕ
Evgeniy - майстор
Не, просто го намерих във връзка с кривата и калибрирането. Мисля, че основната му функция е:
Coverts LSU4.9 input signal to LSM11 output signal
Интерфейса за LSM11 е бонус. Иначе при входен резистор дори 1 мегаом тока си е 10μA при 10 миливолта.

И нещо около тунинга на горенето.
Днес махнах и напречната керамична плоча пред горелката и оставих доста свободна зона за горене. Т дг се вдигна с около 30* но комина вече не пуши и мога да докарам нормална ламбда при нормално горене на грейкото.
Явно обръщането на почти вертикалния пламък на горелката на 180 градуса подобрява топлоотдаването, но влошава доизгарянето на пиролизните газове и комина пуши и давам повече въздух за да гори нормално подковата.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: