• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladim6 - специалист
Къде беше тази тема там си спомням, че и снимки имаше ама немога да я открия
milenskior - специалист
vladim6 написа:
Къде беше тази тема там си спомням, че и снимки имаше ама немога да я открия
Ето я viewtopic.php?f=10&t=44543&start=740
BatkatA® - напреднал
Така:

Вчера не успях да направя ламарината, но пък направих обстойно наблюдение на котела, пламъка от горелката къде бие и т.н.
Значи определено 80% от потока може и повече минава директно нагоре в бункера - пропуска 1-ви ход и се шмугва с бясна скорост в ход 2 и 3. - личи си от искричките които показват перфектно пътя на струята. Също така на 2 и 3-та степен виждам че гореката изхвърля по някоя друга недоизгоряла пелета и въгленчета долу в пепелника на казана - трябва да намаля вентилатора предполагам и малко дозата пелети за да не ги натрупва много доза върху доза.

Според мен в моя случай се разчита 1-во на нагряване от пламъка който бие в предната част на бункера и после преминава директно в 2 и 3 ход. Но като гледам хората които са проектирали котела къде са сложили всичките огнеопорни тухли и то са подредени по схема която да забавят потока (турболатори) смятам че аз губя най- важния ход на котела N-1. Котела се сгрява ще неще от пламъка защото е супер силен на 2 и 3-та степен... но набива много в комина и смуче пелети като луд.
Но ако ги намаля 2 и 3-та няма да може да сгрее с часове!.

Ето снимки и филмчета:

http://www.youtube.com/watch?v=YuC67_05T7I

На това филмче горелката е на 3-та степен - най- силната!
http://www.youtube.com/watch?v=TuhHk94QHOw

Ето къде отива пламъка
Изображение
Изображение
Изображение
От бункера та в ход 2 и 3 мигновенно
Изображение
n.ganev - майстор
На снимката точно където ти е показалеца трябва да има една фабрична ламарина. След като добавиш новата / кривата / постави и тази фабричната.
BatkatA® - напреднал
Така...

Направих от ламарина "изделието" - пасна :)
Ще постна снимки утре.

Тази ламарина която казваш я поставих. (Ганев)

Как протече тестът:

1-во - почистих казана перфектно!

2-ро - пуснах системата и проследих дали 2-3 мощност не са прекалено силни и не връщат топлината към горелката- НЕ! ОК са.

Оказа се че няма проблем с нововъведението.Потокът на димът (топлото) се движи както трябва по всички ходове.

3-то комина който споменах че е гофрирана тръба е около да речем 50 - 55 градуса - слагам си ръцете на него и не ме пари! Което означава че нямам загуби в комина и не грея атмосферата :)

4-то има проблем с една от последните тухли долу. Стърчи напред и смалява разтоянието от ризата до ламарината, но това ще се види на снимките. Трудно е да го опиша без снимков маТрял.

НО: не забелязах промяна в загряването на водата. Очаквах тя да се сгрява доста по- бързо.
За съжаление бойлерът беше на 35градуса а котела на 23.Стаите бяха изстинали на 17.5 градуса а стайния тт го държа на 21градуса.Така че се наложи да се грее всичко накуп.

В идните дни предполагам че ще мога да стигна до някакви изводи.

Имам следния проблем: Стайният ТТ е Теси и по принцип се води че е за газови котли. Проблема му е че диферента или хистерзиса (не съм убеден за термина) му е 0.5 десети от градуса (половин градус) което според мене го прави неефективен за система на пелети - ЗАЩО:
Защото когато достигне зададената температура се гаси и много бързо се пали пак.Това не смятам че е ефективно.
Както каза Филматопло при топло време ползвай ТТ а когато е студено по термоглави.
Бих се радвал ако може да разясните точно каква е идеята на това решение.

Друго което би било полезно е да кажете - какво точно печеля в момента с 5-ходовия котел. Ясно е че температурата която преди отиваше в комина сега се задържа в котела, но защо не ми се грее по - бързо водата...???

На този етап не се сещам за друго. След 8ч. киснене в котелното главата ми е пълна с пелети и мисълта ми е изфирясала през комина :)

Колеги, нали уж ги направихме тези системи за да ни е гот :) а то какво стана... Абе то е гот ама занимавка с много въпросителни и относителни!
Мисля да монтирам подвижна масичка 2-3-4-5 стола в зависимост от наблюдателите и анализаторите на системата и да започваме коледно бдение - наблюдение и дълбоки анализи с елемент на размисъл върху една битова парна инсталация :)
И както каза един приятел ако събереш сумарно по Изображение 3-5 човека във всяка стая и им подсигуриш по нужното количество горивна смес Изображение (в случая - българска домашна ракия) няма да ти е нужна парна инсталация! Може би резервни черни дробове :) 1 човек отдава около 300Вата ... Какво му плащаш, ако не пие по 2 литра ракия си перфектен ... По- малко от пелетна горелка :)

Така хумора на страна. И все пак реалноста е сурова!
Това е за сега утре ще постна снимките.

Пожелавам лека и икономична вечер на всички пелетогорящи и не само - колеги :)
И се надявам хумористичното ми настроение да се предаде на всички в тези умерено - студени предколедни дни :)

Поздрави
БаткатА
n.ganev - майстор
БаткА, Усещам че си следващият инсталатор :-D . Да знаеш така се започва, после приятел, после този чул онзи не разбрал, поле "Абе що не изкарам един семинар...?" И т.н. и т. н. :drinkers:
filmatoplo - майстор
Точно така в топли дни тоест преходните сезонни месеци нека си по ст термостат, но в студа горелката е добре да си работи почти постоянно,тогава си по контрол от термо главите.
BatkatA® - напреднал
Ето снимките и едно видео:

https://www.youtube.com/watch?v=GDLUaMY ... e=youtu.be

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Та постигнах студен комин. И сега какво?
Стаите са топли сега може би трябва да очаквам занижен разход въпреки че навън пък стана по- студено.
Вчера попитах ама никой не отговори по този въпрос.

Какво се подобрява с преработката в 5-ходов котел.
По бързо ще се грее водата и съответно разхода на пелети ще е по- малък ?

Поздрави
БаткатА
filmatoplo - майстор
Справил си се отлично,така си повишаваш Кпд, по малко топло ще бага в комина .
alex_serviz - специалист
Да ползвам твоята снимка:
BatkatA® написа:
Изображение
1. Каква е функцията на огнеупорните плочи сложени по стените на първия ход? ( Явно в твоя модел е така, при мен ги няма. ) На мен както ми се виждат едва ли имат някаква значителна функция на турболатори, по-скоро ми изглеждат като тухлички на акумулираща печка. И няма ли да е по-добре да се махнат?
2. Във втория ( предпоследния ) ход нямаш ли стандартно турболатор от шпаринг/ламарина?
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 51

Тема "Настройка на пелетна горелка ,параметри." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: