• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stoyanstoyan - специалист
Искам да попитам тези системи като цяло могат ли да се ползват за подпомагане на парното отопление и ако е така кои са по подходящи.
ivanovbg - майстор
Може и подпомагат парното, но не твоето, а на човека дето ти ги е продал и монтирал.
Елементарна справка показва, че слънцето в ясен зимен ден дава около 4-500вата мощност на квадрат. Това евентуално се ползва около 4 часа на ден максимум. Та значи на квадрат в слънчев ден ще добиеш около 2киловатчаса топлина на квадратен метър при условие , че нямаш загуби по пътя. Де факто това няма и половин килограм икономисани пелети примерно или 15-20 стотинки. Сам сметни кога ще ти се изплати масрафа по монтажа и свързването - за цена на панел с автоматика и ... няма смисъл да говорим.
kalin72 - майстор
По-добре инвестирай в качествена дограма и изолация, и в слънчевите дни ще си доволен.
milenskior - специалист
За да не отварям нова тема ще питам тук.
Понеже ми изгоря нагревателя на бойлера(а той е на 40 години) та си мисля да сменя направо целия бойлер.
Насочил съм се към Елдом 120 литра с ниска серпентина и електронно управление.
Първоначално ще бъде вързан само към парното, но в последствие мисля да сложа един Турски панел на покрива и да направя дрейн бек система, като ползвам електронното управление на бойлера. Превключването между сл. панел и парно ще е с кранове и дефакто зимата няма да ползвам сл. панел, тъй като при нас е много мъгливо и не мога да разчитам зимата на кой знае какъв добив.
Та питането ми е тези 120 литра в хубав слънчев ден дали един турски колектор ще успее да ги стопли до 50 градуса за да можем да се изкъпем без да се налага да до подгряваме на ток?
kalin72 - майстор
Милене, с 3 турски алуминиеви EZINC топля 300 литра до 55-60 градуса през лятото, та не виждам защо един да не може да затопли 120 литра до 50 градуса. Е, ако сложиш 2 колектора, ще е най-добре, но ти си знаеш :)
milenskior - специалист
Ако ще слагам 2 то по-добре и бойлер 150 литра да сложа, но мястото ми е малко и затова съм се ориентирал към 120 литра.
От казаното от теб значи ще станат нещата.
В момента с температура на водата в бойлера 42-43 градуса се къпем с жената и детето, а пък за лятото може и малко по-хладна да е.
lov - майстор
2 панела са напълно достатъчни за 120 литров бойлер. И дори зимата при подходящ наклон си имат приличен добив. За лятото даже идват и в повече ама за това има и цяр :) Имам го направено ама кой да чете по старите теми.
Andri01 - майстор
Аз съм с един панел,на Сънсистем - селективен,хоризонтален. В момента/ тука е слънчево/ единия ми бойлер е на 63гр, а втория вече минава 45гр. загряват се разделно,един след друг.
lov - майстор
Два турски и към обяд бяха стигнали 80 и повече не съм ги поглеждал а времето си е шарения но ъгъла мие такъв че сега точно са на максимално огряване.

Но за питащия колега варианта със 150 литров при всиччи положения е по добър. Колкото по голям обем на по ниска температура толкова по малко загуби и по голяма ефективност на системата. Дори съм убеден че 150 литров на два турски панела ще са идеалната комбинация. И като ми се наложи да сменям този ще взема такъв. А отделно включването на по голям обем към отоплемието зимата дава по голям комфорт с по високата инертност на системата
fbr - майстор
Това лято смятам да връзвам един турски на 150 литра, и ще имам резултат от първа ръка.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: