• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
Малко извън темата,но се сетих за този изобретател,който е ползвал ламариненият си покрив на къщата и го е боядисал в черно,стъкла отгоре и е пуснал водата да циркулира на тънка струя отгоре и т.н.....нататък ви е ясно.....Преди много,много години ...в една далечна галактика имаше едно списание Моделист-конструктор...там съм виждал модел на комбиниран водно-въздушен слънчев колектор
шоп - майстор
lz2kst, знам, че следиш руският форум. Та там има тема за баня с РЗП 25-30 м2 с метални керемиди и поликарбонат. Човека топли и въздух и вода.

Аз съм израснал със списание Моделист Конструктор и имам всички броеве. Много трудно намерих първите броеве от 60 те години и какви пари струваха...Та знам за коя тема говориш.
naso1979 - напреднал
Ако интерпретирам правилно колегата предполагам че има в предвид да напълни директно вакуумните тръби с течност,но нека все пак той каже
шоп - майстор
То на този принцип наречен мокра тръба работят слъ чевите колектори с вакуумни тръби без налягане .

.Но нека изчакаме да сподели колегата.
lpoik - специалист
шоп-Здравей,ЧНГ ето тук можеш да си теглиш списанието http://publ.lib.ru/ARCHIVES/M/''Modelis ... or''_.html. :rock: :partyman:
шоп - майстор
Много благодаря, аз от доста време си го имам сканирано, но си държех да събера всичко от 60 до 90 те години на хартия и успях. За мен това е култово списание. Имаше много интересна схема от медни тръби тип топлинна тръба за въздушно отопление на оранжерии.
Морозов - специалист
Извинете Ме,че се появявам във форума от време на време ,но ме гонят куп задачки :lol: Тръбите са стъклени/закалени с стена 5мм,просто такива имаше в /склада/ :lol:Но при тези температури на вън по добре да помисля за Виадрусчето У22/5сек.и неговата кутия от шамотни тухли :?
шоп - майстор
Вакуумните тръби не ги плаши студа :)

За тръбите разбрах, а какъв ще е абсорбера, зашото ако само пропускаш от горе надолу вода по тръбата няма да е ефективно и рискуваш при резки термични натоварваня да спукаш стъклото.
Морозов - специалист
...под тръбите ще сложа или иноксова ламарина или огледало :?
шоп - майстор
а защо не селективно покритие или черен мат?
Инокс или огледало ще имат отрицателен ефект.

Ще се радвам да споделиш снимки, когато започнеш проекта.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: