Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Антон С. - специалист
нед дек 06, 2020 3:51 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед дек 06, 2020 2:04 pmАнтон С. написа:
...Увеличи времето за горене в режим поддържане за да не се гаси често.
..........
Р.Р. Добър вариант е да я настроиш да гори на таймери.
Тони, това са две, напълно различни мнения.
Кое от двете препоръчваш?
Защо не мислиш, а просто зубриш?
Първото не е добре. Налага се при преоразмерена печка. Създава проблеми, което тази година е ярко изразено, в този раздел.
Точно това налага работата по второто ти предложение.
Чак пък да не мисля... Това са две различни предложения и той трябва да си избере едното. Стана ясно, че печката е преоразмерена. Има два варианта в този случай. Ако иска камината да гори постоянно, дори и колкото да не загасне, следва предложение 1. Да, ако често е в поддържане, това ще му навлече ядове. Но ако не държи да гори постоянно и когато гори да е в оптимален режим, трябва да изполва таймери.

Да не забравяме, че все още е топло. Лично аз, първо бих пробвал с вариант 1 и бих помислил за закупуване на кошница за 16ка, а ако не се получат нещата, бих преминал към вариант 2.
Антон С. - специалист
нед дек 06, 2020 4:27 pmMcl написа:
Колега за гасенето да не би да прегеява водата.
Мислител си ти, ама си прав. Ако настрои водата на 70+ не ми се вярва да гасне.
Mcl - специалист
нед дек 06, 2020 4:43 pmАнтон С. написа:
нед дек 06, 2020 4:27 pmMcl написа:
Колега за гасенето да не би да прегеява водата.
Мислител си ти, ама си прав. Ако настрои водата на 70+ не ми се вярва да гасне.
Така и не разбрах защо не е хубаво да работи в поддържане тая камина. На какво вреди, при мен съм го махнал поради излишъка от поддържане.
Timoti - специалист
Един от негативите на режим поддръжка особено ако крета продължително време е ,че температурата на димните газове спада под градусите на водата при което контролера приема огънят в камерата за угаснал и преминава в режим на гасене ,апропо една от възможните причини поради която на колегата му е гаснала често .За конденза в кумина е ясно това също е в следствие на ниската температура на димните газове,а за чернилката в горивната камера и шлаката в кошницата причинени от слабия пламък да не говорим .
slaviyakov - специалист
Моята работи предимно в режим поддържане, вдигнал съм времето на 90минути и така изобщо не гасне. Честно казано нямам никакви проблеми вече трети сезон, чистя веднъж седмично и изгаря около 15-16кг на денонощие . Ето и резултата

Прикачен файл

received_208650950774878.jpeg
filmatoplo - майстор
:lol: Поучително,ще покажа снимката на комшията ,няма грам пепел а само ми мрънка .
Антон С. - специалист
нед дек 06, 2020 4:23 pmPhantomrider написа:
нед дек 06, 2020 3:51 pmТрифон П.Трифонов написа:
Г-ян Фантомас райдър, дори 16ка би била прекалено мощна, но не чак като тази.
Лошото е, че всички, дето сте с проблеми, се регистрирате в последствие.
Колко по удачно щеше да е, ако ползвахте форумът както ученик библиотека.
Всъщност аз от форума още докато бяхме на точка събиране на мнения за камини се спрях на грейко заради вас, за което благодаря. Относно мощността на камината - след 3 събрани оферти с доста сходни отоплителни мощности изобщо не подложих на въпрос това колко kW ще са ми нужни. В крайна сметка идваха и хора в дългогодишен опит в бранша, бива ли всичко да подлагам на съмнение (то не че не е хубаво, ама когато го правиш нонстоп е малко гадно). Камината все още не е влизала в режим на поддържане, което явно е добре. В крайна сметка вече е купена и този сезон няма да се сменя, ще се радвам да споделите негативите от това да имаш по-силна печка
Ако ти е интересно, върни се назад в темата.
viewtopic.php?f=10&t=57461&p=988806#p988806
slaviyakov - специалист
нед дек 06, 2020 6:06 pmfilmatoplo написа:
:lol: Поучително,ще покажа снимката на комшията ,няма грам пепел а само ми мрънка .
Дам, при положение че я чистя веднъж седмично и не и робувам ми е перфектно дори при наличието на толкова пепел ( с миналогодишните пелети пепелта беше доста по малко но с тези ще е така)
filmatoplo - майстор
:wink: Профилактично е по добре по често чистене.
Phantomrider - помощник
нед дек 06, 2020 4:40 pmАнтон С. написа:
Чак пък да не мисля... Това са две различни предложения и той трябва да си избере едното. Стана ясно, че печката е преоразмерена. Има два варианта в този случай. Ако иска камината да гори постоянно, дори и колкото да не загасне, следва предложение 1. Да, ако често е в поддържане, това ще му навлече ядове. Но ако не държи да гори постоянно и когато гори да е в оптимален режим, трябва да изполва таймери.

Да не забравяме, че все още е топло. Лично аз, първо бих пробвал с вариант 1 и бих помислил за закупуване на кошница за 16ка, а ако не се получат нещата, бих преминал към вариант 2.
Аз малко не мога да хвана разликата между това да работи на таймери или да тръгне да се гаси сама заради близката температура на газовете и водата.... И в двата случая се гаси и почва наново да се пали :-D Иначе пари за друга камина със сигурност няма, тази година беше доста разходна, а ипотечния кредит не пита имаш ли нямаш ли :-D Някой да предложи примерен план за палене и гасене, щото си нямам и на идея колко би било оптимално като работене-неработене.
нед дек 06, 2020 6:12 pmАнтон С. написа:
Ако ти е интересно, върни се назад в темата.
viewtopic.php?f=10&t=57461&p=988806#p988806
Е ся ме хвърли в тъча... Излиза че няма чак такъв дерт, че е преоразмерена? :?
Димните газове иначе обикновено са +83 градуса, при колко би започнал да се образува конденз?

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: