• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
denuchi - специалист
phoenix - и сега ако кажеш че и при -20 гр. СОР е над 3 няма да ти повярвам. Тези прословути сметки. Когато казваш колко малко ток заплащаш, казвай и при какви условия. Жилище изолации със всичките му там неща. Каква температура по държаш в жилището, каква е температурата на топлоносителя и т.н. Консуматори и всичките им други салтанати.
2v6 - майстор
mindless написа:
По 1, предполагам не е особено голямо с Grundfos помпи.
На 2 не мога да отговоря на 100%, от това което поизчетох 1кг пелети има около 3-4квч енергия и струва около 0.25лв. т.е предполагам цената варива между 0.06лв и 0.08лв/квтч т.е грубо, колкото термопомпа работеща в режим с СОР 2.
За 3 нямам никаква представа, но нощно време зимата през повечето време температурите са отрицателни и дори да не са -10°С, то и при -7°С не е особено по-голям СОР-а, а от друга страна какво правим като паднат под -15°С, за такива стойности не открих информация за СОР при никоя термопомпа.
Реално тук разсъжденията ми са по-скоро по посока земя/вода помпа, вместо въздух/вода, отколкото сравнението с пелетен котел. Ако така или иначе ще се инвестира в нискотемпературна инсталация, то може би е по-добре да се инвестира допълнително и в някой изкопни или сондажни дейности, но поне да знаеш, че си гарантираш един СОР над 3 през цялото време. С това отговарям и на следващия въпрос:
ако избера отопление с пелети не виждам смисъл да инвестирам във водно подово и конвектори, защото няма нужда от нискотемпературана система и нямам опция за охлаждане, така че ще се кара само на радиатори, което като инсталация би трябвало да е чувствително по-евтино.

P.S. Нямам също и информация за СОР-а, когато се ползва за БГВ термопомпата, защото стойностите, които дават в най-добрия случай са за вода загрята до 45°С.
Щом в подовото отопление виждаш само възможност за използване на низкотемпературна вода няма какво да коментираме - информираността и изискванията са ти на твърде ниско ниво :)
Цена за пелетите също не можеш да дадеш - как ще правиш сравнения в такъв случай?

Ако имаш възможност за земносвързана система е добър вариант, но не винаги най-ефективния. Същото се отнася и за сондажна вода.

За информация миналата зима в София имаше сумарно не повече от 30 денонощия с температури под нулата, което прави въздушните термопомпи напълно конкурентни.
Тук се вижда графиката на температурата на въздуха отгоре на покрива:
Изображение
Последна промяна от 2v6 на ср ное 30, 2011 12:28 am, променено общо 1 път.
mindless - специалист
Виж 2v6, не знам точно какво целиш с постовете си, но ако имаш нещо конкретно да допринесеш като информация заповядай. Не съм дошъл да се заяждам на дребно.
Цена на пелетите не дадох конкретна, защото както може би знаеш тя варира в доста широки граници, както и тяхното качество. Все пак цената на квч енергия от изгаряне на пелети явно нацелих, защото един колега е потвърдил след мен.
Единственото полезно от постовете ти до сега е, че миналата година имало 30 денонощия с температура под нулата, а колко са по принцип имаш ли информация? Аз, ако знаех всичко, нямаше да дойда и да питам тук.

Интересно ми е наистина конкретно през каква част от времето осреднено една термопомпа въздух/вода работи при по-нискоефективен режим.
За нискотемпературна инсталация, не виждам смисъл да инвестирам в такава, ако няма да има реална нужда от нея. Не разбирам, какво толкова възмутително има в този факт.
Реално дилемата е да се мине с котел на пелети, поради по-ниските инсталационни разходи, вземайки се предвид хамалогията свързана с това отопление или да се прави инсталация с термопомпа, но да се прецени дали си струва, допълнителния разход за изкопи или сондажи, за да бъде тя земя/вода.

Ако можеш да аргументираш избора на въздух/вода, пред земя/вода заповядай. На повече заяждане от твоя страна няма да отговарям.
2v6 - майстор
mindless написа:
...
Ако можеш да аргументираш избора на въздух/вода, пред земя/вода заповядай. На повече заяждане от твоя страна няма да отговарям.
Насила хубост не става :!:
Би ли обяснил кое по-точно в моите постове те е заяло :shock:
Опитвам се да ти посоча каква информация ти трябва за де вземеш правилното за теб решение. Няма универсални показатели - необходима е конкретна информация за точно твоето положение.

Примерно ако си на 1500 метра надморска височина, на северен склон вариант за термопомпа въздух-вода е безмислен. Земя/вода може и да работи, само ако има достатъчно топли подпочвени води, на което по принцип не се разчита при този вид :idea:

Ако си до морето или Гърция/Турция положението с отрицателните температури не е фатално и един допълнителен ел. нагревател ще ти покрива евентуален недостиг при студено време без преразход на енергия и презастраховане в много мощна термопомпа въздух/вода.

За цената на пелетите имах предвид не на самите пелети, а на отоплението като цяло. Колко ще ти струва обслужването на котела?

А ако говорим за първоначална инвестиция изпускаш най-важното - каква максимална мощност и при какви условия ти е необходима?

Отоплението не се прави защото е необходимо, а защото човек иска да живее удобно.
Какво мислиш по въпроса за изгорена ръка на дете поради висока температура някъде по отоплителната инсталация?
mindless - специалист
Това вече е друга работа.
Аз лично съм наясно с по-големите удобства на термопомпата и именно за това съм склонен на по-голям инсталационен разход. В момента правя съвсем предварително проучване, защото още нямам на 100% готов проект и съответно, няма как да изчисля топлозагубите, от което да преценя мощността на отоплителната система, но ще става дума за около 200m² добре изолирана двуетажна къща и предполагам нещо в рамките на 15-20кв мощност ще ми свърши работа.
Целта ми в тази дискусия е да взема окончателното решение, какъв да е типа на инсталацията, че като отида да ми правят проекта, да кажа, точно какво искам. Споделих къде са ми притесненията.
Ако смяташ, че това ще помогне, става дума за около 800м надморска височина, не е северен склон, но със сигурност има плитки подпочвени води, което помага и при серпентини, не само при сондаж, защото както казах, нямам намерение да правя незаконен сондаж за изпомпване на вода.
Реално в цената на термопомпите земя/вода и въздух/вода, няма разлика, поне от това което гледах. Системи от сорта на Daikin Altherma и Fudjitsu Waterstage са с цени около 15000лв, вътрешната инсталация няма да има разлика т.е единствената разлика в разхода, ако избера земя/вода е в изкопа или сондажа. Там цените също варират в широки граници за това няма да спекулирам с тях, но лично аз за момента смятам, че този разход може би си струва. Все пак те прави малко по-независим от климата като цяло, а той както знаеш се променя напоследък. Това все пак е инсталация с дълъг експлоатационен срок и както климата може да стане по-топъл през зимата и тия денонощия с отрицателни температури от 30 да станат 10, може да станат и 60 и това ще промени доста глобалната картинка.
klambrev - специалист
отдавна не бях писал, това лято моя дайкин получи някой подобрения, от началото на отоплителния сезон го използвам само него.
водния топлообменник е свързан последователно преди бойлера който вече е нераждавейка от Св. Шишков с 20м серпентина в него. (това ме накара да се науча да запоявам мед и нераждавейка - с обмазан сребърен припой се оказа доста лесно)
Ето температурата на бойлера падовете са от изразходване на водата, заленото е външната температура но е с дълъг кабел и не е калибрирана
Изображение
Това са температурите на фреона вх/изх на водния ТО
Изображение
А това е вх/изх на водата на ТО
Изображение
Консумира 12-13 до 15А , на графиката прави дефрост на 44мин , в понеделник беше малко по-слънчево и беше направил само 2 дефроста за целия ден.
Работи абсолютно безшумно.
Общо взето ако падне още малко температурата ще трябва да паля котела но за сега съм повече от доволен
ivan_v - специалист
mindless написа:
Аз лично съм наясно с по-големите удобства на термопомпата и именно за това съм склонен на по-голям инсталационен разход. В момента правя съвсем предварително проучване, защото още нямам на 100% готов проект и съответно, няма как да изчисля топлозагубите, от което да преценя мощността на отоплителната система, но ще става дума за около 200m² добре изолирана двуетажна къща и предполагам нещо в рамките на 15-20кв мощност ще ми свърши работа.
Целта ми в тази дискусия е да взема окончателното решение, какъв да е типа на инсталацията, че като отида да ми правят проекта, да кажа, точно какво искам. Споделих къде са ми притесненията.
Ако смяташ, че това ще помогне, става дума за около 800м надморска височина, не е северен склон, но със сигурност има плитки подпочвени води, което помага и при серпентини, не само при сондаж, защото както казах, нямам намерение да правя незаконен сондаж за изпомпване на водата
Реално в цената на термопомпите земя/вода и въздух/вода, няма разлика, поне от това което гледах. Системи от сорта на Daikin Altherma и Fudjitsu Waterstage са с цени около 15000лв, вътрешната инсталация няма да има разлика т.е единствената разлика в разхода, ако избера земя/вода е в изкопа или сондажа. Там цените също варират в широки граници за това няма да спекулирам с тях, но лично аз за момента смятам, че този разход може би си струва. Все пак те прави малко по-независим от климата като цяло, а той както знаеш се променя напоследък. Това все пак е инсталация с дълъг експлоатационен срок и както климата може да стане по-топъл през зимата и тия денонощия с отрицателни температури от 30 да станат 10, може да станат и 60 и това ще промени доста глобалната картинка.
200m² с хубава изполация според мен не се нуждаят от повече от 10KW постоянно топлоподаване.
Сигурен ли си,че е незаконно изпомването, охлаждането и последващо връщане на вода( имам предвид с две сонди)?
Цената на ТП вода-вода е не повече от 5-6хил. лв.
2v6 - майстор
mindless написа:
...
За 15 KW земносвързана термопомпа при много добри условия ти трябва около 500 м2 незасенчена целогодишно повърхност (без никакви сгради и дървета). Освен изкопите има около 1000 м тръби и доста антифриз. Циркулационните помпи за антифриза са значителен консуматор. Освен това ефективността на такава система намалява постепенно след началото на зимата :idea:

Тези неща липсват при термопомпа въздух-вода.

Какво разбираш под "тип на инсталацията"?
mindless - специалист
ivan_v написа:
200m² с хубава изполация според мен не се нуждаят от повече от 10KW постоянно топлоподаване.
Сигурен ли си,че е незаконно изпомването, охлаждането и последващо връщане на вода( имам предвид с две сонди)?
Цената на ТП вода-вода е не повече от 5-6хил. лв.
До колко е законно е въпрос на тълкувание на чл.43 ал. 2 от Закона за водите, а именно:
Физическите лица - собственици или ползватели на недвижим имот, разположен в границите на населените места и селищните образувания, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб.м на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води, както и в случаите на ползване на индивидуални системи за отопление и/или охлаждане с обща инсталирана мощност до 50 kW, използващи като първичен енергиен източник енергията на сухите зони в земните недра и на подземните води с температура до 20 °С, с изключение на минералните води.

Според юриста, с който се консултирах, ограничението за безвъзмездно ползване до 10куб. м. на денонощие важи и при използването за отопление/охлаждане. Ако това е така, то когато изпомпваш повече е нужно да заплащаш количеството вода по Тарифа приета от министерството, в която присъства само охлаждане, но не и отопление, което го вкарва в графа други цели със цена съответно 0.06лв/m³

Това естествено не го твърдя със 100% сигурност, но не съм се интересувал повече, защото района, в който се намирам е доста специфичен, има минерална вода и там дори за сондаж ще трябва разрешително.
2v6 написа:
За 15 KW земносвързана термопомпа при много добри условия ти трябва около 500 м2 незасенчена целогодишно повърхност (без никакви сгради и дървета). Освен изкопите има около 1000 м тръби и доста антифриз. Циркулационните помпи за антифриза са значителен консуматор. Освен това ефективността на такава система намалява постепенно след началото на зимата

Тези неща липсват при термопомпа въздух-вода.

Какво разбираш под "тип на инсталацията"?
Под тип на инсталацията разбирам високотемпературна с котел на пелети или нискотемпературна с ТП. Знам, че котела на пелети също може да е с нискотемпературна инсталация, но ако избера него няма да правя такава.

Колкото до циркулационните помпи съм наясно, че ще бъдат консуматор, но по-голям консуматор ли ще са от хидрофор или водопотопяема помпа, ако да речем се спра на вода/вода варианта?
2v6 - майстор
mindless написа:
...Колкото до циркулационните помпи съм наясно, че ще бъдат консуматор, но по-голям консуматор ли ще са от хидрофор или водопотопяема помпа, ако да речем се спра на вода/вода варианта?
Хидрофор е съоръжение за осигуряване на вода с налягане. В случая налягане не е нужно и работа на помпа за осигуряване на налягане повече от атмосферното само ще увеличи консумацията право пропорционално на надналягането :!:

Разхода на ток за сондажна помпа зависи от водния стълб - може да е повече от циркулационните помпи при земносвързаната, но може и да е по-малко :idea:
Ефективността обаче (съотношението на получената топлинна мощност към мощността на компресора) във всички случаи е по-добра при използване на сондажна вода като източник на топлина, защото температурата и е по-висока с 10-15 градуса от антифриза в земносвързаната термопомпа.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: