Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Още като излезе първата горелка на Ерато, в гаранционната ката имаше списък с котли, които са одобрени и се препоръчват за монтаж на горелката - политиката винаги е билаклиента да е доволен, а не продажба на всяка цена. Атмос е в този списък, но Атмос има много модели и всеки модел имаше препоръки за начин на монтаж - при едни на горна врата, при други на долна врата, при трети странично. И въпреки всичко впоследствие, с увеличаваето на опита се появиха резерви и излязоха препоръки да се избягва пиролизен котел за монтаж на пелетна горелка поради по-ниско усвояване. Топлообменника на пиролизния котел е сметнат за работа на висока температура 85-90*С и трудно се вписва с температурите на пелетната горелка, която при 70*С започва да модулира. Аз съм отклонявал желанията на клиентите за монтаж на горелка на Атмос и нямам преки наблюдения, но си мисля, че добри резултати могат да се получат, ако горелката работи на доста по-малка мощност от номинала на котела
Christo - майстор
Изображение
Изображение

Това са само част от снимките на комбинирани котли от германската част на сайта на АтмОс. Който се интересува, има и други. И съм напълно съгласен с Лазар.
LazarGanev - "Велик майстор"
По-късно на базата на Атмоса беше създаден котелът 3Fera, като зад котела беше присаден допълнителен топлообменник от димогарни тръби с което се увеличава топлообменната площ и се увеличава КПД на котела до 93%. Горелката става излишна, а пелетите се подават и изгарят в горивната камера на котела. Та това е истински комбиниран котел, който превключва от дърва на пелети автоматично (дървата се палят ръчно). Малко се отклоних от темата, но това беше с цел още веднъж да обърна внимание, че щом се налага доработка на котела, значи не е идеално положението
Ето го тук
filmatoplo - майстор
Ако нямяш въобще котел по добре е да се купи комплекта , било Грейко , било кой каквото му хараеаса .Вече писах че при Атмоса или избираш да си е на дърва , или ако минава на горелка с пелети -се махат много неща от котела и не може да заработи за 2 минути пак на дърва , камоли комбинирано .Знам че някой ще пробва и ще каже че става , но това си е негова работа :) -както дизел на олио .
k88 - специалист
Здравейте колеги след дълго четене и събиране на компонентите за отоплителната ми инсталация дойде време всичко да се свърже и заработи...Ще отоплявам двуетажна къща 1 ет 55 кв 2 ет 70 кв Котела е Грейко РБ 20 Бойлера е теси 200 л с 2 серпентини (предвидил сам и дрейн бек система и тя престой да бъде монтирана) разполагам с смесителна група за водното подово отопление с трипътен смесител и помпа.При монтажа на колектора за подовото майстора нещо го е объркал и е разменил местата на трипътния смесител и помпата и добре,че ходя и си показвам нещата,че да ми кажат,че майстора е объркал нещата... От там реших да се консултирам с всички в форума предварително...искам да му покажа една работеща схема и да ми я монтира.
Прикачен файл:
1.jpg
Тази снимка е на правилно монтирана смесителна група само,че в моя случай е от дясно помпата с трипътния винтил
Прикачен файл:
kolektor-podovo-otoplenie.jpg
kolektor-podovo-otoplenie.jpg (102.42 KиБ) Видяна 2603 пъти
След дълъг спор за това,че трипътния смесител и помпата трябва да се завъртят на обратно той каза "добре щом искаш така,така ще ти го направя" а когато разговорът продължи и стигнахме до котела и казах,че искам трипътен смесител за да удължа живота на котела човека ме изгледа едно странно и ми каза,че нямало нужда.Аз съм си твърдо решен да сложа.Моля по опитните да ми покажат някоя схема за отоплителна инсталация която да е изпробвана.Вчера се рових из форума и гледах,че е препорачително да е с 2 помпи.Прилагам и снимки за да видите всичко което не мога да обясня.Моля и за линк откъде да си взема трипътния смесител за грейкото и каква марка и на какъв цолаж е.
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (109.2 KиБ) Видяна 2605 пъти
Попрегледах примерните схеми от atmos.eu и се спрях на тази и по точно искам да попитам подходяща ли е тя в моя случай тъй като никаде не видях схема с подово.
Прикачен файл:
03.gif
03.gif (34.78 KиБ) Видяна 2599 пъти
* Инсталиране на котел с termoregulation смесителен вентил, един отоплителен кръг за БГВ в комбинация бойлер, затворена разширителен съд, лесна инсталация с 3 добавяне терморегулатори

Също не разбирам какви са тези терморегулатури и каква роля играят?Бих искал системата да е по опростена без излишна автоматика.Моля за подходяща схема.
kuuuuuul - майстор
От снимката не мога да разбера как точно действа трип. вентил,но ако от ляво(входа) е нормално отворен и се затваря при определена тем.( прим. 45гр) и се отваря дясната страна,то тогава всичко е правилно.За котела се продава готова помпена група (Ладомат) или подобна около 500лв.
k88 - специалист
kuuuuuul написа:
От снимката не мога да разбера как точно действа трип. вентил,но ако от ляво(входа) е нормално отворен и се затваря при определена тем.( прим. 45гр) и се отваря дясната страна,то тогава всичко е правилно.За котела се продава готова помпена група (Ладомат) или подобна около 500лв.
Какво ще рече готова помпена група какво представлява тя?Аз имам купена помпа за котела грунфос 25/40 а цената на трипътния смесител не е повече от 100-120 лв. Не виждам смисъл да се набутвам с 500 [-X
filmatoplo - майстор
:? С термовентил малко се ускъпява инсталацията , в тази комбинация иска и хидравличен изравнител , тоест мини буферче .Има два варианта -сложния или лесния .Лесния е само помпата за подовото и помпа за бойлера -които са по схемата на Грейко .Сложния начин е помпа и термовентил между котела и буфера , и още две помпи за подовото и бойлера .за подовото помпата вече я има гледам .
k88 - специалист
filmatoplo написа:
:? С термовентил малко се ускапява инсталацията , в тази комбинация иска и хидравличен изравнител , тоест мини буферче .Има два варианта -сложния или лесния .Лесния е само помпата за подовото и помпа за бойлера -които са по схемата на Грейко .Сложния начин е помпа и термовентил между котела и буфера , и още две помпи за подовото и бойлера .за подовото помпата вече я има гледам .
Точно тебе чаках да пишеш нали си с водно подово и ти :) Така аз освен тази за подовото имам и 2 бр грундфос 25/40 1 бр си бях предвидил за котела и 1 бр за дрейн бек системата. Искам по лесния вариант по схемата на грейко която е но нали с термо винтила се удължавал живота на котела и се намаля и разхода на пелети.Колко би ми струвала разликата 120 е термовинтила а буферен съд малък имам 2 бр по 8 л.за затворена система стават ли.Ако несложа термо винтил нямали от връщащата вода да има голяма амплитуда и да прави конденз?
Видя ли че имам и разпределител за 4 радиатора на 2ри ет. над колектора за подовото, ако сложа само 1 помпа по лесния вариант на бойлера кой ще върти водата за нагоре към радиаторите...? (може би въпроса ми е глупав)
Сякаш искам по лесния вариант и да приклучвам дай схемата на грейко моля.
Прикачен файл:
7.jpg
filmatoplo - майстор
Мале , мале -сега видях как е свързано :wink: .Сега трябва да си сложиш помпи на всяка зона с възвратна клапа , за подовото имаш -само клапа сложи на топлата тръба преди топлия вход преди смесителния вентил , за радиаторите също сложи помпа с клапа преди топлия колектор , за серпентината също помпа с клапа .Сега термовентил и друга помпа по желание ,буфера който е добре да се сложи в случая може да бъде малък 10/20/50 литра с 4 извода , два горе и два долу .Без човек който разбира на место трудно , или поне разгледай схемите с буфер на Атмос.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: