• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sashonikolov - специалист
мерките са ясни.....липсват средства....
Мислиш ли,че ако имах пари за дограма и изолация бих ги спестил?
Изолацията е най-бързо възвръщащата се инвестиция.......поне по мое мнение.Но трябват средства за да се направи.
Къщата не съм и смятал квадратурата на лицевите части но като площ е 150 квадрата на етаж.3 етажа и висок таван.
Несъм на ясно с цените за изолациите но по мое мнение трябва да имам едни 30 000 лева за дограма и изолация.....пък ако останат няма да са ми излишни..
kyxap - специалист
30 000 лв. за дограма и изолация, 2000 лв. на сезон за отопление. След изолация и дограма да речем, че тези 2000 лв. стават 1000 лв. 30 години по 1000 лв. = 30 000 лв. Наистина бързо се връща тая инвестиция.
Тани - модератор
Ами при 200лв/м² за изолация така стоят нещата! Като се има предвид обаче, че материалите струват 20-30 лв/м² , а дограмата излиза около 6-10 000 лв , то инвестицията се изплаща много по- бързо, защото няма да е 30 000 лв за 150м²!
BobyB - специалист
kyxap написа:
30 000 лв. за дограма и изолация, 2000 лв. на сезон за отопление. След изолация и дограма да речем, че тези 2000 лв. стават 1000 лв. 30 години по 1000 лв. = 30 000 лв. Наистина бързо се връща тая инвестиция.
Триетажна къща по 150 квадрата на етаж няма как отвън да има само 150м2. По-скоро 500-600, което заедно с цената на хубава дограма много лесно може да стане 30 000 лв.
Здравейте на всички.Къщата ми е двуетажна 70кв.м без изолация,с хубава пвц дограма и я отплявам с термопомпа собствено производство.Целия втори етаж е с подово на вода,а на долния етаж при баба ми съм мантирал вътрешна тяло от климатик което преработих на вода.С термопомпата загрявам 220 литров бойлер до 65 градуса.На целия етаж подържам 24-25 градуса (навсякаде е отворено,врати не се затварят),подът е топъл и комфортът е неописуем.За миналия месец общата сметка за ток е 136лв.Най хубавото е че за мене е неангажиращо,пускам отоплението октомври и го спирам края на април.Кев цена нема.
aristokrata - специалист
2 стаи + доста голямо антре(14м^2),външна изолация + ПВЦ дограма. Започнах зимата с 4 кубика дърва и тон брикети,до момента от дървата имам поне кубик,въглищата не съм изхабил и наполовина. Отоплявам се с 2 печки "чудо",които рядко горят едновременно,температурата варира между 25 и 33 градуса денонощно. До тук 4 месеца - разход около 280 лева - ~70 лв.на месец.
trichocephalus - напреднал
Започнах да се оплаквам от нагар на котела си в темата "Как да запазя водата в котела топла" и реших да ви покажа как изградих преди 2 години инсталацията си.Долунаписаното го бях постнал в блога си, тъй че не се чудете на написаното и не смейте много :-D

Пускам за да го огледате и да дадете съвети и предложения за подобряването му.
С LazarGanev вече уточнихме, че ми трябва трипътен вентил и ще го поставя , веднага, след прикчване на отоплителния сезон

-първия етаж от къща, строена през 1964 г.
-изолация-няма
-зид дебел 65 см., рингови тухли
-дограма -PVC, петкамерна.

обща жилищна площ : 110 м2
неотопляеми - коридор+баня+тоалетна = 32 м2
отопляема площ : 48+14+16 = 78 м2
отопляем обем : 78 * 2,70 = 210 м3

инсталирани радиатори в момента :
-руски чугунени радиатори с вис. =60 см , шир.гл.= 7 см.

други :
-стоманена лира в банята с вис. =90 см , шир = 50 см, ребра - 16
-бойлер със серпентина
-възможен още един допълнителен радиатор

Изчисленията , които направих са следните :
Залагам за отопление по 50 w на 1 м3 .
210 м3 х 50 = 10 500 W
бойлерът + 3 000 W
лирата + 2 000 W
резерв + 4 000 W
-----------
19 500 W или грубо казано 20 Kw мощност.

Намерих в един справочник формулата за изчисление на мощността на чугунените ми радиатори - оказа се, че са изключително неефективни за размерите си !
Максималната им мощност, и то при 90 градуса на водата е около 120-140 w на ребро, при 70 градуса на водата - около 110 w !
Това ме втрещи и ми даде отговор на въпроса, който ме вълнуваше от дълго време -защо ми е студено зимата.
инсталираните ми радиатора в момента са 21+14+14+13 ребра или общо 62 ребра х 140 W = 8 600 W, което е недостатъчно за отоплението на обема ми.
На всичкото отгоре, в едно ребро тия тъпи чугунени ботури съдържат по около 1 литър вода.Тоест -само в радиаторите си имам 62 литра вода, която трябва да подгрявам.
Да, ама цените на новите радиатори не са от най-ниските (1) и по-голямото количество вода в моите руски зверове е от друга страна добро, тъй като веднъж загрята, водата ще си циркулира в системата топличка и без непрекъснато допълнително подгряване, както и ще изстива по-бавно (2)
Ал-глидер, с мощност 170 W е около 20 лв в зависимост от фирмата производител.За радиатор с мощност 5 kw са ми нужни 29 глидера. 29х20 = 580 лв.Стоманен панелен радиатор със същата мощност е около 320 лв.А ако остана със същите радиатори - няма да харча нищо.Е, оставам с тях.Грозни -грозни.Руски -руски.
Голяма пък работа.

Та, какво е нужно за да си направите сами парно у дома ?
1.)котле.
2.)радиатори
3.)тръби за да свържете котлето си с радиаторите
Изображение

Първо купувате котлето :
Изображение
Моето е Junkers и е жълто.Кеф.Обичам жълтия цвят.Жълтичкото и на гащите ми не ми мърда, докато оправяв всичко.Производството е чешко.Същите котлета до преди година се казваха Dakon Dor, no според това, което прочетох, Юнкерс и Дакон вече са част от фирмената група на BOSH и котлите са едни и същи -бившите чешки, на които вече поставят или едната или другата марка в зависимост от пазара.Просто ги боядисват жълти и им лепват ново име.

След това се заемаме да демонтираме старите радиатори, и да затапим тръбите на ТЕЦ-а.
Въоражаваме се с водопроводен ключ, флекс, очила, мускули и бира.

ИзображениеИзображениеИзображение
Отиваме в абонатното, и въпреки протестите на комшиите, спираме входящите каранове , а след това отваряме широко изходящите.
Източваме системата.
Връщаме се в къщи и сваляме радиаторите.За предпочитане е да се подготвите предварително с по две трупчета за радиатор, върху които да поставите тучовете - нали все пак ще ги боядисваме, нали ?
Режем тръбите.Сега е ред да навием резба.Чудите се с какво ли ?
Ами - ако има достатъчно място между тръбата и стената - използвам винтонарезна машина.Моята е полска.От едно време.С нея работя най-добре :
Изображение
нагласявам си я на 1/2 цола и чеша здраво :
Изображение
А какво правим, когато нямаме разстояние да заврем машинката ?Примерно - тук :
Изображение
Мммм.....
Обаждаме се на приятел и той носи малка флашка :
Изображение
с която лесно успяваме да навием резба и на недостъпни за голямата машинка места:
Изображение
Купуваме след това "капи" и ги завиваме на пресните ни резби.
Мда.
Резултатът от действията ми дотук , на всяка точка е такъв :
Изображение
Така.
Сега е време да слезем в мазата, която вече ще наричаме "котелно" :)
Време е за едно мое любимо занимание :
1.)правим си кофражче, арматура :
Изображение
2.)забъркваме си бетонец
Изображение
и си го отливаме :blink:
И въпреки, че нощес бях на работа, и не съм спал и час дори, всичко ми е абсолютно водоравно :
Изображение

Питате се каква е целта на това ли ?
Ами там ще бъде поствен котела и имам няколко цели :
1.)нивелиране на основата.
2.)повдигане на самия котел , за да може да се почиства и разпалва по-лесно - няма да залягам по пода я.оставил съм си място пред мего, на което пък да стъпвам и да ми е по-лесно почистването и зареждането.
3.)да си доставя удоволствие :)

Та - това е резултатът от вчерашната и днешната ми дейност до сега.След 4 часа продължавам.А утре...утре се подразбира какво ще правя.

....учим да лепим плочки :)

Помните ли бетонното постаментче, което излях за котела ?

Изображение
Е, реших че по-лесно ще е за почистване ако го облека с теракота, а не да го оставя на бетонна замазка.Имам си плочки, имам си и лепило.
Речено-сторено.Първо си забърках лепило в една кофа, след това почистих повърхността на постаментчето и плочките, а след това започнах....

За да го нивелирам, ми трябваше мастарче, с което си удължих нивелира, сложих лепило на ъгловите плочки и ги поставих.
След това поставих мастара и нивелира и хоризонтирах по късата страна
:
Изображение
След това, нивелирах и дългата страна, опънах си канапчето и плочка, по плочка, редче по редче облякох всичко в плочки :
Изображение
Разбира се, оставих и фуги, както и на финала проверих всички плочки дали са поставени както трябва с нивелира :
Изображение
Та, това беше първият ми опит за поставяне на плочки.Вие ще кажете дали е успешен, но на мен пък си ми хареса

Какво мислите, че свърших през изминалите няколко дни, след като завърших постамента за котела ?
Да, точно така - заех се с изграждането на инсталацията.
Първо си зададох основния въпрос на битието - какво аджеба искам ? И си отговорих - инсталация, изработена на цена максимално доближаващата се до минималната, като не се допуска прекален компромис с качеството.Мислих, мислих, четох, разпитвах познати и майстори....
Тръбите могат да бъдат полипропиленови с алуминиева вложка или AllPex.И двата варянта са с алуминиева вложка, но полипропиленовите са за предпочитане, но пък и по-трудни за работа.AllPex са по-лесни за работа, но пък здравината им не е достатъчна.Какво има предвид като казвам здравина?И двата варянта са удачни, но при критични ситуации (претоварване на системата) или така нареченото "завиране".Тогава, AllPex се оказва по слабата, а полипропиленовата тръба удачен избор.

Това което прочетох тук окончателно ме убеди, че Стабилизираният полипропилен с алуминиева вложка е моят избор :)
Изображение
Моят е чешки."Стаби".
Такам...
Как се работи с него ли ?
Ами - по същия начин, както и с нестабилизирания, с разликата, че тук има "острилка", с която се сваля алуминиевата вложка за да може да се лепи с поялника (лепачката, ютията)

Изображение

Следващото, което направих е да реша как да отведа и приведа водата от котела - реших да е през тръби 1 цол. Седнах по турски на под, взех помпата и започнах да си играя фитинги -нипели, колена, муфи и холендри (всичките на 1 цол) :
Изображение
Поиграх си аз, поиграх си и направих схемата на връзването.Отидох до един склад на едро за метали, закупих си и три метра черна тръба ( 1 цол) , след това отидох при стругар, който ми наряза резбите, върха се в къщи, запретнах ръкавите на потника си и започнах -кълчища, завиване, кълчища, завиване, нипел-муфа-коляно, навиваш и стягаш...Та, накрая получих следния ефект :
Изображение
Както виждате, под помпата върви байпаса - тръба с кран.Ако спре елзахранването се отваря крана и водата в системата започва да си върви гравитачно
Помпата е на долната ( входящата/връщатата) тръба, разбира се.На горната ( изходящата) тръба има само тръба, която води към разпределителя :

Изображение
Общият вид на котела с тръбите :
Изображение
И след като приключих с цолските тръби, минаваме на полипропилена.Какво правим при него ?
РЕжем с ножа :
Изображение
Забелваме с острилката :
Изображение
докато получим следното :
Изображение
след това лепим с поялника ( лепачката/ютията) :blink:
И така - метър по метър, коляно по коляно, завой след завой - 80 метра тръби и доста фитинги -коленца, муфи, връзки ППЛ/резба бяха положени :
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Общо взето -спазвах посоката на тръбите на ТЕЦ-а, като ги използвам и за подложка да ми придържат моите :
Изображение
Разбира се, имаше и много кофти места, където едвам съм завирал човката на поялника ( лепачката/ютията) :
Изображение
В стаите на етажа, тръбитъе излизат ето така :
Изображение

В почивките, за да не седи магарето без работа си пробивах дупки в комините :
Изображение

Сега трябва само да си избера една ( или пък две) в които си свържа котелчето.
p.s.хи-хи-хи : изкушавам се да използвам и трите дупки за по-голяма тяга

Вот Так, друзя :)
Сега какво ми остава ?
Ами да ги свържа с радиаторите и да направя водната проба, но това ще бъде поне след месец, защото първо радиаторите ми са свалени на земята, трябва да се боядисат, стените зад тях да се оправят, и накрая , като са поставени -да ги свържа с днес приключената инсталация
Другото, което предстои е, всичките тия 80 метра да се изолират и прикрепят здраво към дръжачите и скобите.НО, за да направя това трябва да мине успешно водната проба -тоест всичко да е свързано, и да се напълни с вода и да се вид дали няма да съм си оставил ръцете някъде
:blink:

Горното съм го писал през лятото на 2010 - от тогава, до ден днешен не съм пипал нищо.
Последна промяна от trichocephalus на чет фев 02, 2012 11:03 pm, променено общо 3 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Това Вило оттогава в това положение ли работи?
trichocephalus - напреднал
LazarGanev написа:
Това Вило оттогава в това положение ли работи?
не, разбира се :lol: ако бях оставил помпата така -едва ли щеше да изкара досега, нали ?
Ето как изглежда в момента :
Изображение

другото, което направих е самоделен "ширм" над котела, с осветление, да мога да виждам вътре какво почиствам и вентилаторче, за да изсмуква дима и праха ( не че има кой-знае колко голяма ефект де :

Изображение

ето и след цял ден горене какво е положението вътре :

Изображение

p.s. Вило-то го ползвам вече 5-та година - преди да направя инсталацията с този котел, отоплявах две стаи + бойлера и лирата в банята с една камина "прити" (8+4 kW) и помпата работеше с нея. Сега акмината седи като паметник в мазето :lol:
srusev - специалист
BobyB написа:
kyxap написа:
Триетажна къща по 150 квадрата на етаж няма как отвън да има само 150м2. По-скоро 500-600, което заедно с цената на хубава дограма много лесно може да стане 30 000 лв.

Замисли се бе колега, кви 500-600 м2.
150м2 са 10х15м стая да речем.

При 3 м височина на изолацията.

3х15 - 45 х 2 страни = 90 м2
3х10 - 30 х 2 страни = 60 м2
Общо: 150м2
Да има чупки тури още 20м2.
170м2.
Тавана ако се изолира още 150м2, ама може да е с вата което е доста по-евтино.

Повече от 6000лв. са неосновано високо.

Дограмата (хубава петкамерна златен дъб с К-стъкло) при нас е около 170лв./м2
4000 лв. да излезе.
И като му паднат разходите на 1000лв. на сезон за 10г. се избиват.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: