• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mr_mitko - напреднал
Здравейте,имам леко въпросче :? Температурата на котела ми е настроена на 55гр.,на колко трябва да наглася този на бойлера(мисля че термостатичен винтил беше) за да ми е оптимална системата.Благодаря ви предварително.П.С
10 дни вече гори котелчето на пелети със среден разход 40кг на ден. Добре ли е :roll: ???
ortho - напреднал
И такааа.
Започнахме да работим с горелката и имаме вече наблюдения.
С 2 две думи да обясня компоновката:
2 етажа - около 220 квадрата общо.
Горелка ватерланд с40, котел дакон дор 24.
В по-студените дни започнах да паля горелката и да правя начални проби, а първите впечатление са:
Запалва бързо и достига температура от 50 градуса за около 35-40 минути, при което работи на 100%, след достигането на зададената стойност се поддържа, като през повечето време горелката работи на 10%. периодично се засилва до 30-тина процента и после пак пада на 10. Това е при зададена мощност на котела 24 киловата. Разхода е около 40 кг/ден (10- 12 часа работа).
Реших, че ще е много хитро да намаля мощността!
Да, ама не! Назлъндисва се, с трудност поддържа зададената температура - 50 гр. - и не спада под 70% от максималната си можност - смятам че така и ще гори повече.
Така че пак се върнах на 24 киловата и така боря зимата. Моля ако имате някакви идеи за оптимизиране да ги споделите.
digitalpr - специалист
Имам следния въпрос. Това е извадка от Manual-a на GP25 IV:

1. В случай, че за управление се използва работен термостат :
- след достигане заданието, което се отчита от модула,
управляващ сигнала за работа на горелката, следва
отпадане на този сигнал. Вентилаторът за подаване на
свеж въздух продължава да работи за определен период от
време, настроен от производителя, с цел да се доизгори
горивото в скарата на горелката;
- След получаване на нов сигнал за работа се повтаря вече
описания по-горе алгоритъм;

2. В случай, че за управление се използва NTC сензор за определяне
на работната температура на циркулационната вода:
- при доближаване на заданието, модулът за управление на
горелката намалява нейната топлинна мощност (т.н.
модулиране на режима й на работа)
;
- при понижаване на температурата на циркулационната
вода горелката възстановява топлинната си мощност;

Как мога да постигна втория вариант? На дисплея на горелката има температура на водата. Мога ли да я управлявам по зададена темп на водата, вместо по стайна температура, каквто е в момента?
mr_mitko - напреднал
Станаха 3 въпроса,чакаме с нетърпение майстор-консултантите
LazarGanev - "Велик майстор"
digitalpr написа:
Имам следния въпрос.
Как мога да постигна втория вариант? На дисплея на горелката има температура на водата. Мога ли да я управлявам по зададена темп на водата, вместо по стайна температура, каквто е в момента?
'Мчи то и със стайния термостат пак си модулира по температура на водата. К'во те притеснява?
digitalpr - специалист
От точка 2 рабирам че при достигане на темп, горелката ще продължи работа на минимална мощност, а няма да се изключи както е посочено в точка 1 и както прави в момента?
Едно е работен (котелен) термостат, друго е стаен термостат! При наличие на стаен термостат и NTC сензор, горелката пак си модулира по температура на водата и минава на по-малка мощност, но ако въпреки всичко минималната мощност е голяма и стайната температура продължава да се покачва, то тогава естествено че тя трябва да се спре и това го прави стайния термостат
digitalpr - специалист
LazarGanev написа:
При наличие на стаен термостат и NTC сензор, горелката пак си модулира по температура на водата и минава на по-малка мощност, но ако въпреки всичко минималната мощност е голяма и стайната температура продължава да се покачва, то тогава естествено че тя трябва да се спре и това го прави стайния термостат
Това се опитвам да кажа, не го прави! Горелката не минава на по-малка мощност при никакви условия. При зададена степен 2 да кажем (15kW), тя си работи на толкова до посления момент, в който стайния термостат подаде сигнал за изключване.
Пак повтарям, че горелката модулира по температура на водата, а не по стайна температура. Ако водата не достигне 80*С горелката няма причина да си намалява мощността. Ако обаче си задал 25кВт, а имаш радиаторна мощност 20кВт, то котелът постепенно ще си вдига температура и като стигне 80*С ще се наложи горелката да мине на по-малка степен. Дори и газовите котли се държат така с он/оф термостат. Прекалено много искате от тези горелки :wink:
digitalpr - специалист
Сега те разбрах. Явно наистина съм очаквал повече от управлението на горелката.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: