Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gogosto - специалист
чет дек 12, 2019 9:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет дек 12, 2019 3:51 pmlakosste написа:
Качи ако може снимка на петте хода или схема.Имам си идея как да стане но искам да видя дали съм прав
Намерих само направията на петия ход.
За турболаторите чети в темата дето ти дадох линк! Има чертежи и размери, но ти задължително трябва да мериш твоя котел.
https://photos.app.goo.gl/hmzYso5GgM1NEXNFA
Моята ламарина я извадих от строително платно и заварих по средата един винкел вертикално към 35 см. за да не се гъне от температурата. Трета година не е мръднала и е лека за вадене (ако има кой да я извади де).
lakosste - специалист
чет дек 12, 2019 9:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет дек 12, 2019 3:51 pmlakosste написа:
Качи ако може снимка на петте хода или схема.Имам си идея как да стане но искам да видя дали съм прав
Намерих само направията на петия ход.
За турболаторите чети в темата дето ти дадох линк! Има чертежи и размери, но ти задължително трябва да мериш твоя котел.
https://photos.app.goo.gl/hmzYso5GgM1NEXNFA
Благодаря ти.Значи правилно съм мислил за преграждане на първата секция ,но твоят май че е модел за горене предимно на дърва и е с по-голяма секция за пълнене.Ако аз пусна отвесно ламарина ,то тя ще опита върху горелката.Може би трябва да е с лека чупка долу.Иначе съм с турболатори като в твоята схема.Във втората такава роля изпълняват шампоаните тухли а в третата секция е от три метални шини една под друга.
пет дек 13, 2019 11:20 amlakosste написа:
Благодаря ти.Значи правилно съм мислил за преграждане на първата секция ,но твоят май че е модел за горене предимно на дърва и е с по-голяма секция за пълнене.Ако аз пусна отвесно ламарина ,то тя ще опита върху горелката.Може би трябва да е с лека чупка долу.Иначе съм с турболатори като в твоята схема.Във втората такава роля изпълняват шампоаните тухли а в третата секция е от три метални шини една под друга.
Йок. Котела ми е Бош 27 киловата (стария К25), за въглища и евентуално дърва.
Още веднъж ще поясня и за теб.
Трета секция е празна, там никой нищо не слага.
Първа секция (ход)- там са тухличките на който и даконообразен котел можеш да се сетиш.
Втора секция- някои от гореописаните котли фабрично си имат турболатор.
В книжката на Бош е описано кога се поставя. Книжките не са за четене, но в Бош не го знаят.
Ако искаш да "пускаш ламарина", отвори капака, погледни, представи си къде трябва да е разположена в пространството, ограничено от бункера и действай!
Ако наистина ти се струва невъзможно, не се отчайвай- нищо няма да загубиш, защото турболаторите са достатъчно ефективни!
По спомен, че не ми се рови пак по pdfи- турболаторът се поставя във втори ход, при температури под -7 градуса.
Аз, от как ги направих, не съм ги махал, та затуй пропушва при запалване.
Не ми пречи, щото котелното е обособено в маза, на необитаем етаж.

Потърсих, та ги намерих снимките. Малкия турболатор е за 1ви оригинален ход, като съм го смятал и го поставям без да махам тухличките. Над тях стои.

https://photos.app.goo.gl/nzjwgzjwNnhPMM2e6

Вижда се температурата на газовете каква е, при каква температура на водата , при неизчистен котел. Последното е доста важно уточнение, че да се добие представа за подобряването на ефективността.
Забравих да кача контролера.

https://photos.app.goo.gl/VCHX167DHqrWio7k7
lakosste - специалист
пет дек 13, 2019 12:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет дек 13, 2019 11:20 amlakosste написа:
Йок. Котела ми е Бош 27 киловата (стария К25), за въглища и евентуално дърва.
Още веднъж ще поясня и за теб.
Трета секция е празна, там никой нищо не слага.
Първа секция (ход)- там са тухличките на който и даконообразен котел можеш да се сетиш.
Втора секция- някои от гореописаните котли фабрично си имат турболатор.
В книжката на Бош е описано кога се поставя. Книжките не са за четене, но в Бош не го знаят.
Ако искаш да "пускаш ламарина", отвори капака, погледни, представи си къде трябва да е разположена в пространството, ограничено от бункера и действай!
Ако наистина ти се струва невъзможно, не се отчайвай- нищо няма да загубиш, защото турболаторите са достатъчно ефективни!
По спомен, че не ми се рови пак по pdfи- турболаторът се поставя във втори ход, при температури под -7 градуса.
Аз, от как ги направих, не съм ги махал, та затуй пропушва при запалване.
Не ми пречи, щото котелното е обособено в маза, на необитаем етаж.

Потърсих, та ги намерих снимките. Малкия турболатор е за 1ви оригинален ход, като съм го смятал и го поставям без да махам тухличките. Над тях стои.

https://photos.app.goo.gl/nzjwgzjwNnhPMM2e6

Вижда се температурата на газовете каква е, при каква температура на водата , при неизчистен котел. Последното е доста важно уточнение, че да се добие представа за подобряването на ефективността.
Забравих да кача контролера.

https://photos.app.goo.gl/VCHX167DHqrWio7k7
Мисля си че има разлика в моя и твоя котел.
Също така имаме разминаване в разбиранията за секции.
Ще се опитам да кача една бърза схема на котела .
Като казваш че в третата секция не се слага нищо имаш предвид последната преди кюнеца,нали.
Аз броя за трета тази преди нея.
pi6ligara - специалист
Тая тема не е ли само за разход на пелети? :?
пет дек 13, 2019 1:46 pmpi6ligara написа:
Хахааа, прав си.
С тея джаджи, разхода на пелетки ше спадне, после вече може да влезне и да сподели с колко, ама наистина не сме по темата.
lakosste - специалист
пет дек 13, 2019 1:46 pmpi6ligara написа:
Прав си,извинявам се,малко се заплеснахме. :santagrin:
Весели празници на всички и да харчим по-малко пелетки.
pi6ligara - специалист
Живи и здрави и весели празници на всички :partyman:!
Dimytar11 - помощник
От 13.11 до днес са изразходени 55 чувала слънчогледови пелети. Двуетажна къща, обща площ около 180кв.м. само радиатори, не се ползва БГВ. Котел Виадрус 29кв., горелка Грейко 20кв.
bmahob - майстор
От октомври до сега към 47чувал дървесни, може по малко ама сме с бебок.... 70м2 външна изолация стиропор, тавани само отгоре. Държим топло от 25гр нагоре :-D

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: