• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stoy@n - специалист
andy_forresite написа:
Качих на 60. Много голям марж изход вход. 59.7/41.9. Не смея да вдигам още нагоре че лягам. Опа 60.1/41.8. Утре на 65 и каквото и да стане, ти ще си виновен :lol:
Както и по-горе gnt69 ти каза нещо не е наред.... :? Аз такава разлика на вход/изход няма да направя даже ако отворя вратите и прозорците около радиаторите! Трипътния вентил правилно ли е монтиран и ампулата на правилното място ли е? С трипътния вентил има малка пластмасова капачка с която може да се отваря/затваря ръчно. Пробвай в напълно отворено и напълно затворено положение как се държи температурата.Не съм експерт, но с тази голяма разлика има нещо сбъркано :? Обърни се към някой който разбира от тези неща да погледне....
andy_forresite - майстор
Разликата е голяма, да. До 21 градуса стига. В момента е 60/43. Обяснявам си го с термоглавите. Температурата 22 в стаите беше факт още снощи. Те са притворили и в радиаторите влиза малко топла вода. В това време надолу водата им изстива и тя се връща в котела умряла от студ. Радиаторите ми топлят навсякъде на 40°. Не съм ги мерил, но там някъде. След като отгоре са 40, колко пък да са отдолу...
Термоглавата на трипътния работи мигновено. Със завъртането й веднага на дисплея започва промяна във входящата температура. Може да не отговарят градусите на главата и на водата, ама сега 4-5° разлика не са много. Това няма да стреля.
Датчикът за горещата вода е набутан заедно с капилярката на термостата в левия фабричен отвор 1/2 на котела. Помпата включва и изключва коректно, а датчикът на управлението се допира до капилярката. Вкарал съм я сигурно 8-10 см навътре в ампулата да е близо до водата.
То по-добре да ги махна тия глави и да оставя в къщата единия радиатор 600/1800 на 60° без никакво контролиране.
60/42 в момента. От средната мощност в момента съм пред инфаркт. Не знам кое не е наред :?
gnt69 - майстор
Къде е това 43гр. Ти нали имаш трипътен.
andy_forresite - майстор
На трипътния де. Главата му е на 45 и работи на 42,х. При нас има разлика в начина на отопляване - в по-меко време задаваме по-ниски температури на водата, защото управляваме по темп. на водата в системата. Колко топлина ще се потребява определят термоглавите на радиаторите. Нямаме стаен т. и разрешаване на времеви зони за работа. В котела не се образува конденз при тази ниска температура, така че няма проблем.
Ако задам 70 и връщаща 60 ще гори още повече. Не съм пробвал, но всички с този комплект се греят на под 60° изходяща вода. Вдигат я като паднат температурите навън. На -10 трипътния се отваря докрай и се освобождава горелката в пълния й диапазон. Да прави каквото намери за добре, важното е да е топло. И разхода е важен де, но при него всичко е много, много индивидуално.
Ти задаваш 70/60, вдигаш жегата и стайния дръпва шалтера. При нас няма кой да го дръпне. Пак ще се стигне до сегашното положение радиаторите да са се загрели едвам-едвам и да поддържат само топлозагубите на съответното помещение, в което са. Но за да се държи водата на 70 ще вървят още повече бонбони.
:wink:
gnt69 - майстор
Стайния съм го изключил от пролетта. Не съм го включвал сега съм на термоглави. Предстои ми свързване на буфер 1000 литра. Ама нещо не мога да намеря проста схема с по малко вентили. Оня ден идва един майстор и вика лесна работа трябват 4 трипътни със задвижки по 200 лева единия и го изгоних. За моя котел и горелка също няма изискване за минимална температура на връщащата вода. Но аз съм сложил 60 прост ESBE TV 60 гр, щото такъв имах. Не мога да му променям температурата. Абсолютно да не те интересува колко градуса вода се връща от радиаторите, след вентила е колкото си настроил трипътния. Ако водата не отива към радиаторите се върти в котела и се стопля. Като се стопли вентила отваря и към радиаторите отива топла вода. Според мен грешката е генерална някъде в дозите или въздуха. Щото ти викаш че не гори добре и събирал пелети. Настрой го да гори добре. Дигай температурата на трипътния на 50гр.
andy_forresite - майстор
Топлинните киловати нямат много общо с тези на ток. Общото е че и те се наричат киловати. Поне аз това мога да кажа от наблюдения и сравняване за вкъщи. Тук има КПД, има калоричност пелети, има настройки въздух, има дози, пък грееш вода и после не знаеш радиатора какво излъчва, ти му даваш една енергия, той ти дава друга ... Много разтегливи работи.
В момента котела работи на 9 кв. Ако включа 9 кв реотанки от най-елементарните като устройство, които вече не се и произвеждат, в нас ще изврИм като чайници :-D По-скоро тези 9 кв се равняват на половината електрически киловати и то с печки лъч, без никакви електроники по тях.
Обърнах климатика в къщата на отопление да знае какво ще искам от него занапред. За 1 час стана 25 градуса в три стаи. Духаше Сахара. сигурно 58° струя. Спрях го. Отдава 3,6 кв и харчи 1.1 киловата. Даже навън е 10°, та може и 3,7 кв да прави ... реални. На -5 и надолу вече ще коленчи и няма да може да направиш нищо по затоплянето. То в нас е топло реално погледнато. освен да е топло с 9 кв топлозагуби. Друго обяснение нямам.
Говорих с почти всички ползватели на системи Торч. При всички работата е супер, само при мен нещо става. Така че продуктът си е екстра (!!!), да знае който се интересува. Едно и също ми казват всички, а при мен разходът е ~двоен.
gnt69 - майстор
Да не си го разбутал тотално. Възстанови го до заводски настройки и давай отначало.
andy_forresite - майстор
Не съм. Въвеждаш килокалориите на пелетките, които имаш в наличност, мериш шнека с таймера за 6 минути, слагаш си някакви желани нормални градуси на водата и палиш. После донагласяш въздуха и си ти.
Сега може да се съмнявам в топлозагубите на дома си и в калоричността на пелетите като минимум. Не мога да определя нито едното, нито другото. Е, на ток може да видя топлозагубите всъщност, но нямам никакви подходящи отоплителни уреди че и за всяко помещение. Може и общо на електромера като спра всичко останало. Може да се разберат. После ще стане пък пелетите или нещо Х е причина и така.

А, да ти кажа, чух за двама от града, които са си сложили горелки, не знам какви и са ги разкарали. Не им е харесал разхода и сега са си пак на дърва. Единият кара МЛ, има и CLS 350 ... не е като да няма възможности.
gnt69 - майстор
Ти сега пък конспирации. Като сложиш пелети не се връщаш на дървата. Започвай отначало. Обади се на някой с твоя котел и виж какви са неговите настройки. Каквито и загуби да има къщата ти все пак топлим къща а не палатка. Обади се на производителя да помага нали биг брадър гледат те през интернет. Или някакви много калпави пелети си взел. Не знам от какво е но определено не е от топлозагубите. Котела трябва да гори навън е 13 градуса и като се стопли къщата трябва с 3-4 киловата да поддържаш всичко.
andy_forresite - майстор
Имам втора партида по-добри пелети. Като свършат тези, ще сипя от другите.
5,5 кв момента \:D/
Алгоритъмът е вкаран в управлението. Може да се променят само някои настройки. Аз не искам някакви рекорди и супер икономии. Неведнъж съм казвал къде на шега, къде наистина (най-вече), че ще ви прескачам с разхода на пелети. Понякога като си се оказал прав не ти става по-добре :)
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: