• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bialk - специалист
Явно няма да стане с разделяне на кръговете. А ако рискувам и напълня системата само с вода и използвам буфер 80 литра, ако спре тока възможно ли е да накарам ЦП1 да работи с ЮПС за да върти водата от буфера през ТО? Или тази помпа се командва само чрез FTC5 и няма как да се пусне с аварийно захранване?
radius - майстор
Доколкото помня е релеен изход и може да и пуснеш паралелно управление.
LazarGanev - "Велик майстор"
Предстои ми скоро монтаж на скъп моноблок на скъпарска къща и се чудя как да постъпя. Принципно ако са спазени инструкциите за монтаж, то машината няма как да замръзне, защото при минусови температури тя ще работи постоянно. За да се случи рискова ситуация, то трябва или компресорът да се повреди, или да спре тока за дълго време и то при минусови температури. Каква е вероятността да се повреди компресора на една маркова заводска термопомпа, работеща в една правилно оразмерена система? Почти никаква. Каква е вероятността да спре тока за повече от 5-10 минути/ Почти никаква. Ако все пак се случи някое от тези събития, как може да попречим на замръзването? Вариантите са три:
1. Системата да е пълна с пропилен гликол - това обаче намалява ефективността на топлообмена, оскъпява вложението и е съпроводено с много други проблеми по обслужването
2. Разделяне на системата с подходящ топлообменник - скъпо, но сигурно решение. При правилен подбор на топлообменник със постигал само един градус загуба при топлообмена
3. Осигуряване на циркулация на топла вода от друг топлоизточник - газ, ток, пелети, твърдо гориво. Това съм го правил преди 15 години и имаше голям ефект. В противен случай всяка година по празниците собственикът на хотела дежуреше, тъй като не може да накара поддръжката да работи на празника
gruio - специалист
Може ли като на пълен на лаик да ми обясните защо не използвате сплитове, а моноблокове и после търсите решения на проблемите които ви създават после в инсталациите - разделяне на кръгове, буфери и етилен гликол?
Има ли нещо с което толкова да превъзхождат сплит системите за да ги предпочитате?
radius - майстор
Много просто -
1.Това съм намерил втора ръка
2. Имам още една резервна в гаража и при авария мога да си я сменя без да завися от климатикаджия за фреоновата част.
3. При моноблока всичко е отвън, в случай, че нямаш помещение за вътр. тяло. Това е несъществено предимство, но може би е фактор за някои.
И гликола е пропилен, доста важна разлика.
gruio - специалист
Е тя точка едно обезмисля всички останали :)
Тоест ако това е което е имало изгодно няма какво да се коментира повече, просто останах с впечатление, че става дума за нови машини.

Аз като не съм вещ в темата си поръчах през фирма и те също ми предложиха моноблок но ме отказа оскъпяването при пълненето на системата и също че не искам да излагам всичките агрегати на атмосферните условия. Не че оскъпяването с пропилен гликол е толкова много, но по принцип обичам нещата да са максимално прости.
bialk - специалист
Точно за нова машина става въпрос. Моноблок Ecodan на Mitsubishi 8.5kw с новия фреон r32 и управление FTC6 се намира в OLX за 6 хиляди лева. Същата машина, но сплит, струва 12 хиляди лева. За половин цена, получаваш същата мощност от същия производител. И можеш да си я монтираш сам.

LazarGanev, в Англия поставят противозамръзващи клапани (antifreeze valve) на изхода и входа на моноблока. В него има вграден термостат, който отваря при температура на топлоносителя 3 гр. и започва да капе от него. Така не може да замръзне и да се спука ТО при спряла ТП.
bialk - специалист
Моето Мицубиши 9кв пристигна и за да не отварям нова тема, реших да питам тук. Някакви идеи как да монтирам този датчик поток на тръба 32мм или 1 цол? Пристигна без фитинги, само с О пръстен 32мм на мъжката страна.

Прикачен файл

20210928_172241.jpg
radius - майстор
Тоя термостатен клапан не ми се види много приложим у нас. Ако спре тока за 2 ч или машината ми е решила да си почива, той ще ми поизточва системата и после трябва да се възстанови налягането и евент. обезвъздушаване. Те тия последните може да се автоматизират, но се отварят нови възможности за издънки.
Flow sensora ето едно видео, в краен случай стругар.
шоп - майстор
Стругара ще вземе повече от нов датчик поток :?
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: