Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Последно стайния термостат ще изключва ли горелката или няма :lol: Ако я изключи то ако има термоглави остават без топла вода.Ако не я изключва а само неговия кръг радиатори 1,2,3...n броя то при включването му след паузата котела се вижда в чудо при идването на толкова студена вода,и се започва едно бухане на пелети и вдигане на мощноста.

Комфорта и икономията вървели ръка за ръка #-o това са две коренно различни неща.Комфорта е да поддържаш еднаква температура спрямо желаната,а не да предполагаш че температурата ще е такава.Не ми отговори какво правим във преходните сезони с тоя стаен термостат.

Готино е как бързо палите само като спомена за котела с наистина модулираща горелка :-D Ти като си монтирал толкова пелетни и газови котли всичките ли си ги купил :?: .

пп по вашия край котела не се харчи то като нямате дърва почвате едни икономии да спите на студено да гасите това онова :lol: ,котела се продава доста успешно там където хората искат комфорт а не като вашия псевдокомфорт [-X
syncho - майстор
Лазаре от теб не го бях очаквал това. Ти би трябвало да знаеш много добре, че не става с еднократна настройка на радиаторите и после да забравиш. Ами различните външни температури, които от своя страна рефлектират на топлозагубите как ще ги компенсираш? Или викаш да ги настроим радиаторите на 20С да е вътре, когато навън е 0С, пък като падне на -15 ще се завиваме повече?

Примерът, който си дал е меко казано удобен за теорията ти :) но на практика не е често срещан. Оф пак почнахме старата песен на нов глас. Аз отказвам да споря на тая тема. За мен за жилище най-добрия вариант за регулиране са термоглавите и правилно оразмерен котел/камина. При неправилно оразмерен котел и термостатът няма да ти помогне.
fbr - майстор
Буфер и термоглави Ви решават проблемите за всякакви условия, ама искат пари, място и т.н и т.н.
fox_vt - майстор
Ами удобен е примера за него как няма да е удобен :lol: Като му казах същия пример да го направи със "оня" котел и се разлаяха всички кучета в махлата :prayer: Ама той много добре знае че със другия котел и термоглавите няма описаните проблеми,а и аз вече 2 години го наблюдавам котела и интересно хората са доволни,въпреки че като са го купили не са им дали подарък комплект отвертки и един прос шестограН :goodman:
krasen1 - специалист
LazarGanev написа:
krasen1 написа:
idealist написа:
Лично аз се обърках. Л. Ганев препоръчва стаен термостат в малки жилища 3-4 радиатора, а под него Сънчо го препоръчва само за големи халета.
Колкото повече точки имаш за контрол на температурата в сградата,толкова по добре.
Стаен термостат имаш една точка за контрол на температурата.
Не знам за кой път ще го повторя - ако един проектант/инсталатор/майстор не може да изчисли, оразмери и настрои една система от 4-5 радиатора да работи така, че да е еднакво топло навсякъде, то той изобщо не трябва да се занимава с тази дейност - по-добре да стане таксиджия или хамалин. Ама то пазарът сам ги изхвърля такива. Да, с термоглави е най-лесно да се регулира идеално температурата в стаите, но не винаги това води до икономии! Пак ще дам пример - имаме жилище от 4 стаи с радиатори по 2кВт с термоглави (общо 8кВт), слагаме котел с минимална мощност 5кВт. След известно време работа в едната стая достига зададената температура и радиаторът изключва, остават да работят 6кВт. След малко изключва и втория и в системата остават 4кВт радиатори и 5 кВт котел и котелът е нормално да прегрее и да изключи, но помпата продължава да работи за останалите 2 радиатора, котелната температура бавно бавно пада, котелът пак включва и работи на минимална мощност, после пак изключва, после пак на минимална мощност и това му е работата - често изключване и включване, работа основно на минимална мощност, ниско КПД, защото радиаторите не са правилно избрани, системата не е балансирана и настроена. Температурата в стаите е еднаква и за незапознатите изглежда, че всичко е наред, но всъщност системата не работи добре, разходът е завишен, появяват се нагари и други проблеми по котела и горелката. Да не говорим, че денем като напече радиатори остават изключени, но помпата си работи - върти през някоя лира ( трябва да има поне един радиатор без термоглава за да не се тормози помпата), водата изстива в тръбите и котелът цъка по цял ден, защото се управлява по температура на водата
Ако аз изграждам тази система няма да сложа темоглави или най-много една - в спалня или детска. Ако оразмеря правилно радиаторите и допълнително ги донастроя от секретните вентили, то във всички стаи едновременно ще се достига желаната температура, така че няма значение коя стая да е управляваща, т.е мога да сложа стайния термоста в едната стая и щом тя се стопли, останалите също ще стигнат желаната температура. Ако има някакви отклонения винаги мога да коригирам от секретните вентили. При това положение котелът ще работи на основно на средна мощност, защото няма изключен радиатор (няма термоглави). Котелът ще работи така на средна мощност до достигане на стайната температура и после стайния термостат ще изключи горелката и ще почива дълго време, защото стайната температура пада бавно. След дълга почивка котелът пак ще включи и ще работи пак на оптимален режим, после пак ще почива дълго. Та за малки жилища това са двата варианта, всеки сам да си прецени.
Ако радиаторите са 10-15 естествено е много по-трудно да се настрои и балансира системмата така, освен това е много по-трудно да се избере референтно помещение, откъдето да се управляват всички други, затова е добре да се комбинират двата начина на управление.
Но това са мои разбирания, на база на моя опит с газови и пелетни котли, като съм ползвал опита и препоръките на фирми-партньори, световни лидери в отоплението (да не ги изброявам) :cool:
Изби рибата в морето :lol: :lol: Ти надмина Господ :lol: :lol:
Ако продалжаваш да монтираш стайния термостат,ще ми станеш скоро колега :lol: :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Сънчо, примерът който съм дал е много често срещан и е направо масов, поне за Варна. Не се занимаваш с газификация, затова говориш, че не е често срещан примера. Масово жилищата са до 100м2 и при газификацията масово им се слагат двуконтурни котли, които са 24кВт или поне 20кВт (заради БГВ). Минималната мощност на масовия двуконтурен котел е 9-10кВт, в най-добрия случай 6кВт. Как работи такъв котел с 4 радиатора с термоглави? Както обясних в предния пост. Почти нямам газов котел без стаен термостат, почти не съм слагал термоглави и моите клиенти са доволни от сметките си и не споделят всеобщото мнение, че на газ е скъпо. Същото нещо важи и за котлите на пелети, само че докато газовите котли са основно в апартаменти, пелетните са основно основно в къщи, квадратурата е по-голяма обикновено, стаите са повече и има повече термоглави, но без стаен термостат не може, защото някой трябва да спре котела. Сънчо, ти монтираш основно камини и този проблем не го забелязваш порадиа факта, че камината реално си има вграден стаен датчик, който я спира и дори я кара да модулира по стайна температура, което е най-добре както казах. Като монтирам пелетна камина и аз правя като тебе - слагам навсякъде термоглави с изключение на лирата и изобщо не помислям за стаен термостат - там той просто е излишен. Идеални варианти няма, всеки има някакви кусури и трябва да се направи някакъв компромис, но едното за сметка на другото. Както каза fbr с буфер е най-добре, но там също има неудобства и компромиси. Сега правя една инсталация на малка дървена къща 65м2, който иска комбиниран котел на пелети и дърва, понеже е на село и се полагат по някой кубик евтини дърва. Слагам му комбиниран Грейко 5-20кВт, защото няма по-малък, но той пак е голям и затова слагам буфер. Има трипътен вентил на котела, смесителен вентил след буфера (ръчен, като за подово). Само че няма място за голям буфер и се спираме компромисно на 200л - пак по-добре от хич, но ще видим какъв ще е резултата, колко често ще пали и гасне котела. Иначе пък стана симпатично - 200л буфер монтиран върху 200л бойлер :)
filmatoplo - майстор
На много места с вече изградена инсталация и Не монтирани кранове с термоглави срещам трудност -едно че клиента трудно се навива да ги купи , второ е свързано с много игра за демонтаж и монтаж на кранове по инсталацията съпроводено с източване .Особено в лукс апартаменти , където тръбите излизат от стената и веднъж затегнат ракора няма да излезе лесно , ако се цскъса някоя тръба с ал вложка отиде къртене , абе няма да те харесат -веднага ще влезеш в графата -дойдоха едни идиоти и ос ...ха всичко :wink: .Та затова се налага понякога контрол по стаен термостат при липсващи термоглави , останалото ще свърши и горелката с намалянето на мощността до колкото може -Грейко и Торч до 3 , Ерато 4 до 5 , Фероли до 13 клв :wink: .
димитар кисиов - специалист
Дали със термоглави или термостат не трябва да забравяме финната игра с температурата на котела на включване на помпата на въжможноста за модулация.точно тук се крие маисторлъка а не дали да е гроздова или сливова спора е вечен
krasen1 - специалист
n.ganev написа:
К'ви 2кВ :? Баси - нали бяха пет'стин вата?
Тези камани за моята градина ли са :?:

Обесни на Лазар защо се отказа от стайния термостат, като са дошле гостите и си отворил прозоца да се проветри от цигарите,къде си носил стайния :wink:
n.ganev - майстор
Сега не намесвай цигарите, че и без това не мога да ги намаля. А стайния не съм го носил никъде а просто съм търсил най удачното място за него. Относно отказването - той си е на последното място а причината за да спра да го ползвам я знаеш много добре.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: