Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
johny12 написа:
Идеята ми е да се спази дословно схемата дадена от производителя на съответния котел, не държа конкретно на трипътен или четирипътен вентил.
Това е във невъзможностите всеки инсталатор. Kostrzewa се продава от "БГ Терм", инсталаторите за София са на път да се отделят от формата, може вече да са отделно, а поддръжката на електрониката се прави от сервиза. Там нещата не стоят много добре.
За тази цена може да се вземе DEFRO-SIGMA EKOPELL - 16 kW за 6264 лв. или DEFRO DUO UNI -15 kW за 7276 лв.

Производителят не може да определи подходящата схема, това се прави от проектант.

За 1000 лева по малко можеш да вземеш от тук http://force-energy.alle.bg/%D0%BE%D1%8 ... %BB%D0%B8/ в София, (другият дистрибутор е малко скъпчия) български котел "Грейко" 4400 лева. - цената е ориентировъчна, включва и инсталирането, помпена група ЕSBE - 716 лв. от тук http://eec-bg.com/shop/index.php?route= ... ath=99_106 и буферен съд, за 800-900 лева, ако се налага изпълнение на такава схема.
Разликата до 7000 хил. можеш да я дадеш за консултация с проектант и 5-6 електронни термо-глави.
6osi6 написа:
johny12 написа:
Идеята ми е да се спази дословно схемата дадена от производителя на съответния котел, не държа конкретно на трипътен или четирипътен вентил.
Това е във невъзможностите всеки инсталатор. Kostrzewa се продава от "БГ Терм", инсталаторите за София са на път да се отделят от формата, може вече да са отделно, а поддръжката на електрониката се прави от сервиза. Там нещата не стоят много добре.
За тази цена може да се вземе DEFRO-SIGMA EKOPELL - 16 kW за 6264 лв. или DEFRO DUO UNI -15 kW за 7276 лв.
Инсталаторите на БГТерм доколкото разбрах са се отделили в отделна фирма (Климабилд?). Самите БГТерм не поддържат Kostrzewa на склад и за съжаление този вариант по-скоро ще отпадне. Благодаря за препоръката за DEFRO. Ще разгледам и техните модели.
Radoslaw - специалист
Прикачен файл:
kotel 35kW.png
Прикачен файл:
kotel 35 kW 1.jpg
kotel 35 kW 1.jpg (115.15 KиБ) Видяна 1971 пъти
Има и други полски котли,които по нищо не отстъпват на Kostrzewa,да не говорим
за Defro.Само преди ,няколко дни ,дойде един такъв котел на един приятел.Контролера е като на Kostrzewa.Даже е последния модел.Предлага се с два вида горелки.Ретортна чугунена и канален тип.Цената на 17 кВ е 5400 с ламбда сонда.Без ламбда 4900 лв.
Най учудващото, само за два дни направиха менюто на български.Изпратиха стотина думи на английски да ги преведем и върнем.Самозапалва въглища ,както се вижда от видеоклипа.

https://youtu.be/cwmLjFO2BFU

Прикачен файл

kotel2.jpg
kotel2.jpg (13.24 KиБ) Видяна 1971 пъти

Прикачен файл

kotel.jpg
kotel.jpg (15.05 KиБ) Видяна 1971 пъти
achmonek - специалист
Е то хубаво изглежда тоя котел ама........ То по висок от тебе. Второ има четири врати. За къв царул са? И........ кой иска въглища? Не се заяждам, просто ми се струва неудачен. Дай повече инфо и защити предимствата му, ако има такива.
filmatoplo - майстор
Не е лош котела на прима виста , но най добрия топлообменник е с вертикални димогарни тръби с чистач пружини в тях , не се научиха кое е най доброто .Определено за този клас си струва парите за който ги има .
LazarGanev - "Велик майстор"
Е как за какво - за чистене са вратите. Пък са за въглища, щот поляците се славят с евтини и качествени въглища, пък ний ще горим пелети в скъп котел за въглища :cool:
filmatoplo - майстор
Е то ако ще съм на въглища , и котел за 500 лева от продавалника си струва Виадрус на старо .
6osi6 - майстор
Radoslaw написа:
Има и други полски котли...
Тези по-високите котли са подходящи за въглища. johny12 иска да купи пелетен котел с добър сервиз. Въпреки че, в един котел, ако се поддържа добре, а сервиза няма да идва да го наглежда и чисти, няма какво толкова да се развали и не знам някой да си е изхвърлил котела след изтичането на гаранцията.
johny12 написа:
Здравейте, предстои ми избор на пелетен котел... Всъщност основният ми критерий е наличието на фирма, която да инсталира качествено и да поддържа котела (в района на София).
filmatoplo - майстор
До колкото видях с просто око , котела е и за дърва , тоест почти като Дефро уни -универсален .Тя и Костражевата може на дърва , затова са повечко вратите , няма лошо .
achmonek - специалист
Е тъй де. Знам че са за почистване вратите, то се вижда на снимката с разреза. Ама някък неудачно ми се вижда. То отпред само врати. И то за почистване. Ако се почерпи някой може да сипе кюмюр от друга врата. А ризата (ризите) на зиг заг отвътре. И аз съм на мнение, че с димогарни тръби е най добре. Чел съм ви показанията на газанализаторите и знам какво дават да речем Грейко и Бош. Пелетния на Грейко е идеален за обслужване. Една врата (само една) за вадене на пепела и една ламарина отгоре, която ще се развива 5 пъти за сезон. Просто и удачно. А този - бръкни оттук почисти, бръкни оттам почисти. И все пак темата е за котел на пелети. Този може и да е добър, но за пелети............ И тази височина.....Също някоя екстракционна кула.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: