Най - вълнуващия въпрос зимно време.
usani - напреднал
Камина Команд 22кв.
djogobg - специалист
Винаги го има балансът занимавка/пари - при някои 15-20 минути на ден не са проблем, при други са. Затова и за едни ще е по-удобно със слънчоглед, за други с дървесни. При мен ситуацията е следната - Банкя, нощем -10 -12 показват външните термометри(имам 3 на различни изложения). Топля 90 квадрата от 135(долни два етажа от три), неизолирана къща и съм вързал бойлер, все едно е радиатор, без отделен термостат или помпа. Нямам буфер. В момента харчи по 22.5 кг дървесни пелети на ден, взети юни месец на 390 лв./тон. За сметка на цената, от началото на ноември(когато почнах да отоплявам) до сега имам събрани общо 36 литра пепел(знам с точност, защото кофата, с която хвърлям пепелта е 12 литра и съм я хвърлял 3 пъти). Също така котелът го чистя за 15 минути веднъж на две седмици. От началото на сезона до сега съм изгорил 1.2 тона пелети. Горелката модулира между 10 и 18 киловата, изключва по стайни термостати на 19.6 градуса(в най-студената стая и денем и нощем така, че на повече цялото семейство се задъхваме-в най-топлата стая е около 20.5 градуса).
От опит съм открил, че по-малко от чувал на ден не може да харчи горелката, независимо в какъв режим, дори в топло време, просто по-малко и не поддържа пламъка. На тези студове, може би ще имам малко икономия, ако я пусна на безкраен режим, защото почива само по 40 минути между работните цикли, но не ми се занимава за 1-2 кила на денонощие, само като паднат толкова температурите, да измислям нови настройки.
usani - напреднал

Ето за колегата как гори камината само със слънчоглед.
pechkata - специалист
чет яну 09, 2020 10:45 amdjogobg написа:
Винаги го има балансът занимавка/пари - при някои 15-20 минути на ден не са проблем, при други са. Затова и за едни ще е по-удобно със слънчоглед, за други с дървесни. При мен ситуацията е следната - Банкя, нощем -10 -12 показват външните термометри(имам 3 на различни изложения). Топля 90 квадрата от 135(долни два етажа от три), неизолирана къща и съм вързал бойлер, все едно е радиатор, без отделен термостат или помпа. Нямам буфер. В момента харчи по 22.5 кг дървесни пелети на ден, взети юни месец на 390 лв./тон. За сметка на цената, от началото на ноември(когато почнах да отоплявам) до сега имам събрани общо 36 литра пепел(знам с точност, защото кофата, с която хвърлям пепелта е 12 литра и съм я хвърлял 3 пъти). Също така котелът го чистя за 15 минути веднъж на две седмици. От началото на сезона до сега съм изгорил 1.2 тона пелети. Горелката модулира между 10 и 18 киловата, изключва по стайни термостати на 19.6 градуса(в най-студената стая и денем и нощем така, че на повече цялото семейство се задъхваме-в най-топлата стая е около 20.5 градуса).
От опит съм открил, че по-малко от чувал на ден не може да харчи горелката, независимо в какъв режим, дори в топло време, просто по-малко и не поддържа пламъка. На тези студове, може би ще имам малко икономия, ако я пусна на безкраен режим, защото почива само по 40 минути между работните цикли, но не ми се занимава за 1-2 кила на денонощие, само като паднат толкова температурите, да измислям нови настройки.
За 20 градуса да може да гониш икономии но 23 и нагоре нещата са други...
Но щом ти покрива изискванията чеши идеално е...
kalin72 - майстор
Няма как у нас да е 20-21 градуса :) Толкова пада температурата нощем, когато горелката не работи и навън е около и под нулата.
През останалото време поддържаме 23-24 градуса в цялата къща.
шоп - майстор
чет яну 09, 2020 10:45 amdjogobg написа:
изключва по стайни термостати на 19.6 градуса(в най-студената стая и денем и нощем така, че на повече цялото семейство се задъхваме-в най-топлата стая е около 20.5 градуса).
Без коментар :shock:
maistora1965 - специалист
чет яну 09, 2020 10:38 amusani написа:
Камина Команд 22кв.
А колко е температурата на комина когато гори.
usani - напреднал
чет яну 09, 2020 7:49 pmmaistora1965 написа:
чет яну 09, 2020 10:38 amusani написа:
Камина Команд 22кв.
А колко е температурата на комина когато гори.
120 макс на Р3,около 80 седят обикновенно.
bmahob - майстор
Нощеска като спра камината и по некое време стане 22_24гр и задъепрам юргана :-D и към 05.00не иДръжам и драдна клечкат. Ама и за това от октомври началото до сега към 80чувала за 70кв.м
andy_forresite - майстор
Камината ме изкефи. Гори олюто по-добре от грейкото :-D

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: