• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
ivanovbg написа:
Zurlata, според мен не си чупи къщата. Използваемата енергия запасена в буфера ти е около 1000киловатчаса или 200лева в ток и то без да смятаме загубите. Ако успееш да я затрупаш със 100 бали слама ще дадеш повече за сламата.

Интересува ме тези загуби които ги смятате във ватовете за колко време са? Час, минута , секунда ... Щот по формулата са за секунда май :?
Зурла!!!Спечелих баса!!!
Zurlata - специалист
Кой бас бе, че вече изкукуригах взех да забравям? :lol:

Тани, моля те бе човече стига вече, все нещо не е наре, я дъното, я формулата, ся па реотана - като беше без реотан температурата не била постоянна, искам с реотан ся пък безсмислено било, аре стига де сметнете конкретно за едно хипотетично делта Т и това е , глей колко е просто маааму стара! Що все ми носете от девет кладенеца вода! :drinkers:
Колкото до това дали ше си чупя къщата или не, и това да не ви притеснява, дай конкретно на задачата да минем. 8180 въпроса ми не е към теб, естествено че мога да си го сметна, ама като го направя Ахмаков и idunno ми разправят не било така, ми инак , ми де е дъното, а бъркалките, а де е караджата и оня с него, затова ги моля тях двамата ако е възможно да ми попълнят тая проста таблицата, или не може, можем само с теории, формули и графики да се праим на велики! Моля теееее Ахмаков къде сииии :mod: , попълни ми таблицата, ако искаш със реотан ако искаш и без реотан:
---------------------------------------------------------------------
по практично без формули, графики, физика и високи технологии.
Конкретно: Буфер, диаметър 3м и височина 3м, dT(приемете че е постоянно)=80`C (темп в вътре в началото 90`C, външна постоянно 10`C), турнал съм вътре един реотан на ДЪНОТО и един терморегулатор го включва и изключва така че ВИНАГИ в ГОРНАТА част на буфера поддържа 90`C (+-2`C), а буфера съм го турил в мазето дето е винаги 10`C! В този случай загубите са постоянни във времето.

дебелина изолация--------40см-------100см----150см
загуби след 1ден----------.......------........-----........ kWh
загуби след 1месец-------.......------........-----........ kWh
загуби след 3месеца------.......------........-----........ kWh

---------------------------------------------------------------------
П.П. А, е тва е мохабет:
saraneron написа:
Добре ,човекът не разбира и се е изразил неточно, каквото трябва в условието го промени ,нали трябва да се попълнят или 3 числа с реотана за един час с различна дебелина на изолацията или 9 числа без реотана. Табличката е интересна за се види закономерност и реално какво се случва това е идеята.Опитва се да опроси задачата за да стане по-лесна,но тя се променис този реотан , махаме реотана.....съгласен ли си и остава първото положение. За делта т постоянно иска да казже, че в целия обем тепературата е еднаква, няма разслояване по пластове за да се смята по-лесно! Водата в целия обем изстива еднакво бързо!
ivanovbg - майстор
Признавам си без бой - сметките за загубите тотално съм ги объркал :-D

Но последната сметка за ползите не е моя и е точна.
Evgeniy - майстор
Извинете, че пак се набутвам, интересна ми е темата и ме вълнува кое как се случва наистина.
Има един мит за директор на моята фабрика, който като получил справката, която поискал, казал възмутено "И за няколко числа на един лист цялото счетоводство е работило 3 дни...?"
Явно нещата с опростяването не са никак прости и внасят големи грешки.
Може би не е чудно, но за пресмятане на оптимална изолация, а и за въпросите на Зурлата е нужно сериозно математическо моделиране и числени методи и аз искрено съжалявам, че нямам потенциал да го направя.
Зурла, ето едно такова моделиране по метода на крайните елементи, само че за криогенна сферична капсула, където се вижда, че има оптимум на дебелината:
Finite Element Modelling of Insulation Thicknesses for Cryogenic Products in Spherical Storage Pressure Vessels
Тани - модератор
Ето ти го с реотан. Явно си си наумил нещо и засега няма смисъл да си губя времето с реалното естествено изстиване на водата. Като дойде време за моя буфер ще си ги сметна!

Прикачен файл

та.png
та.png (3.88 KиБ) Видяна 2343 пъти
saraneron - специалист
Тани , коя площ използваш в сметките,тази на резервоара или външната площ на изолацията ,или нещо друго , например прес 10 см. разрези и сумираш накрая? Аз направо за 40 см. получих загуби 332.5 вата, смятам с повърхността на резервоара по най-простите формули . Площ на резервоара= 42,41м2....... U = 0.098 W/m²K , това за минерална вата 40 см.
42.41х0.098х80=332.5 вата ..програмата го смята= 358 вата, но там има един коефициент и ако той е по-голям от 1 , добре , 8% разлика..................... За 100 см. изолация...... 42.41х0.040х80=135.7 вата , програмата го смята =144 вата , 7% разлка .Който иска, сега да и ги умножава тези стойноти по часове и се получава енергията във ватчаса..... х24часа става за 1ден и т.н...... като разделиш ватовете на 1000 и получаваш в киловат/.........За изчисли си сам ,мислп ,че е добре.С 10% ЗАПАС И СИ В матрицата!Eто едно КАЛКУЛАТОРЧЕ ЗА U.....http://termocalculator.marisanbg.com/index.aspx
Ahmakov - специалист
Условията, които си приел са меко казано абсурдни. Ето и моите "предвиждания", на прима виста, за конкретните условия. Може и да съм объркал някъде нещо, ако открия грешка ще коригирам таблицата.

Прикачен файл

загуби.JPG
загуби.JPG (28.74 KиБ) Видяна 2310 пъти
Zurlata - специалист
Условията, които си приел са меко казано абсурдни
да ги приемем че са такива за по лесни сметки :-D
Ахмаков що тряяше да даваш във kJ , не можеше ли в kW за да не се мъчим!
Така сега кво излиза че един от двамата трябва да си коригира таблицата щото нещо има разминаване почти 5 :shock: пъти от таблицата на Ахмаков и тази на Тани.
Ся ако чете някои дето иска си прави изолация направо ще му се дореве, то поне да бяха малко по близки резултатите ама 5 пъти - заеби брат! :weedman: не газете тревата а я пушете и бъдете сигурни че няма да умрете!
Ahmakov - специалист
Защо имаш проблеми с делението ли?
От "провокатор" и това е много. Мен ме мързи вече да смятам, който иска да смята и да коригира.
По добре да реве предварително, отколкото следварително...
saraneron - специалист
Eдин киловатчас има 3600 килоджаула и после като разделим резултатите за 40 см.изолация разликата е 7.5 пъти. това е огромно разминаване........! :weedman: :weedman: 750%...?????????????Къде е тревата? Загуби, закръглено, при саранерон.... 8 киловата на ден ако сложим + 10% като неточно смятане нека да са 9 киловата, при ахмаков.... 59киловата за един! От резервоара можем да ползваме около 1967 киловата ./21.2 кубика вода/80 градуса делта т.Кой ще направи опитна постановка?Въпросът е ако на този резервоар с вода 90 градуса и в мазето 10 градуса и изолация 40 см.вата и му сложим един ЕЛЕКТРИЧЕСКИ нагревател, което е или 360 вата/с 10%аванс/, или 2.4 киловата и да работят ПОСТОЯННО тези нагреватели за да си държи резервоара тези 90 градуса ?Кое е по-вярно ,по реалистично?
Последна промяна от saraneron на съб фев 16, 2013 3:46 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: