s_s1 написа:Сегашния котел се управлява от същия този СТ... Аз съм задал 15С. Или ако Трад е 55С, при достигане на зададената темп. в помещенията СТ разкача веригата и котела от 4-пътния вентил регулира Трад на 40 С.Възможно е при четирипътен вентил със задвижка, помпата да работи непрекъснато. Изключи вентила от управлението, когато веригата е отворена и виж дали помпата ще спира. Тогава термостата трябва да определя работата на помпата.
... Лошото е при този котел, че помпите винаги работят, консумират енергия, износват се и т.н.т. Няма опция да се изключат..
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1
- специалист
643 мнения в "Всегоривни котли"
6osi6
- майстор
filmatoplo
- майстор
В момента едно момче си купува такъв котел и му давам съвети за свързването, скъпо му се струват компонентите, сам си ги купува. Щото радиатори котел минават 10 000 и няма вече за помпи и вентил 

6osi6
- майстор
s_s1 написа:При стария ми котел /Линг 25Д/ СТ като затвори веригата направо включваше нагнетателния вентилатор и същия се изключваше при достигане на зададената темп. на котела или при изключването на веригата на СТ.При работа по външна температура или стаен термостат, не се задава ръчно температура на котела.
http://prikachi.com/images/794/7895794s.png
spiderpro
- помощник
s_s1 написа:boyukliev написа:Ss1, интересно ми стана ,това което описваш е всъщност алгоритъма на работа на електрониката (логиката), но не разбрах добре две неща:
1. Управлението по температурна крива нали не е единствената възможност? при Дефро го има същото (следи 4 точки по кривата, две над нулата и две под, за всяка една можеш да му дадеш различно отклонение), но може да му кажеш, че искаш само по стаен термостат, тогава той игнорира външния датчик и работи само по вътрешния, не по крива. Предполагам и на Фузи Ложика е така.
2. Относно четирипътния - няма ли в сетингите настройка на минималната температура на връщащата вода, всъщност защо питам, не може да няма. Е, ако му дадеш 60 градуса, както се препоръчва на лепенка залепена отстрани на котела (Дефро), ТОГАВА четирипътния, след като котела стигне минималната темп. за отваряне включване на помпата (или ако е на паралелни помпи - на двете помпи, на БГВ и на инсталацията), те тръгват, съответно след малко на входа на котела идва хладка вода и веднага четирипътният затваря пътя към инсталацията и системата почва да върти през шунта- изход вход, като клапана полека започва да отваря нагоре, следейки температурата на входа. Понеже при мен инсталацията е бая голяма, а по мои сметки котела е на ръба на нужната ми мощност, аз му свалям температурата на връщащата - правя я 45 градуса и този процес на игра на четирипътния да пуска по малко, докато загрее системата и отвори до 100% отнема само няколко часа (когато навън е над 0), при по-студено - не знам, ще е повече.
Е, при теб не можеш ли да играеш с този параметър - температура на връщащата?
А дали има конденз.... Сигурно, иначе едва ли изрично щеше да пише с червено отстрани не друго, а точно за това - Увага!!!
Управлението на котела по крива "уедър" е единия от трите възможни начина за ползването му.
Вторият е задаване на константна температура на Ткот.
И третия е летен-топли бойлер БГВ.
В първите 2 режима може да се задава приоритет на бойлер БГВ, който аз не ползвам т.к. бойлер БГВ ми е свързан като радиатор, т.к. нямам втора циркулационна помпа.
В менюто, до което имам достъп няма настройка за мин. темп. на входящата в котела вода. Има меню сервиз, но не знам как се влиза там.
Няма конденз, нито на дърва, нито на пелети. На дърва тогава, когато направи темп. на стайния термостат и котела е пълен с дърва все още необгорели /вечер в 23 часа стайния термостат превключва на "нощ", а аз към 24 пълня котела и си лягам/ тогава започват да кондензират газовете но в кюнците на комина. Но около горивната камера конденз няма дори и при първоначално запалване на котел със студена вода.
s_s1
- специалист
s_s1 написа:Вдъхновен от темата "Разход на пелети!" реших да направя замерване какво побира бункера на моя котел и колко време може да работи без човешка намеса. Заредих 80 кг костилки от вишни е 17 и нещо кг орехови черупки, което обаче като обемно съотношение е 2/1 костилки /черупки. Тези 97 и нещо кг. ме топлиха в продължение на 4 денонощия, близо 100 часа. Външната темп варираше от -1С до +5С.Заради разширението на най-голямото помещение в къщата хол/дневна-кухня от страна на кухнята добавих още 4-5 кв.м. тераса, което разширение е изградено от алуминиева конструкция и стъклопакет трябваше да увелича площта на радиаторите в това помещение. По-рано там имаше малък 5 ребра алуминиев радиатор производство на цеха в гр. Лозница, под "пищова" на дограмаджийско наречие, който радиатор съкратих, защото съборих стената, за да направя разширението. В разширението сложих на пода хоризонтална оребрена тръба радиатор 1 цол от край до край, която не знам с каква мощност е, но е само противокондензна. Помещението започна да изстива, защото 10-те ребра h600 /стария радиатор в хола/ не смогваха да топлят помещението и котела работеше миналата зима на твърде високи темп. Тази зима трябваше да направя нещо, защото през новогодишната нощ котела работеше на 82-83С и изгори повече от 50 кг костилки и черупки за 24 ч.Имах 2 варианта:
1.Да направя по голям радиатор в разширението, който щеше да грози, защото засенчва гледката към остъклението.
Или
2. Да увелича съществуващия с 10 ребра h600 стар радиатор в хол/дневна.
По съвет на жена ми, за да не разваляме "вю"-то оставих непроменена кухнята и увеличих от 10 на 20 ребра радиатора в хол/дневна.
Започна в къщата да става доста топло и стайния регулатор започна доста често да изключва през деня и промених кривата на отоплението от 1,6 на 1,2. Отново отоплението стана комфортно и чаках голям студ, за да направя отново засичане на разхода. На 9-ти 02 вечерта термометъра показа -7С и темп. продължаваше да пада.
Вечерта в 23,30 напълних хубаво до горе бункера с 2/1 костилки/черупки и приемам, че съм заредил 100 кг. Засякох го от 00,00 ч. на 10 та докогато стигне. На 10-ти сутринта беше - 7С, вечерта беше -10С, тази сутрин /11.02/ беше -11С. На 11-ти вечерта беше -8С, днес на 12-ти сутринта беше -7С и в 9ч. горивото свърши.
2 денонощия и девет часа съм се отоплявал със 100 кг. костилки и череши. Т.е. 57 часа или 1,750 кг за час или 42 кг/24 часа.
s_s1
- специалист
Да напиша малко и за модула кислороден сензор. Това е един отделен блок в електрониката на котела, към който има свързана сонда на Бош с отопление. От менюто може да се включват и изключват корекциите по лабмда сонда. Не ми е ясно дали регулира само подавания въздух или освен въздуха и количеството пелети чрез мощността на горелката. Тук пиша само това, което виждам като следствие на работата на модула. Вентилаторите се регулират по обороти от менюто и параметъра е от "10" до "55". Кислорода варира от 00 до 207, но не знам какви единици са това.
Първоначално при запалване на котела вент. =40. След като достигне достатъчна Тком. започва подаване на пелети при мощност 60% и вент. =22, което е горене с доста голям излишък на кислород. При мен за мощност 60% - вент. =19. След 10-15 мин. вент=19 и тази стойност започва да се променя спрямо зададения в таблицата кислород, или при отваряне на вратичката на котела О2 се увеличава, а оборотите на вентилатора намаляват. След още няколко минути започва да варира и мощността, не стои постоянно на 60%, като системата се стреми да държи О2 съгласно зададената таблица според мощността. Забелязал съм обаче при една и съща мощност различни стойности на вентилаторите в зависимост от разликата м/у температурата вътре и навън, т.е. при различната тяга на комина.
Ако може някой да обясни какво означават стойностите на кислорода от 00 до 207 ще съм му много благодарен.
Първоначално при запалване на котела вент. =40. След като достигне достатъчна Тком. започва подаване на пелети при мощност 60% и вент. =22, което е горене с доста голям излишък на кислород. При мен за мощност 60% - вент. =19. След 10-15 мин. вент=19 и тази стойност започва да се променя спрямо зададения в таблицата кислород, или при отваряне на вратичката на котела О2 се увеличава, а оборотите на вентилатора намаляват. След още няколко минути започва да варира и мощността, не стои постоянно на 60%, като системата се стреми да държи О2 съгласно зададената таблица според мощността. Забелязал съм обаче при една и съща мощност различни стойности на вентилаторите в зависимост от разликата м/у температурата вътре и навън, т.е. при различната тяга на комина.
Ако може някой да обясни какво означават стойностите на кислорода от 00 до 207 ще съм му много благодарен.
Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература