Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
AntonBM написа:
...2v6, определянето каква част от слънчевата топлина отива към бойлера и каква към отоплението е задача с много неизвестни. Трудно е да се сметне. За да се определи трябва да се знае до каква температура е спаднала температурата на бойлера. През зимата бойлера се топли не само от слънце, но и от котела и камината, а при спадане на температурата му под 45° се включват и ел. нагревателите. Бих могъл да сметна нещо по-точно, но да кажем, че не е пален котел или камина и температурата на бойлера е паднала на 45°. В този случай за затоплянето до 60° му трябват към 4 часа (през декември или януари) с наличните колектори. Останалото време топлината отива в буфера. Както казах ефекта на инсталацията е по-голям в по-топлите месеци.
Въпроса ми беше друг - ако 100% от топлината на тези 12м2 се използва за загряване на въздуха в стаите, колко ще струва такава инсталация?
AntonBM - специалист
2v6, сега вече разбрах какво ме питаш.
Лесно се смята колко струва слънчева инсталация с 12 m²., буфер, диференциален термостат и седмичен програматор. Естествено зависи и от това какви колектори ще сложиш, но грубо да кажем, че ще струва около 5-7000 лв. В тази цена не влизат конвекторите и вътрешната разпределителна мрежа. Много грубо те струват към 1000 лв. на точка (помещение).
Т.е. ако приемем, че общата цена е към 15000 лв, а годишната икономия е 1000 лв. резултата е, че инсталацията ще се откупи на 15 година, но ще се изплати за 26,4 години. Това се смята със икомоически софтуер за енергийно обследване. Има го безплатно тук:
http://www.eneffect.bg/button/?category ... page_id=77.
По-долу е даден резултата от въведените данни.
ВАЖНО: Не е много коректно да се разглежда само част от инсталацията, когато се търси икономическият ефект.

Прикачен файл

ikonomia.JPG
ikonomia.JPG (41.48 KиБ) Видяна 3724 пъти
filmatoplo - майстор
Айде сега , само Софианци толкова разследват пък ние Бургазлии да им отговаряме . Колкото пъти правя оферта на такива ми задават въпроси за всяко нещо - каква е медната тръба ,с какви молекули , протони и електрони в нея .Антоне не им се вързвай .
ror - специалист
Anton, разясни моля, разликата м/у откупуване и изплащане, че ме заболя главата от мислене. Така и не го измислих. И не е ли по-удачно да се ползва подово като по-инертно.
AntonBM - специалист
Откупуването е влагаш средства и гледаш кога са се върнали.
Изплащането е по-точна мярка – при нея се вземат в предвид какви пари би спечелил, ако вложиш същите пари на влог (лихвата), като се следи и за инфлацията.
В софтуера съм въвел лихвен процент 12%, инфлация 7% - той сам си е изчислил реалният лихвен процент.
Грубо казано, ако вложиш в банка 15000 лв. след 15 години ти ще имаш много повече пари, но те ще са с по-малка покупателна стойност. Чрез тази стойност „срок на изплащане” се дава най-точна представа за рентабилността. Ако ти се чете по-подробно, как се смята ще ти пусна на лични методиката с формулите (скучна работа).
В предишните си изказвания съм писал защо съм предпочел конвектори пред подово. Не отричам изцяло подовото! То си има предимства и недостатъци – конвекторите също. Айде пак ще кажа защо избрах конвекторите - схемата е климатична (има и охлаждане, а с подово то не става), освен това отоплението е с прекъсване - къщата не се отоплява докато в нея няма хора (акумулиращият ефект е вреден за такава схема).
2v6 - майстор
AntonBM написа:
2v6, сега вече разбрах какво ме питаш.
Лесно се смята колко струва слънчева инсталация с 12 m²., буфер, диференциален термостат и седмичен програматор. Естествено зависи и от това какви колектори ще сложиш, но грубо да кажем, че ще струва около 5-7000 лв. В тази цена не влизат конвекторите и вътрешната разпределителна мрежа. Много грубо те струват към 1000 лв. на точка (помещение).
Т.е. ако приемем, че общата цена е към 15000 лв, а годишната икономия е 1000 лв. резултата е, че инсталацията ще се откупи на 15 година, но ще се изплати за 26,4 години. Това се смята със икомоически софтуер за енергийно обследване. Има го безплатно тук:
http://www.eneffect.bg/button/?category ... page_id=77.
По-долу е даден резултата от въведените данни.
ВАЖНО: Не е много коректно да се разглежда само част от инсталацията, когато се търси икономическият ефект.
Няма как да стане по-коректно :?
Говорим за икономическия ефект от отопление със слънчеви колектори. Когато се използват и за друго не е коректно да се дава печалбата от добитата от тях топлина в сметката :idea:
Примерно ако 1 м2 дава 500 kWh топлина годишно, но се използва само за отопление в крайна сметка печаблата ще е около 150 kWh :!:

Значи сметката дето си дал ще е коректна, ако лятото тези колектори се ползват за отопление на външен басейн, нали :?:
AntonBM - специалист
2v6, имам в предвид това, че в тази сметка е включено само отоплението със слънчеви колектори на къщата, но слънчевите колектори отдават топлина и на бойлера. Тя никак не е малко и реално тези колектори ще възвърната вложените в тях пари по-рано. Наличието на буферен съд подобрява режима на ползване на котела на дърва – вдига му малко КПД-то. Това също спестява средства, но не е отразено в горната сметка.
В сметката не съм включил отоплението на външният басейн. Сметнал съм 190 отоплителни дни със средна дневна печалба само за отоплението 30 kWh/ден = 5,7 МWh/година.
Реалното количество топлина, което може да се вземе от тези 12 m² за цялата година е 14 MWh, като топлината за отопление на къщата е към 40% от нея – другите 60% не са включени в печалбата – те се консумират от бойлера и басейна.
Когато съм писал, че не е коректно да се оценява само част от инсталацията за икономическа ефективност съм имал в предвид това.
2v6 - майстор
AntonBM написа:
2v6, имам в предвид това, че в тази сметка е включено само отоплението със слънчеви колектори на къщата, но слънчевите колектори отдават топлина и на бойлера. Тя никак не е малко и реално тези колектори ще възвърната вложените в тях пари по-рано. Наличието на буферен съд подобрява режима на ползване на котела на дърва – вдига му малко КПД-то. Това също спестява средства, но не е отразено в горната сметка.
В сметката не съм включил отоплението на външният басейн. Сметнал съм 190 отоплителни дни със средна дневна печалба само за отоплението 30 kWh/ден = 5,7 МWh/година.
Реалното количество топлина, което може да се вземе от тези 12 m² за цялата година е 14 MWh, като топлината за отопление на къщата е към 40% от нея – другите 60% не са включени в печалбата – те се консумират от бойлера и басейна.
Когато съм писал, че не е коректно да се оценява само част от инсталацията за икономическа ефективност съм имал в предвид това.
Добре, за да е по-ясно едно по едно - ако използваме само за отопление спестяваме от инсталация с 12 м2 колектори по 5.7 MWh годишно.
Колко струва 1 MWh топлина? Ако е с термопомпа не повече от 5 ст за kWh.
Това означава 5700x0.05=285 лева годишно :!:
Така ли е :?:
vanko68 - специалист
И при обща ст-ст на тази инсталация примерно 10 хилки, кога ще се изплати? След 40 г ??? "Аре нема нужда" казват в софийско...
AntonBM - специалист
2v6, така е ако се гледа само топлината за отопление.
Реално обаче същата тази инсталация е произвела не само 5,7 MWh a 14MWh.
Т.е. ако се сравнява с термо-помпата трябва да се вземе в предвид цялото произведено количество топлина. В случая 14000х0,05=700лв.
Термо-помпата може, но в моята схема не се ползва за отопление на БГВ-то. За да се справи трябва по-скъпа термо-помпа – с по-голяма мощност и за предпочитане с 2 кръга. В случая тя не е такава и най-правилната сметка е да се отчете печалбата за отопление от слънцето 285 лв./година (за 5,7MWh) + останалите 8,3 MWh, като те трябва да се разпределят между дървата (за времето в което се пали котел или камина) и ЕЛ.ток за лятото. Ако се приеме, че топлината на дърва е 0,065 лв./kWh, а тока е 0,17 лв./kWh и се ползват в съотношение 50% дърва, 50% ток се получава, че инсталацията възвръща годишно 285 + 50% . 8300 . 0,065 + 50% . 8300 . 0,17 = 285+270+705 = 1260 лв./година.
Така сметката е по-точна. За колко години ще се изплати е друг въпрос. Както писах по-горе, за всеки влак си има пътници. Има хора, които не пестят парите, когато правят „къщата на мечтите си”. Не казвам, че тази инсталация е „инсталацията мечта”! Такава инсталация няма.

Тема "Възможно ли е отопление с сл.колектори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: