• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Takezo Sensey - модератор
Time2Burn написа:
Такезо, къде ги намираш тия въглища по 60 лева бе, на 40 км съм от Перник, дай да дойда да натоваря 10 тона :)
Вземам ги от Сливница но да лигнитни (дървени )огромни буци са и се цепят с теслата на по малки , перфектни са ми за камината .
В Мина "Бели брег " са по 100 лв (по хубави са). в Мина "Станянци" са по 60 , по ниско калорични са - за това помисли ще стават ли за котела .

Звънкаш по телефона на "човека" товари ти колкото искаш - обикновенно е около 6-7 тона много са леки и много обемни .Без да му даваш пари напред.И да идеш да "висиш" в Мината.Дава ти и кантарна бележка с час дата и номер на камион да не си помислиш че те е пре...
Плащаш и 200-250 кинта за транспорт и си готов кара ти го до вас.

Пиниза е да ги "изкараш" напролет че това са си почти дърва , леко обгорели и трябва да просъхнат - задължително. :-D
2v6 - майстор
lz1wvm написа:
За мен е по важно каква е температурата на комина.По мои изчисления ми сглобиха котел с 4мм. ламарина с водна скара 3 стени с водна риза и 4 хоризонтални колектора над горивната камера.При нормално горене изходната температура преди комина е около60-70- градуса.Но тогава се получава друг проблем пригорене на сурови дърва се получава конденз в комина който избива през мазилката.
Поздрави
Браво!
Правиш си комин от ПВЦ тръби с изход за конденза отдолу :idea:

При конденз КПД-то се качва над 90%, ако комина е вътрешен.
ronik - специалист
2v6 написа:

Браво!

Би ли пояснил това последното, струва ми се полезно, но не го разбрах :?
lz1wvm - специалист
Като си сложиш термостат всичко ще се оправи.

Термостат за помпата имам също и термостат за затваряне на притока на въздух на котела на радиаторите също имам термостати
Поздрави
LazarGanev - "Велик майстор"
Нещо не разбрах - или термостата на помпата не работи, или незнам. На колко градуса е регулиран този термостат, че температурата на димните газове ти е 60-70°?
lz1wvm - специалист
Термостата е на 60 градуса.На 60 градуса се затваря и притока на въздух на котела,защото като надвиши тази температура(на водата) става горещо и отварям прозорци
LazarGanev - "Велик майстор"
Ти нещо не обясняваш добре - преди малко така се изказа, че останахме с убеждението, че димните газове са с температура 60-70°С, а ти си говорил за температура на водата :) . Затова и 2v6 ти предложи да сложиш комин от ПВЦ и кондензоуловител, кактопри газовите кондезни котли, които наистина имат такава температура на димните газове и 15-20% по-висок КПД. :)
lz1wvm - специалист
Точно така е сутрин когато се разпалва температурата(на димните газове) може би достига стойности 150 градуса и нагоре но през целия ден тръбите(за димните газове) преди комина температурата е около 60-70 градуса.
2v6 - майстор
ronik написа:
2v6 написа:

Браво!

Би ли пояснил това последното, струва ми се полезно, но не го разбрах :?
Стандартно котлите са с КПД около 80% защото температурата на димните газове е висока - над 170-180 градуса. Това е за да няма опасност от конденз.

Колкото температурата на пушека е по-ниска, толкова по-голям е КПД.
100% КПД има когато температурата на дима е равна на температурата на входния въздух - цялата енергия от горенето е останала в котела.
Това за съжаление е невъзможно...
2v6 - майстор
lz1wvm написа:
...
Термостат за помпата имам също и термостат за затваряне на притока на въздух на котела на радиаторите също имам термостати
Поздрави
Щом имаш термостати на радиаторите, в стаите не трябва да става жега дори и при 90 градуса в котела.
Не работят ли тези термостати?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Кое е най - подходящото отопление в наши дни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: