• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
Притеснява ме това нагнетяване на въздух от мазата! В "по-развитите" страни даже си имат специални инсталации, които представляват няколко канала под пода на мазето въздуховоди от тях навън , вентилатор и датчик за РАДОН . Този газ е радиоактивен и е по-тежък от въздуха.Затова се натрупва в мазетата.А ти изкаш нарочно да си го вкараш в къщата :?
Huhavela - специалист
bonjyr,имам съмнения,че с тази скара от тръби ще се получи кипене,защото темпетурата в огнището е много висока.Това е мое мнение,но съм патил,затова ти го казвам.
bonjyr89 - специалист
Значи по първия въпрос вече съм го осъществил в една частна вила на която правих камина с водна риза и ефекта беше удивителен в пъти по-голямо КПД от всички останали ламаринени водни ризи така,че този проблем не ме притеснява защото го пробвах :)
По въпрос 2 естествено,че във всяка стая ще има по 2 въздуховода като втория този за отработения въздух ще е централен щранг за мансардния етаж и двете стаи на първия етаж и ще бъде на пода,а този за топлия въздух ще беде на тавана за да може да се осигури движение на въздуха и да се преодолее конвекцията,а на първия помещението което остава е хола за там ще има отделно захранване,
а топлата вода от водната риза ще я използвам за затопляне на бойлер със серпентина отопление на баните и тоалетните както стълбището зимната градина и гаражите.
4.първата част я изяснихме в предния въпрос,а по идеята за капака аз така и съм решил тръбата ще завършва на фланец с крилчати гайки с цел профилактика.
5.Относно тезата за отоплителния елемент: 1.къщата ще е със 15см. стиропор външна изолация като основите са изолирани с ХРS покрива тавана е гипскартон (най долно покритие) минерална вата 15см. OSB, покривно фолио,шипки,керемиди;прозорците са от естествено дърво с 3 камерен стъклопакет; от тук става ясно,че няма да истива особенно бързо. 2.като гориво през ноща ще се използвт украински въглища които гарантират до известна степен подържане на огъня. 3.не мисля,че е сериозно да се говори за какъвто и да е елемент (било той и от огнеупорни тухли),който след изгасване на камината,ще може да подържа температурата в 350м.кв къща
6. Вентилаторите ще се намират в специално вентилаторно помещение,като след всеки вентилатор ще има текстилен заглушител,както и преди всеки елемент в стаите,така,че това няма да е никакъв проблем.

Относно проблема с радона известен ми е и съм помислил за няколко варианта но не смятам,че ще е проблем защото в мазата има канализация както и съответно наклон към нея следоватвлно там е най-ниската точка а естествено всяка добре изпълнена канализация не е затворена система а има отдушник съответно радона сам ще измества от канализацията по лекия въздух и ще отиде в шахтата. Второто решение е наличието на аспирация с вентилатор от мазата до покрива защото цялата маза е огромна (150кв.) и едното помещение е перално така,че въздуха винаги ще е свеж.
bonjyr89 - специалист
Huhavela написал съм,че ще използвам хром-никел (INOX) марка 304 или 304L с дебелина 3мм. който има висока температура на топене а както знаем от химията хрома и никела са метали които пасивират т.е са устойчиви на всякакъв вид корозия (химична,електрохимична,биохимична) с две думи са неръждаеми.
Основния проблем на стоманените нелегирани,и покрити с анодни или катодни покрития тръби или детайли (с две думи прости железни тръпи) е,че при нагряване на температура над 370градуса по С се получава едно петно което се нарича обгар което с течение на времето истънява метала и от там започва да тече (капе).
Може да навляза в още по-големи подробности но мисля,че с това обяснение дадох отговор на съмненията ти :-D
ronik - специалист
До колкото разбирам, въздух от избата няма да се взима, просто по въздуховодите ще циркулира такъв от стаите и няма опасност от евентуален радон.
bonjyr89 написа:
По въпрос 2 естествено,че във всяка стая ще има по 2 въздуховода като втория този за отработения въздух ще е централен щранг за мансардния етаж и двете стаи на първия етаж и ще бъде на пода,а този за топлия въздух ще беде на тавана за да може да се осигури движение на въздуха и да се преодолее конвекцията,а на първия ...
Не е ли по-добре и входа за топлия въздух да е долу, така въздухът на различните височини ще се затопля по-равномерно. Иначе ми изглежда, че горе ще е супер горещ, а долу студен. Я снимай, ако можеш тази водна риза тип "скара", която си правил на вилата?
bonjyr89 - специалист
Ами ще е малко трудно защото това беше обект който приключих преди около година и не е в Русе а в Тетевен евентуално мога да поискам на човека да снима и да прати ако се навие ще ги кача веднага :)
filmatoplo - майстор
Виждал съм такъв оригинален топлообменник на димните газове , голям цилиндър с тръби през които минава дима а другото пространство е вода ,има и капаци с крилчати гайки за отваряне и почистване.
аз имам друг обратен проглем и то голям

Следното камината ми се намира ж приземен етаж и помещението е малко - механа

камината ако искам да е 60 градуса в механата стажа 50 и тавана и мебелите се напи4ат - през зимата сме на отворени прозорци - кеф нали

проглема е как да премахна излъ4ващата температура от кюнците с какво - моля кажете

стаите горе са студени искам водата да е 60 градуса

с камена вата ли? - от каде да си я купя в София (цена)
аз имам друг обратен проглем и то голям

Следното камината ми се намира ж приземен етаж и помещението е малко - механа

камината ако искам да е 60 градуса в механата стажа 50 и тавана и мебелите се напи4ат - през зимата сме на отворени прозорци - кеф нали

проглема е как да премахна излъ4ващата температура от кюнците с какво - моля кажете

стаите горе са студени искам водата да е 60 градуса

с камена вата ли? - от каде да си я купя в София (цена)
ronik - специалист
Колега, тази тема е за друго и сигурно и теб и мен ще ни изтрият за офтопик. Направи си нова тема в този раздел.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: