Май ме разобеждават да сложа 4 пътен , да мога едновременно котела да си осигурява връщащата вода над 60 градуса .Ако сложа 3 пътния вентил ще гарантирам само нагласена към отоплителните тела но не и към котела - преди този вентил трябва да сложа -термовентил ESBE фабрично нагласен на 60 гр и втора помпа и става по скъпо. На схемата на Атмоса е дадено така с 2 вентила и 2 помпи . Есбето може да се замени с група -Ладомат-21 .
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
56 мнения в "котел на твърдо гориво???"
filmatoplo
- майстор
Името на темата поражда първия въпрос - с какво гориво ще гориш котела -дърва или въглища . В пиролизния котел се изгарят само дърва и то сухи с 20% влажност - при горенето се отделя дървесен газ(пиролиза) който спомага за увеличаване на мощноста . За мен най добър котел е Атмос -пиролизен , ако ще гориш и въглища Атмос-комби.Котлите са с вентилатори и с настройка на температурата . Др модели Ерато-пиротерм , Линг , Дакон също пиролизни. Разкажи повече за твоите предпочитания и възможности .
panalov
- специалист
Ситуацията е следната:
спалня радиатор 1,50/0,50см- 14м2
детска радиатор 1,50/0,50см-12м2
хол радиатор 2,20/0,50- 21м2
кухня радиатор 1,50/0,50см-12м2
коридор 0,80/0,50см-8м2
баня лира+ бойлер- 8м2
Описал съм размерите на радиаторите тъй като на брат ми апартамента е същия и при него са така.Под всеки прозорец радиатор за това повече се интересувам за котела Неговия е Виадрус но му създава главоболия.
Къщата е с изолация и пвс дограма
спалня радиатор 1,50/0,50см- 14м2
детска радиатор 1,50/0,50см-12м2
хол радиатор 2,20/0,50- 21м2
кухня радиатор 1,50/0,50см-12м2
коридор 0,80/0,50см-8м2
баня лира+ бойлер- 8м2
Описал съм размерите на радиаторите тъй като на брат ми апартамента е същия и при него са така.Под всеки прозорец радиатор за това повече се интересувам за котела Неговия е Виадрус но му създава главоболия.
Къщата е с изолация и пвс дограма
filmatoplo
- майстор
Много грубо излиза 18-20 киловата мощност , горните котли имат тази мощност в своите модели. Не спомена горивото .
2v6
- майстор
panalov написа:За да не отварям нова тема реших да попитам тук.Каква е разликата между пирозолен котел и котел на твърдо гориво и кой от двата вида да избера ,съответно коя марка.Кой е по икономичен.Искам да попитам защото до края на лятото ще правя парно отоплениеПиролизните котли са на твърдо гориво - дърва или въглища. Не го слушай filmatoplo! Пак не е в час...
Пиролизните котли имат по-добро изгаряне, затова дават с 5-10% повече топлина от едно и също количество гориво.
Имат автоматично регулиране на температурата - горят когато е нужно.
Могат да се управляват със стаен дневен или седмичен термостат.
filmatoplo
- майстор
За вентилконвекторите ми е нужна 65 гр вода , котела нека си е в режим 80 гр - също и връщащата вода да е 65 . И в помещенията да се подава температура съобразена с външната - ако грее слънце да не прегрявам ненужно и ако на вън е студено да усилва температурата .
filmatoplo
- майстор
Пак нее в час
колега понякога искам със свои думи да разкажа нещо ,не цитирам точно техническа литература. Но ,благодаря за пояснението - дано е разбрал нещо 

panalov
- специалист
Ако някой ползва пирозолен котел нека се включи щото от двете мнения не ми стана ясно.Знам че твърдо гориво са дървата и въглищата,но питам кое е по рентабилно .Пиролизата разбрах какво е но дали наистина може да работи с въглищаНе е важно колко ще струва инвестицията важно е кога ще се възвърне тя .Разбира се в границите на нормалното.
Тема "котел на твърдо гориво???" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература