Най - вълнуващия въпрос зимно време.
donnna написа:
ти твоето парно като загрееш добре радиаторите да не би да им спираш крановете и да чакаш да изстинат и след това пак да ги отваряш????

какво се случва с котела през това време, ако не е ел или на газ, а на дърва примерно - ходиш да хвърляш кофи с вода ли???

при нормална експлоатация на парното, като изстине водата в системата, изстива водата в алуминиевия, изстива водата и в чугунения радиатор мой човек! респективно изстиват и радиаторите - едновременно!

айде със здраве!
здравейте! бях с чугунени радиатори! после ги смених с ламаринени панели ,но след като спре помпата( 50 градуса)чугунените радиатори сутрин бяха топли,а ламаринените студени.и Обратно вечер като запаля камината ламаринените се затоплят по бързо от чугунените.така че ако нямаш постоянно топло подаване към радиаторите чугунените не са за предпочитани!
filmatoplo - майстор
Така е -чугуна има по голяма инертност :wink: .
kretio74 - специалист
След пробии наблюдения на кво ли не достигнах до извода: по добри са конвекторите. А сега ме оплюйте че не съм прав. Всичко е относително, Вид гориво изисквания на собственика и дрън дрън. На мен конвекторите най ми отърват, щото имат най бързо топлоотдаване (според лайк като мен де).
:partyman:
VLADO66 - майстор
Съжалявам,пресъхнала ми е устата :-D
filmatoplo - майстор
Така е -вентилконвектора си върши най добре работата от отоплителните тела за което са поставени , според мен също най бързо си връща парите .
Ahmakov - специалист
Ahmakov написа:
profy написа:
...Първо трябва да се дефинират изискванията към котловата вода, респ. същата е и циркулационна.
Тук, а и тези теми с водно отопление, които съм прегледал, няма споменато нищо подобно.
Производителите на котли изискват котлова вода с алкална реакция, рН = 8-9, някои до 9.6.

Алуминият взаимодейства с вода в алкална среда. Резултатът е алуминиев трихидроксид.

Практически случай.
Експертиза на 600 бр. алуминиеви радиатори, напълнени м. април за водни проби. Оставени пълни.
През м. септември всички всички радиатори текат.
Причина. Напълнени са с водопроводна вода, високо хлорирана.
Алуминият взаимодейства с хлора и при нормална температура,
образувайки водоразтворим алуминиев трихлорид. Язвена химична корозия...
То верно, че има изисквания за котловата вода, ама няма ли такива и за питейната вода?
Напълнени с водопроводна вода, високо хлорирана. Високо, високо, колко високо. Дай точни данни, нали това е експертно изследване. До каква степен на съдържание на хлор е опасно, че 99,9% от инсталациите са заредени с водопроводна вода...а все още работят, някои и над 20 -30 години.
Тъй като отговор не последва, ще трябва да отговоря аз.
Изисквания за питейна вода:
„ ...В САЩ, например, се допуска до 1 мг. остатъчен хлор. В България е до 0.4 мг. В аварийни ситуации като епидемиологични обстановки се допуска достигане до 0.5-0.6 мг. максимум до 1 мг. Във Франция обаче, нормата е по-строга - 0.1-0.2 мг...”
Изисквания за циркулационната вода във отоплителна водна система:
...2. pH в диапазон от 6,5 до 8,0.
3. Максимална концентрация на: калции 100мг, хлор 100мг, желязо 0,5мг..."

Тема "Чугун срещу Алуминий" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: