• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zurlata - специалист
2v6 написа:

2. На сайта от другия форум има формулите за изчисляване на положението на слънцето.
на кой форум и сайт че нещо не те разбрах?
emil_v r - майстор
От моя опит с насочване на гигантски :-D антени , Зур ще се сблъскаш с това че панела при вятър развива мн. големи усилия в лагерите , ощеповече в сервумутора :-D . По лоши от това са само вибрацийте и реззонансните ефекти , дет усилията ударно се увел. 5-10 пъти .

Това не е сичко , но ако си се отказал от въртенето , пиши за да не се хабя с още писане.
Iliev Labs - специалист
По твоя инициатива, Зурлич, си напълних главата с глупости! Прочетох една камара неща и още много има за четене. Оказва се, че всички тия сметки и издребнявания, идват от високата цена на фабричните панели. Какъв е начина, според теб, да си ги направиме вкъщи? Ясно е че няма да измислиме нищо ново, принципите са тия. Място има, материяли има. Как, аджеба, да напрйме нещо, дето да работи декември?
Няма нужда да се отказваме от въртенето. На големите напрежения, дебело железо им е цаката!
Не ти казвам няма да стане. Питам те КАК да стане!
Petyr - специалист
Зурлата, мернах, че очакваш по 5 квч на квадрат. Това е грешно в порядък. Зимата максимум 500 ват.ч./м² да изкараш и то само за слънчевите часове, ако разчиташ на дифузната светлина, то смятай с КПД 7%, което както ти написах, няма да ти стига да си покриеш загубите. Лятото към 1 квч отива, но тогава не ти трябва отопление...

За да загрееш 2 кубика (тона) вода от 35 до 70 градуса, ти трябват 70 квч. При средно по 3 слънчеви часа/ден и 0,5 ват.ч/кв., то ти трябват 47 кв. панели.

Аз бих заложил на 4 кубика и по-ниска температура, защото тези 70 градуса доста трудно ще ги достигнеш, а освен това и ще имаш по-малка загуба в акумулатора.(при двоен обем повърхнината не нараства двойно).

За отоплението, то трябва да е подово, за да можеш да извличаш топлина и при 35°С температура на водата.

Също тези 70квч трябва да ти стигат и за няколко дни, защото зимата се случват и по-дълги периоди без слънце. Което предполага, че къщата ти трябва да е много добре изолирана, също и идеята ти да имаш и климатик с изпарител потопен в акумуматора който да може да извлече още топлина (например 80 квч. - 4-те кубика като ги охлади от 35° до 15°С.)

А ми е много чудно как ще правиш вакуум? Замисли се защо вакумните колектори са с вакуумни тръби, а не са плоски (предполагам смяташ да направиш плоски колектори и да им изсмучеш въздуха...).

Малко по-систематизирано:
- трябва ти добре изолирана къща, на която да и стигат 70квч/ден.
- трябват ти 50 кв.м. панели, които да извличат поне 500вч енергия и системата да работи с високо КПД. Ако падне, то ще трябва да се увеличава площта, а от там и разходите за циркулация.
- сигурен ли си, че ще можеш да произведеш евтин вакуумен колектор, ако ДА, то защо не се замислиш за такъв бизнес :)
- управлението изток-запад не е толкова важно, по-важен е наклона на юг. При вакумнотръбните колектори няма значение изток-запад защото лъчите винаги се фокусират върху вътрешната тръба, и от стъклото и от рефлектора.
2v6 - майстор
Zurlata написа:
2v6 написа:

2. На сайта от другия форум има формулите за изчисляване на положението на слънцето.
на кой форум и сайт че нещо не те разбрах?
Формулите са като щракнеш на "Въпроси и отговори":
http://sunenergy.dnsalias.net

Има и ежедневни записи на слънчевата енергия от 2005 година насам.

По двора на първо време няма нужда да се разпростяваш. Най-добре е да се започне с вакуумни тръби по южната стена, отгоре, плътно, вертикално:
1. Ще изолират къщата :idea:
2. Зимно време ще греят много, лятото малко :idea:
3. Няма да ги вали сняг :idea:
4. Ще се прашат минимално :idea:
5. Няма да заемат място :idea:
6. Ще стане хипер-ултра модерен сайдинг :idea:

Сега на най-важния въпрос - аз вакуумна помпа имам, как ще се правят тръбите?
Zurlata - специалист
Petyr написа:
Зурлата, мернах, че очакваш по 5 квч на квадрат.

Това е грешно в порядък. Зимата максимум 500 ват.ч./м² да изкараш и то само за слънчевите часове, ако разчиташ на дифузната светлина, то смятай с КПД 7%, което както ти написах, няма да ти стига да си покриеш загубите. Лятото към 1 квч отива, но тогава не ти трябва отопление...

За да загрееш 2 кубика (тона) вода от 35 до 70 градуса, ти трябват 70 квч. При средно по 3 слънчеви часа/ден и 0,5 ват.ч/кв., то ти трябват 47 кв. панели.

..................
- сигурен ли си, че ще можеш да произведеш евтин вакуумен колектор, ако ДА, то защо не се замислиш за такъв бизнес :)
.
Сметките ти са верни при стандартните колектори дето ти одират кожата за тях. Виждал съм че разтоянието между стъклените траби е голямо не са допряни една до друга, от там губиш и от ефективната площ.

Сигурен съм, за евтиния колектор , и съм се замислел за бизнес :) с баджанака , той има разни канали и връзки за евтини матеряли от целия свят почти.

С обикновена вакуумна помпа няма да стане(или поне ще е по слаб ефекта) , имам такава и прави остатъчно налягане към 3-4 kPa, трябва каскадна вакуумна помпа - 3- или 4 помпи една след друга, баджанака в цеха има такава.....

Илиев , питаш как най евтино ли? За вкъщи най просто е взимаш алуминиеви или медни тръби , а за стъклената взимаш луминесцентна лампа режиш я в двата края и имаш кръгла стъклена тръба , навираш вътре металната тръба залепяш краищата и вадиш въздуха . Стъклото на луминесцентната лампа е тънко но има формата на цилиндър и издържа високи вакууми.....
Ей такива ми ти идейки....
Iliev Labs - специалист
Допотопна работа ми се види, с тия вакуми.
Проблема е че панелите изстиват. Затова са тия набутвания, вакуми и малка ефективна площ. Висока цена...
Какво ще стане, ако изпаритела на една термопомпа, се направи от черна ламарина? Настройва се да поддържа -1 градус разлика, между околната темперетура и темперетурата на панела? Пак си го прайме слънчоглед. Тогава имаш 100 процента работна площ. Няма нужда от топлоизолаций. Или поне - не вакуми и дебели стени. Щом климатика има приемливо КПД, защо този панел да няма? То си е същото като обикновен климатик, но му се грее изпаритела от слънцето. Само дето не го изнасилваш да вади темперетура от нищото! По тънки и еФтини тръби. И железни стават, щом кондензатора на хладилника е железен. Е, кое ви се струва невероятно или невъзможно? Кво като се ползва и ток, ако се използва само темперетурата от слънцето, КПДто си остава високо. Лятото изобщо не ме интересува дали работи. Със сигурност ще си приберем това, което дава слънчицето, при оношение цена/кпд, доста добро.
Тия хладилничета - МРАЗ, амонячните, работят над 30 години. Няма механика. В тази насока мисля че може да се разработват и слънчевите панели.
Няма нужда да се напъваш да сваляш цената на вакумните. И големите производители не успяват. Пазарът и приложението са големи, но не на тази цена!
Последна промяна от Iliev Labs на пон мар 02, 2009 2:57 am, променено общо 1 път.
Iliev Labs - специалист
А това с луминисцентните тръби, ми звучи като статия от руско списание. "Вземете скоростна кутия от КАМАЗ, двигател от ЗАЗ..., и си направете мотокултиватор!"
От къде да взема 1000 луминисцентни тръби, като една нова е поне 2.50 лева? Да обикалям и да събирам изгорели от заводи и училища? Това е несериозно.

Виж изпарители от ламарина, могат да се изработят вкъщи. Технологията на тия за хладилниците е следната: Два листа алуминиева ламарина се залепват с епоксидна смола, като се оставят канали. След това се надуват и готово! Бих се помъчил това да направя вкъщи, вместо три години да събирам луминисцентни тръби.
Последна промяна от Iliev Labs на пон мар 02, 2009 2:54 am, променено общо 1 път.
Zurlata - специалист
Така братя днес се катерих по покриви да гледам и да меря разни ъгли на слънцето, така само за експерименти и за проби дали излиза всичко по сметки, както и да е.
Един комшу има слъчев колектор - два панела големи, стационарни , насочени по най благоприятния ъгъл уж за нашата геогравска ширина.
Цял ден висях да гледам кога слънцето е срещу колекторите, мога ви кажа че беше срещу тях само в периода около 11 часа до към 15.15 часа.
Демек, до 11 часа и след 15 часа , комшуто лапа ряпи няма слънце, ползваш само за около 4 часа енергията на Светилото, еми как да има ефективност тва нещо па ако ще не вакуумно да е ами следващото :-D
Да не говорим че сега сме март месец вече, декември януари слънцето ще е още по ниско и тогава комшуто сигурно ще ползва енергия само 2 часа ефективно. Да не говоря и че в момента докато ви пиша е 17.50 часа и още има слънце вънка ниско долу и си нагрява. Снимката я правих преди 15 минути беше около 17.40, обърнете внимание на снимката , колко е късно а още има слънце и КЪДЕ точно се намира спрямо колекторите!
Така че ще въртя колекторите ако ще и 450 килограмови лагери да ми трабват и ще смятам позицията на слънцето и ще ги насочвам срещу него та ако ще и свинка на джамия да са качи!

п.п. вече е 18.15 и слънцето вече се скри , Ужассссссс :-D

Прикачен файл

Разхищение на Сланчева Енергия.jpg
Разхищение на Сланчева Енергия.jpg (107.95 KиБ) Видяна 5585 пъти
emil_v r - майстор
Добре бе Зур , върти ги , но обещай заради нас , че ще ги въртиш само по хоризонтал .
Поне по вертикал ги остави и не ги върти. :prayer:

Още един трик от антенните с/ми , нема да го одобриш , но да те подсетя
- правиш два колектора разл. насочени ... и се превключват според пол.на слънцето .
Пак ти пиша Вакуумните не са вакуумни ! Това е търговска илюзия.

Понеже повече от мен се интересувате дайте ми линк евент. с некакви системки малки като за тераса .
У София видях една с панел под 1кв.м. !
Говоря за топла вода естеств.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: