• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivo-hd - специалист
Тони, за съжаление не мога да правя повече промени по инсталацията - вече имам облицовка на камерата и за да го направя ще трябва да къртя. Ако тръгна да местя клапана - ще си е живо вталясване.
Извода ми е, че монтаж на предпазен термо-клапан на студената нитка (според препоръката на Антонии) е по-правилен от монтаж на топлата, но при условие че изпусканата от клапана вода се вкара посредством тръбичка вътре върху огнището а не в канала! :idea: ПОПРАВЕТЕ МЕ АКО ГРЕША!
За скептиците и невярващите, че системата работи ще постна филм в нета!
Значи без допълнително оскъпяване на инсталацията, с умен монтаж може да се гарантира 100 % безопастност на камината, че даже и демонстративен тест за гаранция да направите.
Последна промяна от ivo-hd на съб мар 07, 2009 5:39 pm, променено общо 4 пъти.
ivo-hd - специалист
satansho написа:
Когато някой си купува някакво изделие в някаква степен гласува доверие на фирмата или марката ,като негласно приема условията при които е проектирано за използване... или минаваш в графата DIY- направи си сам ,нали така :cool: и сам си носиш белята...
Станчо, пак ще цитирам теб за да кажа, че предпочитам да се доверя на правилните неща а не на името или произхода на производителя. Вече ще се доверявам на хора които демонстрират че това което са направили РАБОТИ, а не на такива дето ми искат много пари щото апаратурата им е била от много известна фирма и била супер.
Когато майсторите ми монтираха предпазния термо-клапан ги попитах - "Сигурни ли сте че всичко е наред и че е изправен" получих нервен отговор "Ти знаеш ли? ... това е немска фирма...няма грешка...от 10 години не съм имал ядове с тях..." Приех отговора, съгласявам се че е тъпо някой да работи а друг да му виси на главата и да философства и изчаках майсторите да си тръгнат! Нямах никакво доверие на фирмата производител на предпазния клапан за температурата и си направих DIY- направи си сам ТЕСТ (както му казваш) потопих осезателя на клапана в тенджера с вода и я сложих на котлона...Признавам си, клапана разцепи градуса - когато водата започна да завира и той отвори. Сега вече не ме интересува дали е китайски или немски, знам че е изправен. Препоръчвам на всички които държат да си вършат качествено работата да правят теста - не изисква нито време нито изпитателна апаратура. Изключва на 100 % възможността от монтаж на дефектен датчик в системата.

Пък аз, да не мислите че правех тестове с разпалена камина и спряна циркулационна помпа? :x Камината си беше студена. Аз лъжех клапана да отваря с котлончето и тенджерката с водата :-D :-D , чак като се убедих че изцвърква много малко вода, а не я излива като от пожарен хидрант пробих отвор в корпуса на камината и вкарах тръбичката с водата вътре в огнището :wink:
Time2Burn - специалист
От къде тръгна тази тема, пък докъде стигна? Сетил си се за някакъв допълнителен метод за защита от прегряване... но на мен лично това нито ми е фикс идея нито бих го използвал. Една добре направена инсталация и добре оразмерена, не се нушдае от подобни защити. Достатъчен е клапан за налягане и нищо повече. Аз лично нямам термо клапан, а и нямам нужда, камината ми на пълна мощност едва ще достигне 80 градуса... а ако забравя помпата избива клапана, който подава и звуков сигнал, аз си пускам помпата и си обещавам следващия път да не я забравям...
Antonii - майстор
Значи отговарям ти на въпросите:
Принципно не се занимавам въобще с отоплителни инсталации използващи камина с водна риза. Причини за това много. :)
Отностно системите за безопасност, които се използват при системите с котел са няколко:
- първо термостатичния регулатор на мощноста(при нормална експлоатация на системата)
- второ разширителен съд и предпазен клапан за налягане(защита от повишаване на налягането над допустимото за системата)
- трето предпазна охладителна група(серпентина охладител) работеща на естествена циркулация(защита от прегряване)
Отностно препоръката ми за предпазният клапан на студената нитка, имах впредвид клапана за защита по налягане.
Докато клапана против прегряване в твоя случай си си го сложил много правилно на изхода от камината, но тогава изкарай изхода от клапана направо на канал. По този начин при прегряване и с помоща на автоматичното допълващо устройство(каквото предполагам имаш) камината ще си се разхлади без проблем.
bad to the bone - специалист
Аз малко се обърках.Говорите за камина а за тях е противопоказно да се използват за затворени системи,както и да е.Ако е отворена системата за какъв дявол ви е предпазен клапан който отваря при поне2.5 бара налягане...което така или иначе не може да се стигне...цялата сигурност на тези системи се постига с една проста тръба изведена над разширителният съд...всичко друго с разните му клапани и друго е микимаус работа.
Time2Burn - специалист
bad to the bone написа:
Аз малко се обърках.Говорите за камина а за тях е противопоказно да се използват за затворени системи,както и да е.Ако е отворена системата за какъв дявол ви е предпазен клапан който отваря при поне2.5 бара налягане...което така или иначе не може да се стигне...цялата сигурност на тези системи се постига с една проста тръба изведена над разширителният съд...всичко друго с разните му клапани и друго е микимаус работа.
Не говорим за камини "ПРИТИ", на които им е противопоказно да се инсталират при затворени системи, а говорим по принцип за камини, на които никак не им е противопоказно, а дори напротив, желателно е да са на затворена система, тъй като новите технологии налагат това.
И когато нормалното работно налягане ми е 1.5 до 1.8 бара е нормално и да имам клапан на 2.5 бара...
ivo-hd - специалист
...
Последна промяна от ivo-hd на нед мар 08, 2009 9:18 am, променено общо 1 път.
ivo-hd - специалист
bad to the bone - говорим са камината с водна риза, без значение към каква система е прикачена - отворена затворена или нещо друго. При монтаж, по една или друга причина се слагат спирателни кранове откъм изхода и откъм входа на камината. Дали са на 50 см или на 2 м. от нея е без значение - има ги. Та представи си че на камина вързана към отворена система, някой, по някаква ТЪПА ПРИЧИНА ВЗЕМЕ ЧЕ ЗАТВОРИ КРАНЧЕТАТА...камината от много безопасна ще се превърне в БОМБА, ако специалиста, изградил инсталацията, не си е направил труда да сложи два предпазни клапана помежду тези два спирателни крана (най-често защото: "ми ...то щеше да сатне много скъпо...нали системата е отворена") - моята камина обезопасих на 100% срещу всякакви екстремни ситуации, даже автоматично се самоугасява! сега се опитвам да убедя и специалистите, че ако ползват моя начин на монтаж, ще направят системите си доста по-безопасни и сме в нещо като "коструктивен диалог"
Моя начин е: просто автоматично да гася огъня и проблема угасва (при това почти безплатно от гледна точка на разходи за предпазна арматура), Повечето оставят огъня да гори, а слагат какви ли не устройства за обезопасяване, буфериране, диференциране ... разна терминология дето не разбирам, без да са убедени че мерките ще действат при всяка възможна ситуация
И още нещо интересно - бяхме на гости, сега, допреди час на наши приятели в ново жилище са - в апартамента имаше огнище (зидана камина - открита, истинска), но видимо не го ползваха, на детето играчките стояха вътре (доста такива уреди има истински но служат само за интериорна украса). Аз попитах защо не палят камината, така за романтика - жената ми каза че са го палили но... пушело... било и много опасно - (не си измислям) разказа как леля и била загинала от такава камина, слава богу племенницата и оцеляла, въпреки че била в помещението когато станал инцидента...момчета хич не е майтап темата. Инцидентите стават когато няколко теоретично невъзвожни случайности вземат че станат в един и същи момент!
ivo-hd - специалист
На въпроса защо се монтира камина на затворена система - отговора е защото освен камината към системата са навързани и други отоплителни уреди, в моя случай - газов котел, също има място и за котел на ... да речем на пелети, резервна възможност ако газта свърши - както се случи тази зима ...забравих за бойлера и слънчевите батерии :wink: Тони, ти се занимаваш с котли, друг се занимава със зидани камини, трети със соларни батерии - ако такъв като мене има от всичко по едно, кой може да навърже уредите правилно така че да работят едновременно.
Последна промяна от ivo-hd на нед мар 08, 2009 10:55 am, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
ivo-hd написа:
...Да се върна на първия ми пост - защо някой от форума не каза - "ДА, аз мога да изпълня система отговаряща на изискванията" ами ми наскачаха с ...оди се пери... прай си го сам... и т.н.?
...
Защото не си питал "Кой може да направи система по тези изисквания?"
ivo-hd написа:
...Да се върнем на темата, която е строго профилирана - ТЕСТ ЗА БЕЗОПАСТНОСТ на камини комплектовани с водна риза и кой може да направи такава.
...
Темата се определя главно от заглавието :idea:
Какво в заглавието показва споменатото от теб профилиране?
ivo-hd написа:
...Значи без допълнително оскъпяване на инсталацията, с умен монтаж може да се гарантира 100 % безопастност на камината, че даже и демонстративен тест за гаранция да направите.
...
Вероятността в огнището да има над 800 градуса е малка. Малка е и вероятността да спре циркулацията (ако разбира си не си сложил термостатни глави по радиаторите...).
Като умножим двете вероятности получаваме вероятността да се получи бумче в горивната камера.

Значи имаме наистина минимална вероятност хола да се напълни с парчета стъкло, огън и жупел заради водата в огнището. Това автоматично означава, че нямаш 100% безопастност :idea:

Защо мислиш, че водата в канала не е безопасно?
Би ли казал модел на твоята камина?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "ЗАЩИТА ОТ ВЗРИВ НА КАМИНИ С ВОДНА РИЗА." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: