• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Дайте една снимка на тази платка в действие -колко е по добра от ДТ-3.
pac_ - специалист
Към колегата hhristov:
1.Панела отвътре го боядисай черен или виолетов
2.Сложи Си обикновенно стъкло4-5мм,това е много тъмно!
3.Горе на изхода на панела(гореща вода) монтирай един кръстач и в него се навива една "соларна ампула" за да пъхнеш датчика вътре.Има ги по фирмите ,които се занимават с отопление .Само трябва да намериш нипел хром 1/2за връзката между панела и кръстача(с по-голям отвор е и не намаляш дебита).Ако не Си намериш "соларна ампула" я правиш от медна тръбичка ф10мм ,дълга около120-150мм(може и малко по-дълга) и една бронзова редукция 1/2 на 1/4 M/F.Затапваш я от едната страна с оксижена и сребърен припой а другата заваряш към редукцията.После като я навиеш пъхаш вътре сондата.
4.Какви са ти тръбите с които Си направил инсталацията?Не се вижда никъде?Какви са белите тръби?От камина ли са?
5. Смени местата на АО и ръчния обезвъздушител.Т.е-ръчния горе на кръстача а АО долу на входа "гореща вода" на серпентината.Ще Ти трябва и един нипел-коляно 1/2 .
6. Бойлера ако е фабричен(какъв е?) има място да мушнеш долната сонда.Мястото и е по средата на бойлера или по средата на серпентината.
7. ПВ не трябва да е чак 6 бара, и 3 бара стигат.
8.. Колко литров е ЗРС?Не му изпускай въздуха.Остави го така както е напомпен!И на това налягане!Съдът е бял ,което значи,че е помпен с азот!Това е много добре-правилен избор!
9.. Колко е разстоянието от панела до бойлера?Колко етажа е?Не може да си 1,2 етажа по-ниско и да искаш панела да работи на 1,5бара налягане!За два етажа работното налягане е около 2,3-2,5 бара.
8а. Настрой диф.разлика около 10 градуса.Остави "песента "за 5 градуса! ДТ-3 върши много добра работа!
10..Помпата на 2-ра или 3-та скорост-зависи от кой модел е.Този филтър е само "свидетел" и не върши никаква работа!Монтира се хоризонтално иначе- Пари на вятъра!
11. Ако помпата смуче от посоката на филтъра,термоманометъра няма никаква работа преди нея!Там имаш подналягане и никога няма да премериш вярно!Мести го след помпата!Т.е след като нагнети помпата ще мериш вярно налягане.И защо термоманометър?Каква температура ще мери?Изходяща.
12. Абе Човек,къде Ти е възвратната клапа Бе!!!Всички гледат,никой не вижда!?Кран,филтър,помпа,възвратна клапа,кран,разширителен съд и ПВ,панел,серпентина-това е последователността!Помпата смуче от изход серпентина и вкарва във студена вода на панела.По възможност махни тези кранове(предполагам шибърни,по-точно "шибани"-ще береш ядове с тях) и Си сложи както навсякъде сферични,може холендрови може и F/M.
13.Ако това до термоманометъра е ПВ,не Му е там мястото.След помпата или напражо на студената вода на панела с тетка..Не забравяй и горе кран за източване на панела!
14. От снимките не се разбира как е разположено всичко-кое къде се намира?Бойлера е до стената а къде е разположена помпената група?Тези тръби сигурно са за парно.Ще имаш малко проблем при преминаване от слънце на камина(котел).Системата за отопление отворена или затворена е?
15.Този диф.термостат както е монтиран на това дърво,може да направи беля-загрява!Вземи едно табло външен монтаж 6-ца и монтирай всичко вътре.
Поизпипал Си го доста добре!Ще коригираш това-онова и ще стане!Ако имаш още снимки може да пуснеш за по-голяма яснота.
16. Панела трябва да е посока юг наклонен 30 до 40 градуса.Този може би иска още малко да се изправи нагоре.Струва Ми се полегнал малко.Т.е направен е за "летен режим" на работа.Ако искаш да работи и зимата малко,го поизправяш ,влизаш в нормата и готово
17.Най-добре намери някой колега с помпа да Ти напълни панела с пропиленгликол,ама след като всичко е ОК" .
18.Виж това ! Може да Ти помогне. Всичко се вижда добре. http://www.sunsystem.bg/products.php?ac ... 94&lang=bg#
19. Или по-добре това http://www.sunsystem.bg/products.php?ac ... =2&lang=bg Отвори го и Си изтегли "техн.брошура".Там има всичко за което говорихме.
За сега толкова. Ако има нещо, пак питай!Айде успех и късмет!
:prost:
Последна промяна от pac_ на пет юли 17, 2009 3:23 am, променено общо 2 пъти.
pac_ - специалист
Към колегата filmatoplo
Защо Си сигурен,че са узаконили Твоя начин?Може някой да Се е сетил и Той?И при този монтаж,коя вода мериш?В бойлера ли?Май мериш изходящата ?А?Намери друго място и забучи сондата някъде по бойлера>Не може да няма къде?Кога ще премериш реалната температура с този"нов метод"?Никога!Едно е вода в бойлера,друго е вода в серпентината.Помисли малко.Айде,че съмна! :prost:
LazarGanev - "Велик майстор"
pac_, може ли и аз да питам нещо?
2v6 - майстор
hhristov написа:
ІІІ. Начин на работа
Диференциалният термостат следи температурите на сл. колектор (камината) и бойлера чрез два термодатчика и
при разлика от 2 до 20 С (зададена от елемента 6 фиг.1) в полза на сл. колектор включва циркулационната помпа до
изравняване на двете температури. Работата на помпата се индицира от светлинен индикатор със символ "помпа" ( поз.2
фиг.1).
Когато температурата на сл. панел е по-ниска от 40 С работата на помпата е забранена, състоянието се индицира от
светлинен индикатор за ниска температура (поз.3 фиг.1).
Когато не е натиснат нито един бутон цифровата индикация показва температурата на сл. колектор (камината), при
натискане на бутона за превключване на показанието на цифровата индикация между сл. панел и бойлера (поз.4 фиг.1)
се индицира температурата на бойлера.
Задаването на температурната разлика се извършва като се натисне бутона за индициране на зададената
температурна разлика между сл. панел и бойлера (поз.5 фиг.1) и чрез въртене на орган за задаване на температурна
разлика (поз.6 фиг.1) се избира разлика в граници от 2 до 20 С.
Значи си взел термостат от Интиел, Поморие модел DT-3.
Или с други думи казано отговора на моите въпроси е положителен - помпата работи само над 40 градуса на панела и спира когато температурата на датчика на панела се изравни с температурата на датчика на бойлера.

За да работи нормално този термостат датчика за панела трябва да е монтиран вътре в панела, някъде на ламарината на една педя под горния колектор.
Датчика за бойлера трябва да е в сонда над серпентината :!: Във всички други случаи мери по ниска температура и помпата върти докато температурата на водата в бойлера около серпентината спадне до 40 градуса :idea:

Термостата отчита температурата на датчиците, която в много случаи не съвпада с температурата на панела или бойлера :idea:

Панела ти е напълно достатъчен за този бойлер :wink:
Последна промяна от 2v6 на пет юли 17, 2009 8:41 am, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
pac_ написа:
...
Кога ще премериш реалната температура с този"нов метод"?Никога!Едно е вода в бойлера,друго е вода в серпентината.Помисли малко.Айде,че съмна! :prost:
Метода не е нов, а се използва десетки години в немските системи:
http://viessmann.hit.bg/ts-solar-technology.pdf
http://viessmann.hit.bg/Vitosol-TechnicalGuide.pdf

Серпентината се намира в бойлера :wink: Защо мислиш, че не показва реално температурата на водата в бойлера :?:

По този начин може помпата може да включва примерно при разлика 4 и да спира при разлика 3 градуса :idea:
Няма проблем да работи и при 20 градуса вода от панела. Така панела може да работи 1-2 часа повече, когато температурата на бойлера е ниска и слънцето е слабо. Това се случва задължително всеки ден сутрин, а също така при облачно време :idea:
На стр. 8 в първия линк и 14 на втория е показана зависимостта между ефективността на плосък панел (линия А) от околната температура. Това е за панел Vitosol100. По-обикновените плоски и разни самоделки имат още по-стръмна надолу линия - колкото по-голяма е разликата между температурата на панела и околния въздух, толкова е по-малка ефективността.
С други думи казано - колкото е по-ниска температурата на изходящата от панела вода, толкова повече топлина отива в бойлера :!:

С термостат DT-3 ефективност не може да се постигне :)

Прикачен файл

Efficiency.GIF
Ефективност на слънчеви колектори за топла вода
Efficiency.GIF (15.49 KиБ) Видяна 6268 пъти
hhristov - специалист
В отговор на колегата PAC_

Значи тръбите до панела са медни ф16, разстоянието от панела до бойлера е 2 етажа(бойлера е на първия етаж). Белите тръби са за парното, което съм изолирал с кранчета.
За бойлера знам че е фабричен със сигурност, някакъв италиански, но не виждам никаде да има дупка за датчика.
РС е 8 литра уж соларен, Помпата е Wilo 25/4 Solar
Възвратната клапа е точно на входа на серпентината: http://img32.imageshack.us/img32/2446/dsc03939g.jpg

Помпата смуче точно от посоката на филтъра, и нагнетява към студената вода на панела. Помпата се намира в таванското помещение по близо до панела отколкото до бойлера.

А за налягането 1. 5 бара е как да го направя 2 като няма налягане в водопровода. Пускам крана за пълнене и заковава на 1.5 бара,
pac_ - специалист
Здравей колега hhristov !
1.Можело е да използваш тръби ф18(по-голям дебит),но нищо.Каквото имаме с това ще се задоволим.
2.А защо тръбите идват отгоре?Да не Си правил термосифонна система за отопление?
3.Бойлера ако няма отстрани тръбичка за сондата ,правиш следното:
-отваряш отдолу капака и вадиш терморегилатора от тръбичката във фланеца.
-тъй като ще топлиш бойлера от слънце и парно,може да премахнеш този терморегулатор,да изключиш нагревателя като опция и да сложиш датчика там.
-ако искаш да ползваш и нагревателя,трябва да смениш терморегулатора-ако е с твърда тръбичка да Си вземеш терморегулатор за бойлер с капилярна тръбичка и осезател накрая.Има такъв капилярен термостат 0-90градуса на "EMMETI",предлага го "Ерато".Може да го има и в друг магазин за отопление.
-все ще намериш къде да го монтираш,някъде на долния капак
-пъхаш сондата за боилера първа и след нея тази на осезателя на капилярния термостат и я фиксираш,няма къде да падне
4. РС е соларен(не уж) и е помпен а с азот.
5.За помпа е можело да ползваш "Grundfos" Solar , "Wilo" не е по-добра и по-дълговечна.Купил си я защото е по-евтина.
6. Сложи възвр. клапа след помпата,преди панела за да не може като се нагрява панела и флуида се разширява , повишава налягането си, да натиска помпата и да я затормозява при работа.Пак Ти напомням,че така сложен филтъра е "свидетел" и не върши никаква работа!Кога и как ще събере мръсотия и ще го почистиш? Никой път.Затова Си го сложи хоризонтален и ще имаш работещ филтър,който върши работа и събира" батака" от системата.
7.Крановете ,не са от най-добрите.(знам,така е по-евтино,но после пак ще има смяна).
8.За налягането имаш проблем.Явно няма хидрофор наблизо и затова е слабо?Ако има пари Си правиш локален(персонален) хидрофор,ако няма-търсиш колега с помпа да Ти напълни системата и да достигнеш желаното налягане.Иначе минаваш на по-лошия ваяриант,да изпускаш РС и му правиш много ниско налягане под 1,5 бара.Но тогава ще имаш проблем с циркулацията.Един два етажа от бойлера до панела трябва да се компенсират някак си.А с ниско налягане, флуида просто няма как да циркулира правилно.Това е физика и хидравлика.Аз не Съм го измислил.А и при по-високо налягане течноста завира на по-висока температура-над 100гр.
9.Разгледай все пак схемите от брошурата на "SUNSYSTEM" и ще Си изясниш някои работи.
Не Си длъжен да правиш нищо от това което Ти пиша.Аз просто давам съвет как да постъпиш правилно.Решението е Твое.Успех и късмет!
:prost:
hhristov - специалист
Благодаря!!

В събота се заемам, на първо място е стъклото защото с този поликарбонат нестава. Мисля ако смогна това лято да сменя тръбите за водопровода и ако тогава не се вдигне налягането имам го в плана да сложа хидрофор.
Филтъра как да го сложа хоризонтално като единственото място което е хоризонтално е при холендърчето на студената вода на панела. :?:

Схемите си ги разпечатах току що и наистина съм направил всичко наопаки, но това лесно ще се оправи. Само налягането ме притеснява, но ще пробвам да го кача поне до 2 някакси защото няма кой да викна с помпа. :sad:
filmatoplo - майстор
Аз ги правя точно като Висман -даже с такива панели :) -ако те грешат и аз греша .Само дето съм минал старата школа - Разградски черни,Турски медни и алуминиеви ,Сънсистем всичките продукти,Висман ,Вакумни-Китай .Тръби-черни,Ал вложка,Полипропилен,Мед . :wink: 1990 год след казармата веднага на обекта при баща ми -кънпинзите нас чакаха .
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16

Тема "Завърших най накрая слънчевата инсталация, но няма ефект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: