При тези бойлери спасението е байпасна циркулационна помпа, която върти водата в самия водосъдържател. Така съм спасявал хотели, които са си купували 500литрови бойлери, но на ток имат само 250л топла вода. Тази циркулационна помпа може да се управлява от друг диф. термостат или за по-евтино от обикновено термореле. Специална помпа за рециркулация също върши работа. Бойлера на снимката се продава комплект със оранжево на цвят термо реле, което включва и изключва нагревателя. Имаш ли го или нагревателя се управлява по друг начин?
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov
- майстор
107 мнения в "Въпрос за загуба на топла вода"
filmatoplo
- майстор
Сега когато е загрят уж бойлера от нагревателя и той е изключил дали е загрят целия балон , пипни входа за студена вода или просто дъното тоест най долу - ако е горещо допълнително щесе чудим , ако е студено значи терморегулатора е много горе и исключва нагревателя рано и самия той е горе.
cefy
- специалист
naskov написа: Бойлера на снимката се продава комплект със оранжево на цвят термо реле, което включва и изключва нагревателя. Имаш ли го или нагревателя се управлява по друг начин?Нямам термореле, поне доколкото разбирам и...виждам. Нагревателя се управлява от управлението на слънчевата система. Оттам го включвам ръчно или му нагласям автоматиката по часови зони. За управлението е вързан и датчика на температурата, който отчита кога да включва и изключва нагревателя и респективно да пуска помпата на колектора.
Чаро
- Акълия
От моя скромен опит:
Термостата на нагревателя е на нивото на изхода на горната серпентина, точно над нагревателя. Мисля че не е сложен, щото контролерчрто има опция да управлява и нагревател. Самия нагревател е почти на средата на бойлера, м/у двете серпентини.
За да имаш достатъчно топла вода, мисля че е достатъчно да вдигнеш градусите.Контролера ти е C8, нали? Това ли са му последните символи?
От там се настройва Т на нагряване, като имаш и програмиране по часове.
Друго което можеш да направиш е да си видиш дебита на водата от мрежата. Ако е голям сложи едно редуцирче. Пести топла вода и не само.
Пусни си и горната серпентина. Дори при 40-50 гр на топлоносителя в нея, пак пестиш ток. Вервай ми.
Ако контролера ти е C8, мога да ти пратя упътване на английски.
Ако решиш да пуснеш и горната серпентина, сложи моторизиран вентил и обикновено диферециално термостатче.
Термостата на нагревателя е на нивото на изхода на горната серпентина, точно над нагревателя. Мисля че не е сложен, щото контролерчрто има опция да управлява и нагревател. Самия нагревател е почти на средата на бойлера, м/у двете серпентини.
За да имаш достатъчно топла вода, мисля че е достатъчно да вдигнеш градусите.Контролера ти е C8, нали? Това ли са му последните символи?
Друго което можеш да направиш е да си видиш дебита на водата от мрежата. Ако е голям сложи едно редуцирче. Пести топла вода и не само.
Пусни си и горната серпентина. Дори при 40-50 гр на топлоносителя в нея, пак пестиш ток. Вервай ми.
Ако решиш да пуснеш и горната серпентина, сложи моторизиран вентил и обикновено диферециално термостатче.
cefy
- специалист
Чаро написа:От моя скромен опит:Май има шанс съвместно да оправим работата на майсторите, благодаря за сега на всички помагащи.
Контролера ми е С6 накрая. Имам упътване на български от фирмата, ама там не пиже че моше да регулира и тази температура. Може би така си е зададено по принцип, въпреки че няма логика, когато на бойлера яияе работна Т 75 градуса.Ако С6 е същото като С8 ще съм благодарен и на английско упътване
На мястото което е обозначено за терморегулатор има само тапа!Имам и изход за рецуркулация-пак затапена!Не знам какво значи това и дали ще ми е от полза при евентуални интервенции!
cefy
- специалист
filmatoplo написа:Сега когато е загрят уж бойлера от нагревателя и той е изключил дали е загрят целия балон , пипни входа за студена вода или просто дъното тоест най долу - ако е горещо допълнително щесе чудим , ако е студено значи терморегулатора е много горе и исключва нагревателя рано и самия той е горе.Сега е на 50 градуса и входа на студената вода и дъното са студени!!!
LazarGanev
- "Велик майстор"
Нарочно е направено така, че нагреватела да нагрява само горната половина. Същото се отнася и за серпентината на котела. Направено е с цел да се използва максимално слънчевата енергия. Когато долната половина не се подгрява от котела или от ел. нагревателя има шанс да включи соларната помпа и да вкара някаква, макар и мизерна топлина от слънцето. Ако се нагрява целия бойлер никога няма да включи тая помпа. Но това пък, както се вижда е нож с две остриета. Спасението е първоначално избор на по-голям бойлер или, както казаха колегите - рециркулация на целия обем на бойлера с отделна помпа.
filmatoplo
- майстор
Ама и аз как го измислих това с помпата , то взе че било вярно .
(майтап). Веднъж и аз се прекарах с малко литраж на една къща хотел - спазих плана и сложих 2 бойлера матев по 200 литра на 6-7 стаи .Системата си загряваше добре бойлерите на 65 градуса но водата свършваше за 15 минути .Сега да ме убият под 1000 литра не монтирам за подобен род стаи.Аз си имам едно мое правило 100 -150 литра на баня в двойка стая особено за хотели (греша ама друг път) .Или въобще няма да сбъркате ако при консумация 100 литра добавяте по още 50 за резерв .А който не ме слуша , слуша -хазаин няма топла вода 

Тема "Въпрос за загуба на топла вода" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература