Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivan_v - специалист
bvoivodov написа:
парното ми е чисто ново системата е чиста 6 кръга е съпротилени 0 смо помпата не ми е нова.Вапроса ми беше до колко е нормалн да загре е помпата и не ми казваите колкото водата защото тя се враща в камината не повече от 30градоса а помпата е около 50-60
Може кондензатора да е излязал от стойност.
Ако можеш измери консумацията!
M.Yankov - специалист
Изравям темата от прахта с молба за помощ със съвет..

До колкото души се допитам (все мастори разбира се) , толкова мнения чух..

Кое е по ефективно - по-мощната помпа или по слабата? съответно засилена циркулация на водата или бавна циркулация...

Парното ми е на месец и още му се уча - последния радиатор не се отоплява добре. По мнение на майстора който го изгражда, било заради помпата (грундфос 25-40, 80 ватова - просто такава бях купил) 110кв е жилището, а камината е прити 23kw - за по-мощна помпа ли съм, или и тази е достатъчна... съответно да търсим проблема другаде..

p.s. в подкрепа на твърдението че по-бавна циркулация по добре, даже получих съвет да затворя крановете до половина да изтичала по бавно водата (изходящите) тука не намирам никва логика чесно :?

Благодаря ви предваритлно!!
M.Yankov написа:

Кое е по ефективно - по-мощната помпа или по слабата? съответно засилена циркулация на водата или бавна циркулация...

Парното ми е на месец и още му се уча - последния радиатор не се отоплява добре. По мнение на майстора който го изгражда, било заради помпата (грундфос 25-40, 80 ватова - просто такава бях купил) 110кв е жилището, а камината е прити 23kw - за по-мощна помпа ли съм, или и тази е достатъчна... съответно да търсим проблема другаде..

p.s. в подкрепа на твърдението че по-бавна циркулация по добре, даже получих съвет да затворя крановете до половина да изтичала по бавно водата (изходящите) тука не намирам никва логика чесно :?

Помпата ти е достатъчна, нужната циркулация е почти кубик на час.
Трябва да направиш потока през всички радиатори да е почти еднакъв.Казват му - баланс и се прави точно от онези кранчета на изхода на радиатора.
vectra72 - специалист
M.Yankov написа:

Колега аз съм с VILO 25/4 и върти водата от мазето до 3-я етаж без проблем.
Последна промяна от vectra72 на вт фев 07, 2017 7:22 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
vectra72 написа:
Колега аз съм с VILO 25/40 и върти водата от мазето до 3-я етаж без проблем.
Тази помпа издържа 10 бара налягане. Това са 100 метра
Демек може да "върти" водата и при 33 етажна сграда с височина на всеки етаж от 3 метра.

Колеги, циркулационната помпа не изпомпва водата, а циркулира същата. Циркулацията е възможна обикновенно до 100 метра във вертикал ( 10 бара) а другото е напор ( обикновенно 4-5-6 метра ) и този напор се гледа предимно при самоизточващи се соларни системи.

Напора е пряко свързан с хидравличното съпротивление на системата. Този параметър се изчислява.

Дано съм бил полезен.

Тема "Избор на помпа за локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: