Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
vodopada написа:
Адаптори за медни тръби.
Не съм ги виждал тези фитинги, но по снимката, нямат съществена ралика в начина на монтаж, в сравнение с pex-al
vodopada - специалист
filmatoplo написа:
Здравей , :) спаси положението с нагледно .Тая седмица една торба такива стегнах -вчера заредих 2 инсталации и колко треперех да не пусне от някъде :lol: .Ами 300 литра пропилен кликол как се точат наново. Е издъни ме една оригинална връска точно на конзолата която държи разширителния съд на помпената група .Съда се завива на една бронзова гайка със Опръстен вътре , но фабрично не са струговали фитинга добре с 2 мм -калчищата спасиха положението .Това беше първото испитание -второто беше -пълня аз със ел помпата и налягането се вдига а не протича течност -от стоенето заседнал дебитомера -след 2,5 бара и малко почукване тръгна :-D .Зареждането беше вчера в 18 часа -сега ще чакам да изгрее слънцето да тръгнат помпите . :wink: и да плати чорбаджията . :!:

Затова пълниш системата първо с вода,тестваш два дена и после е зареждаш с пропилен кликол , изолираш и си готов.
filmatoplo - майстор
Такава връска не ми е текла -стягам ги прецизно -преди това излъсквам тръбата със тъкан за почистване.Един път само в един термосифонен комплект на Сънсистем ми сложили една тръба медна със надлъжна чарта като шев и колкото и да стягах -правеше капка ,подмених я и се оправи.Та за фитингите - ползвайте ги смело . :wink: само гледайте тръбата да е по 1 мм стената и . Няма време за тест с вода туристите пристигнаха :wink:
filmatoplo - майстор
filmatoplo написа:
Относно пускането на тръбите по фасадата -готови са , 2 часа висях на 15 метра височина и стана . :shock: :) Сега хапвам за обед и отивам да свържа бойлерите , утре остават панелите .Ят ме е че склона е на исток а панелите трябва да сочат юг :wink: така ще е кой за каквото учил -стойката ще се прави на место .Готвачите готвят в кухнята сега като запробивам отвори за тръбите ще им стане лошо. :-D дано някой ме замери с печена пържола .
Панелите вече са монтирани помпата и тръбите също -днес поставям таблото и юпиеса , оставя зареждане и пуск :wink: За двата панела дебит 3 литра в минута -смешно нали :-D
filmatoplo - майстор
Системата е заредена -побра 30 литра течност , обаче вчера беше дъждовно и не сработи помпата -днес ще ида да наглася дебита :wink: На единия бойлер смених нагреватела и погледнах серпентината -пълна лъжа -една тръба влиза завива и излиза :wink: Светлю Шишков са бойлерите 80 литра хоризонтални .За да сменя нагреватела се наложи да разглобя всичко -кранове и да го сваля от стената ужас.Нагревателя не може да се свали само от малкия капак на бойлера -сваляш целия капак -абе разчекваш го целия бойлер да стигнеш до него .Добре че съм минал през жив огън , обикновен човек ще види и пати с такъв бойлер , а сега както съм свързал медните тръби с антифриз ако изгори нагревателя направо може да се застреляш . :lol:

Тема "налягането в системата на сл.колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: