Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tops250 - напреднал
колега с нетърпение чакаме повече информация относно материалите за колектора а също така площа на колектора ина каква цена излиза
tyrnokop - специалист
marian1 написа:
Здравейте, понеже съм и аз на тема мой си колектор, имам идея - дали ако ламелките се огънат параболично няма да улавят повече топлина,съответно и на по гъсто отстояние?
Колега по-гъстото разстояние страшно много рефлектира в цената на крайното изделие.
marian1 написа:
И дали ще стане с меден латунг да се направят перата на ламелките? Сега си мерих латунга - 0.10~0.15 mm или е много тънък?
Виж по-нагоре в темата мненията на Лазар и на filmatoplo. Изобщо не се притеснявай за тънкото. Производителите са го направили тънко за да им излиза "ТЪНКО" :)
marian1 написа:
И с какво ли да го "очерним" за да лапа повече? А забравих да спомена латунга е доста мек, лесно се формова и е с широчина 50мм.Идеята ми е непрекъснат шев за присъединяване към ламелките.
Има високотемпературни спрей флакони, които не е много ясно как се държат, нанесени върху мед, но ако не пробваме няма да разберем.

marian1, моля да напишеш къде се продават такива медни ивици.

marian1 написа:
П.С. Колега дай повече подробности за профилите, цена от къде ...
Подробностите:
От складовете за алуминиеви профили. Има такива на Alumil, Etem, Schuco най -вероятно и други. Въпроса е да се избере най-подходящият, което аз не направих. Какво имам предвид?
На първо място цената - профилът ми излезе около 14лв/м. Прътите се продават със стандартна дължина 6 м. Значи .... точно така 84 лева само за една гола рамка. Трябва да се има предвид, че цените на цветните метали оттогава скочиха.
После - като го поръчвате може да се окаже, че го няма на склад и да чакате да ви го доставят, какъвто беше случаят при мен. Времето за доставка при мен беше 1 месец.
Аз използвах ето този.

Изображение

tops250 написа:
колега с нетърпение чакаме повече информация относно материалите за колектора а също така площа на колектора ина каква цена излиза
Информацията няколко реда по-нагоре. Суровините, които съм вложил също съм ги описал.
Стъклото е закалено, ламарината е цял лист 0.55 мм, а не отделни ламелки. Дължината на тръбата в панела е около 26 м.
Излезе малко под 500 лв, но поне знам че са дадени за материал, а не за марка.

Напролет остава само и да сработи :)
marian1 - майстор
Благодаря ти колега tyrnokop, всичко това ще ми помогне за направата на колектора.Уважавам много това, че ти споделяш тук, понеже тук има страшно много запознати,знаещи, можещи - форумът е за това.Всеки може с купешки - гледам ще излязат на същата цена, а качеството според мен е в твоя полза.
Относно медният латунг, взет е от комбината "Кремиковци" - аз случайно го открих в един посреднк по намирането на един адрес.Навит е като ролка тиксо.Няма как да се купи този,но понеже не спести отговорите,и аз ще опитам да направя нещо за теб. Скоро ще имам път до Комбината за цветни метали (бившето КоЦеМе) така че помисли какво те интересува и пиши- аз ще питам, (и аз реших че твоят начин май е по добър - с цяло парче ламарина-за да не зейне някой ден).От сега казвам че ще е след най-малко 25-6 дни - че съм студент и съм на очни....

П.П. Ще помоля някой който е монтирал нещо марково и западно да сподели - колко е отстоянието м/у тръбите в колектора - няма сми да търсим топлата вода, когато някой я е сметнал.

Тема "Алуминиеви профили за рамка на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: