torbalan написа:майтапа на страна - отоплението с термопомпа, ако се вярва на сметки, излиза по-евтино от вариантите с друго гориво...Да, ама вода-вода. Тука говорим за тъп климатик с радиатори и серпентини.
torbalan написа:тия 32КВТ как ги определи за жилището?Определих ги съвсем приблизително, но взех коефициент на едновременност 0,5 и COP 5, което е пък супер пресилено, така че сметката ми е вярна. Говоря за конкретния казус.
че пред мен за следващата зима стои аналогична задача за решаване
и аз на термопомпа съм се спрял
vanko68 написа:Мога да ти пусна фактура за цяла къща 120 м2 във Варна,направена със съвети от мен по скайпа,без да съм ходил там на място. Сега цялата сметка за къщата е 42 лв....Това с охлаждане и топла вода.Ванко правиш страхотно изглеждащи инсталации, но с тия наивни мисли ми падаш в очите като интелигентен човек.
Аз пък мога да ти сканирам фактура за сметка на тока на къщата ни на село. Януари миналата година беше към 5 лв. Защото никой не живееше там.....
LazarGanev написа:Здравей Gek,Така и не ви пуснах снимки на системата със слънчев колектор, която направих в къщи. Когато започвах януари месец не знаех каква е разликата м/у слънчев колектор и фотоволтаик. Така, че мога още много да те изненадам. Стила ми на писане е отделна тема....
приятно ме изненада с тези сметки, бях си съставил грешно мнение за твоята компетентност
Иначе относно темата: ако ще е термопомпа трябва да е вода-вода, всичко останало е вятър и мъгла. За съжаление и аз се набутах с марков климатик....