• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
torbalan написа:
майтапа на страна - отоплението с термопомпа, ако се вярва на сметки, излиза по-евтино от вариантите с друго гориво...
Да, ама вода-вода. Тука говорим за тъп климатик с радиатори и серпентини.
torbalan написа:
тия 32КВТ как ги определи за жилището?
че пред мен за следващата зима стои аналогична задача за решаване
и аз на термопомпа съм се спрял
Определих ги съвсем приблизително, но взех коефициент на едновременност 0,5 и COP 5, което е пък супер пресилено, така че сметката ми е вярна. Говоря за конкретния казус.
vanko68 написа:
Мога да ти пусна фактура за цяла къща 120 м2 във Варна,направена със съвети от мен по скайпа,без да съм ходил там на място. Сега цялата сметка за къщата е 42 лв....Това с охлаждане и топла вода.
Ванко правиш страхотно изглеждащи инсталации, но с тия наивни мисли ми падаш в очите като интелигентен човек.
Аз пък мога да ти сканирам фактура за сметка на тока на къщата ни на село. Януари миналата година беше към 5 лв. Защото никой не живееше там.....

LazarGanev написа:
Здравей Gek,
приятно ме изненада с тези сметки, бях си съставил грешно мнение за твоята компетентност
Така и не ви пуснах снимки на системата със слънчев колектор, която направих в къщи. Когато започвах януари месец не знаех каква е разликата м/у слънчев колектор и фотоволтаик. Така, че мога още много да те изненадам. Стила ми на писане е отделна тема....

Иначе относно темата: ако ще е термопомпа трябва да е вода-вода, всичко останало е вятър и мъгла. За съжаление и аз се набутах с марков климатик....
hygro - майстор
Колеги, нека не внасяме емоции в спора...
EDI - майстор
Защо да си се набутал.Аз си отоплявам етажа от къщата /към 90 и малко квадрата/ с три климатика - ХИТАЧИ Е10Н2 за кухнята и трапезарията, ДЖЕНЕРАЛ 09LDC за хола и спалнята и 10SAVP-E за стаята на малкия.В най-студените месеци плащам до 120-130 лева ток, при условие, че в къщи всичко ми е на ток - бойлер и готвене.Семейството ми е от 3 глави добитък :-D , като включвам себе си, жената и детето.Пускам машщините октомври и ги спирам април.Само вечер намалявам температурата.Не обичав жегине и денем са на 22-23 градуса, а нощем се спи на 19.И трите машини не се затормозяват и при -20 градуса, особено ДЖЕНЕРАЛ-а и ТОШИБА-та.Отоплявам се над 4 години на климатици и нямам проблеми.
Само да допълня, че си направих външна изолация 8 и 10 сантиметра, само в стаята на малкия едната стена е изолирана вътре с каширана вата и дърво, поради липса на достъп отвън.
filmatoplo - майстор
Сигурен съм че ако се монтира водноподово захранвано от климатик въздух-вода ефекта ще се получи-е машината трябва да е скъпа със всичките му там инвертори и цикли на размръзяване.Щото моя Самсунг вече 10 годишен хич го няма под 5 градуса зимата :wink: Ако тая зима го бях пуснал на минус -20 гр щеше да стане на буца лед. :lol:Инак не беше скъпо с климатика -тогава ми качваше допълнително по 30 лева ток на месец , сега не знам колко ще е може би 50-60лв .
vanko68 - специалист
Gek- ще отговоря само надве-натри на цитатите ти от последния ти пост

1-"Тъпия" климатик,ако беше обърнал внимание,е ИНВЕРТОРЕН ДАЙКИН,поне 10 г по-напред в технологията от твоите ТП вода/вода,в които още се ползват комвенционални компресори и помпи.

2-Няма нито една цифра,която да съм я изсмукал ей така отнякъде.Всичко,което си позволявам да цитирам е многократно проверено точно с тая презумпция- наличието на такива като тебе.....Фактурата е Phoenix от същия ни форум.Питай него колко души живеят там и дали това,което си казал,няма да ти се стори малко тъпо...

3- Истината е само в ТП вода/вода ??? И аз така мислех,докато не пуснах 2-3 инсталации и тотално се разочаровах от получените данни относно КОП....Оказва се твърде далече от теорията. Над 3-3,5 си е мечта.Можеш и Денучи да питаш. А при мен средния за цяла зима е над 4.Ела и си мери колкото искаш. Има дебитомер.има и термометри входяща и изходяща вода.има и електромер за консумирания ток.Елементарно е.В сследващите инсталации вече ще имам директна нонстоп онлайн връзка,ще си следя всички параметри и тогава интересно какво ще имаш да кажеш? Че Гугъла е променил нещо ли?

Филме-сега завършвам първата си къща с изцяло водно подово отопление ,като охлаждането е в отделни кръгове с конвектори.Очаквам сметките да паднат още през зимата поради по-ниската температура на водата за подовото,оттам и по-високия КОП.
А иначе Самсунг никога не са правили клими ,работещи добре при ниски температури....И сега е така.
Gek - специалист
моя супер-пупер инверторен Fuji що се излага като кифладжия през зимата???

И второ тия COP-ове дето ги размяташ на ляво и дясно при каква температура на външния въздух отговарят? Щото при -15 COP-а забрави да е 5.

аве какво се хабя и аз, то целия свят си мисли че пентагона го удари самолен на 11.09.... с две думи ОК, климатиците страшно топлят през зимата, ама на мен що ми е студено и хората що си правят локални парна?????

BTW, имам доста познати в Русия, работил съм там няколко години. Кажи на руснак как се отопляваш с климатик, че да се посмее малко и той... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vanko68 - специалист
Що не можеш да погледнеш по-далече от носа си,не мога да разбера????
1 - за КОП ясно съм написал с два поста,че е среден за цялата зима.Кво ме боли фара ,колко бил при -15 ???? Достатъчен е....Тези дни са само няколко в годината и не оказват съществено влияние върхъ СРЕДНИЯ КОП,или т.нар.АПФ

2- хората отдавна спряха да си правят локални парна,или поне стават все по-малко за сметка на по-нови технологии от такива като мен.Тези които ги имат,защо реват от сметките????

3- А това за Русия ме хвърли в тъч !!!! Откога руснака стана някакъв критерий за каквото и да е,изключая военната техника???? Те една кола,компютър или телевизор нямат като хората,ти за климатик ми говориш. Ако тяхното върхово творение се казва БК 2000 или 2300( Битовой Кондиционер 2000 Вт ,прозоречен тип) ,да знаеш,че в останалия свят не е това.....
Хицко - специалист
Ванко, всички разбрахме за бизнеса ти, и за неговото ревностно защитаване. Разбираме, че това ти е хляба. Защо не дадеш право и на друго мнение, освен твоето? Има много начини за отопление, и всеки сам да си реши проблема.
Укроти малко топката, пич :lol:
dundurma - специалист
Хицко написа:
Ванко, всички разбрахме за бизнеса ти, и за неговото ревностно защитаване. Разбираме, че това ти е хляба. Защо не дадеш право и на друго мнение, освен твоето? Има много начини за отопление, и всеки сам да си реши проблема.
Укроти малко топката, пич :lol:
ако знаеш,какво прави ванко ,какви идеи има и къв ПИЧ е,друго ще говориш.............не съм ничий адвокат,но той си РАЗБИРА от работата,пък и пие малко :lol: :lol: :lol: :lol:
Gek - специалист
vanko68 написа:

3- А това за Русия ме хвърли в тъч !!!! Откога руснака стана някакъв критерий за каквото и да е,изключая военната техника???? Те една кола,компютър или телевизор нямат като хората,ти за климатик ми говориш. Ако тяхното върхово творение се казва БК 2000 или 2300( Битовой Кондиционер 2000 Вт ,прозоречен тип) ,да знаеш,че в останалия свят не е това.....
Тъй като си "в тъч" в момента (незнам защо) ти показвам наглено какво имах в предвид за Русия:
Изображение

Това е квартал на Москва. Преброй на снимката броя на климатиците и ако можеш ми отговори на следния въпрос:

1. Защо няма климатици?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "топлофикация или климатик?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: