Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ibogdanov - специалист
filmatoplo написа:
Аз изолацията я увивам с тиксо което е подобно на алуминиево -3 та година не е мръднало и не го закачат гларусите.
намерил съм една сива лента за залепване на изолация, около 5 кинта е ще пробам и с нея да видим ...
filmatoplo - майстор
Точно с нея не става -прегаря на слънцето , става на прах :wink: .
ibogdanov - специалист
filmatoplo написа:
Точно с нея не става -прегаря на слънцето , става на прах :wink: .

ихх ... ше намотвам лентата "опасно бегай" :) явно нема друго!!!
ама да видим пича как ше се спретне и какво ще реши.. че това си е бая пара инвестиция и ако не я измисли, само ядове ше бере
бай Миле - специалист
ibogdanov написа:
едни чисто практически съвет от патил...
При монтажа на стойката на тавана предварително реши проблема с хидроизолирането на планките на петите и болтовете.
С времето от там започва да си църцори доста неприятно и съседите ти ще пропищят.
Зареди се с битумен грунд и малко изолация с посипка. Мажеш мястото на свръзката с тавана, монтираш стойката, мажеш пак и "опаковаш" с битумния лист. Ако нямаш горелка или подобен изпочник на топлина, слънцето ще помага...
Преди монтажа лепни някакво яко фолио или вата с алуминиева подложка (алуминия към слънцето) за панелите. Иначе ще се изпържиш. Аз също съм със селективни панели и само да помиришат слънце или поне ултравиолетките и става невъзможно да се седи около тях. Много шибан проблем е и изолацията на тръбите! Вземаш си скъпа, супе-мега-хипер-ултра и т.н. излолация.... монтираш, фолираш с аулниевата лента и си във филма с гаргите и подобна сволоч.
Тия хвъркати обожават да си кълват от алуниниевата лепенка и да съсипват ултра-хипер и т.н. изолация. Да си призная до сега не съм намерил решения на този проблем. Тези дни ще се пробвам да фолирам цялата разводка около панелите с ПВЦ лена ( тези дето ги слагат по обектите за маркиране на изкопи и други опасни места). Ако издържи на слънцето повече от 6 месеца и не се скапе, значи това е едно от решенията.
Интересен момент се получава, ако монтираш стойката на панелите на тавана на машинното .. тогава автоматично си виновен за всички неуредици с асансьора и започваш да поемаш всякакви разходи поремонти и т.н. ;)
Аз съм с два селективни панела ( на Сънсистем) и мога да кажа, че 200 литра бойлер почти завира през летните месеци. Зимата средната температура се движи около 60 градуса. Което си е направо далаверка. При мен има връзка между панелите и отоплението и зимата е много гот да си пуснеш слънцето през радиаторите....

Ако можеш да си го позволиш, ползвай медни тръби, от панелите до апартамента поне. Нямаш подвижни свръзки и съответно евентуални течове са практически никакви. Всичко ти е на спойки и се работи много лесно. Варианта с обливане на фасадата с антифриз ( предполагам няма да пълниш системата с вода!!!) е доста неприятен и съседовбесителен, и трудно ремонтируем.
Антифриза ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!! проверен и качествен, без съдържание на сол и изрично да пише че става за подобни инсталации. За връзката между "антифризанта част" и водната, можеш да ползваш пластинчат топлообменик. Продават се... цената е доста солена но така се прави по белия свят. Иначе, ако бойлера ти има повече от една серпентина, може директно да закараш антифриза да си топли водата.
За финал... не се стискай за качествени материали! еффтиното после ти съсипва живота и ти вгорчава отношенията с околните. Такава инсталация се прави веднъж и се изплаща за няколко години.
От както сме с панелите, бойлера е пускан на ток няколко пъти ;). На третата година вече сме "на парите" и инвестицията работи за нас.

Успех в начинанието.
Благодаря за съветите, колега! Ако не бях пуснал чертежите на моята измишльотина, да я видят хора с повече опит,щях да я направя с доста недостатъци, и да си чукам тиквата после. По принцип съм се занимавал с проектиране на ОВК инсталации, ама точно по отношение на слънчевите инсталации нямам опит и затова приемам съвети всякакви. Като например оная подробност, че тръбите трябва да са тънки, въобще не се бях сетил.
За проблема с хидроизолацията около укрепването съм помислил определено, не искам в един момент на комшийте на последния етаж да им протече и да имам главоболия. Аз мислех варианта след като закрепя стойката, да му сложа силикон, ама не знам дали няма да го изпържи слънцето.
За изолацията на тръбите, мисля да използвам бандажна лента, както се прави тръбния път при климатиците. Между другото, за да се справиш с проблема с гаргите, мисля че това е начина, ако не ти е проблем бандажирай тръбния път, и няма да имаш проблеми, издържа на всякакви атмосферни условия.
Иначе колекторите няма да ги монтирам върху машинното, най-вече защото тръбния път прекалено много се удължава, и съответно топлинните загуби ще се увеличат. Мисля да го сложа до ръба, както е показано в разрез А-А. С комшийте засега всичко е наред, всички комшии, покрай чийто тераси ще минават тръбите вече съм говорил с тях, и няма никакви проблеми, голям късмет имам с комшиите всички са много харни и се разбираме чудесно. Това е рядко срещано явление в нашата държавичка.
По отношение на медните тръби, там няма две мнения, всичко ще е с медни тръби, от колектора до бойлера. Нямам намерение да слагам каквито и да било поцинковани фитинги, защото заради електрохимичната корозия, ще се скапят за нула време. Тръбния път мисля да го направя ако не изцяло, то поне от колектора до терасата да е с мека тръба, смятам че е по-добре ако има по малко колена и заварки съответно. Ама вече като влезе тръбния път от терасата в хола, може би ще е по-добре да е с твърди тръби и колена, щото има много чупки, то на чертежа се вижда де :)
Този вариант с пластинчатия топлообменник не го бях чувал. Мисля, че не е проблем ако в серпентината има антифриз. Мисля да я напълня с пропилен-гликол, той поне не е отровен.
И накрая по отношение на парите, въобще не се стискам, както ти писа, това един път се прави и после си избива парите, няма какво да правим тарикатлъци, това не е като дреха да си я купиш и да я хвърлиш след 2 месеца.
А сега се сетих да те питам като човек минал по тоя път - при бойлер 100 л, ако колектора е 2.7 м2 на Сънсистем, голям ли ще дойде? Опасявам се, че ако взема такъв колектор, зимата ще работи добре, ама пък лятото може да прегрее... Има един вариант автоматично да се охлажда в най-големите жеги, посредством два трипътни вентила и някакъв топлообменник, вода-въздух, например стар радиатор за парно за кола. Ама пък много се усложнява и оскъпява системата, не знам дали има смисъл.
бай Миле - специалист
ibogdanov написа:
ама да видим пича как ше се спретне и какво ще реши.. че това си е бая пара инвестиция и ако не я измисли, само ядове ше бере
Еми на, за това се съветвам с всички вас, които вече сте правили такива инсталации, че това не е шега работа. Количествената сметка досега, доколкото съм се опитал да предвидя и последното нипелче или болтче, възлиза на около 1700 лв, ама както винаги в процеса на монтажа излиза нещо непредвидено, така че направо ги предвиждам 2000 лв ако не и повече. Остава да ги намеря отнякъде и да я мятам. И после да кача снимки след като проработи нормално живот и здраве.
Gek - специалист
бай Миле написа:
А сега се сетих да те питам като човек минал по тоя път - при бойлер 100 л, ако колектора е 2.7 м2 на Сънсистем, голям ли ще дойде? Опасявам се, че ако взема такъв колектор, зимата ще работи добре, ама пък лятото може да прегрее... .
В никакъв случай няма да прегрее, гаранция 100%!
ibogdanov - специалист
Gek написа:
бай Миле написа:
А сега се сетих да те питам като човек минал по тоя път - при бойлер 100 л, ако колектора е 2.7 м2 на Сънсистем, голям ли ще дойде? Опасявам се, че ако взема такъв колектор, зимата ще работи добре, ама пък лятото може да прегрее... .
В никакъв случай няма да прегрее, гаранция 100%!
при мен са два панела(селективни) и 200 литра бойлер, вертикален стоящ на пода. около предпазния клапан съм направил нещо като колектор. Като започне да изпуска, тези дни в жегите си капе постояно, водата от колектора през една ръба и в канала. Иначе става една доста неприятна локва. Това с етилен-гликола си е баш варианта.
Моята инсталация с двата панела, управление на Итниел, две помпи и 200 литра бойлер. Това цялото е около 4000 лева. Тука не смятам 20 литра антифриз на ЛикиМоли, тръболяка и фитингите.
Ел. нагревателя е 6 киловата ( ако не се лъжа, но не е по-малко). Факта, че Не го пускам, вече ми е избил инвестицията.

Бандажа за тръбния път при климатиците .. изобщо не ми беше минал през акъла!!! а това си е решение на проблена с гаргите ;)
изобщо няма да експериментирам с друго а направо ще си взема една ролка от него.

Препоръчван ти ( ако си нямаш) горекла, флюс и припой от Ротенбергер. калая може и от друг производите да е , но флюса на тези е класика и е много качествен. Има едни горелки за около 50 кинта със малките балони. Много удобни за работа, можеш да ползваш и висококалорична газ.
ето ти линк -
http://www.rothenberger.bg/articles.php ... GroupID=17
въпреки набутаните кинти в горелката, сега с нея си разпалвам камината и барбекюто ;) иначе си е чиста проба надутвация и ти остава за.. друг път
То след един ремонт май доста материали и инструменти остават така...
бай Миле - специалист
ibogdanov написа:
Препоръчван ти ( ако си нямаш) горекла, флюс и припой от Ротенбергер. калая може и от друг производите да е , но флюса на тези е класика и е много качествен. Има едни горелки за около 50 кинта със малките балони. Много удобни за работа, можеш да ползваш и висококалорична газ.
ето ти линк -
http://www.rothenberger.bg/articles.php ... GroupID=17
въпреки набутаните кинти в горелката, сега с нея си разпалвам камината и барбекюто ;) иначе си е чиста проба надутвация и ти остава за.. друг път
То след един ремонт май доста материали и инструменти остават така...
Напълно съм съгласен с теб, Ротенбергер са скъпи инструменти, обаче единствения начин да се наложи да си купуваш нов, е ако стария си го загубил, иначе са вечни. Ще си купя една горелка, един флакон МАП-газ, той се води високотемпературен и 1 кило припой С94 като дойде момента да правя инсталацията. А дето викаш, горелката може да свърши работа после за какво ли не, винаги намира приложение и парите няма да са хвърлени на вятъра. Разбира се има и неща които не си струва да купувам, например къртача(ще имам да пробивам 4 дупки ф50), но за сметка на това имам познати и бивши колеги от които бих могъл да взема назаем. По този начин си монтирах климатика така миналата година, от единия къртача назаем, от другия вакуумпомпата назаем, от третия конусната дъска и се получи професионален монтаж за 70 лв :)
Относно бандажната лента, вземи си самозалепваща, щото има и такава дето не е самозалепващата и по време на бандажирането трябва постоянно да я опъваш, и изпуснеш ли, почваш отначало и също почваш да обсъждаш бандажната лента и майка й :)
ibogdanov - специалист
filmatoplo написа:
Защо 2 помпи :?
;) бойлера е с две серпентини, едната от панелите, другата от камината.
2 диференциални термометъра и т.н.
между камината и бойлера има пластинчат топлообменик. едната помна върти антифриза, другата водата бойлер топлообменик, имам и трета само за отоплението.
Някъде из раздела имам снимки на инстлацията.
мога да разрва и да покажа.

Тема "Моята слънчева инсталация(още на етап "Проект") :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: