Чакаме отзиви за работата на системата. Застудя тия дни и е интересно какъв е разхода.
Gandalf написа:Чакаме отзиви за работата на системата. Застудя тия дни и е интересно какъв е разхода.Справя се отлично за момента. Намалих малко обема на водата, който тече през подовото защото ставаше много топло (подово имам в кухня+трапезатия и две бани). температурата на бойлера в средата (там имам сонда) е точно 60 градуса. Може би в по-горната част е по-висока.
температурата на входящата в кутията вода в момента е около 31-33 градуса а изходящата е около 36-38. Конвекторите се пускат много рядко, както споменах в първия пост къщата е топлоизолирана отвъд "разумното"

Едно от нещата, които ме притесняваха е размразяването на външното тяло. В момента външния въздух е много влажен и тялото се заскрежава (само 4 от тръбите , явно не се ползват всички в момента). При "дефрост" на външното тяло климатика обръща режима на студено и има няколко минути в които даже охлажда водата в системата. За щастие подовото действа като "акумулатор" и това абсолютно не се усеща.
Притеснява ме, че още съм с филтърче за фреона на външното тяло и при обръщане на режимите се опасявам да не направи проблем. Ще звънкам на Ванко да го маха, вече май му е време.
за разход на ел енергия нищо не мога да кажа тъй като не съм сложил нищо за измерване. Системата се усилва и намалява в зависимост от температурата на водата или бойлера, на моменти съвсем спира.
Ползвам
DAIKIN / INVERTER RX 71 GV Comfort COP - 3,22 EER - 3,02
Инвертор (Висок клас) сплит-система за високостенен монтаж.Клас B/C.
Технология: Inverter DC VPAM (последно поколение) .
Хладилен агент : R410A - Екологичен
Енергиен клас (на отопление) : C
Енергиен клас (на охлаждане) : B
COP (коефициент на отопление) : 3,22
EER (коефициент на охлаждане) : 3,02
Мощност в kW (на охлаждане) минимална / номинална / максимална :2,3(7,1)8,5
Мощност в kW (на отопление) минимална / номинална / максимална :2,3(8,2)10,2
Разход на ел.енергия в kW (на охлаждане) : минимална / номинална / максимална :0,57(2,35)3,2
Разход на ел.енергия в kW (на отопление) :минимална / номинална / максимална :0,52(2,55)3,82
Разход на ел.енергия в kW (на охлаждане и отопление) средно : 2,35 - 2,55
според тези характеристики средната консумация е около 2.5 Kw ,което е малко повече от печка лъч

при 2,55 kw дори работа 24часа 7 дни седмично , за месец сметката ще е смешна за къща на два етажа. Да не забравяме и че грее и топлата вода в бойлера..
може би ще взема нещо такова за по-точно замерване:
http://www.radimexbg.com/index.php?pid= ... 20%2012728