• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gandalf - специалист
Чакаме отзиви за работата на системата. Застудя тия дни и е интересно какъв е разхода.
naughty - специалист
Gandalf написа:
Чакаме отзиви за работата на системата. Застудя тия дни и е интересно какъв е разхода.
Справя се отлично за момента. Намалих малко обема на водата, който тече през подовото защото ставаше много топло (подово имам в кухня+трапезатия и две бани). температурата на бойлера в средата (там имам сонда) е точно 60 градуса. Може би в по-горната част е по-висока.

температурата на входящата в кутията вода в момента е около 31-33 градуса а изходящата е около 36-38. Конвекторите се пускат много рядко, както споменах в първия пост къщата е топлоизолирана отвъд "разумното" ;-) Всъщност на втория етаж още не съм монтирал вътрешните врати и е практически едно хале от 112 м2. Когато сложа врати ще се урегулират малко нещата.

Едно от нещата, които ме притесняваха е размразяването на външното тяло. В момента външния въздух е много влажен и тялото се заскрежава (само 4 от тръбите , явно не се ползват всички в момента). При "дефрост" на външното тяло климатика обръща режима на студено и има няколко минути в които даже охлажда водата в системата. За щастие подовото действа като "акумулатор" и това абсолютно не се усеща.
Притеснява ме, че още съм с филтърче за фреона на външното тяло и при обръщане на режимите се опасявам да не направи проблем. Ще звънкам на Ванко да го маха, вече май му е време.

за разход на ел енергия нищо не мога да кажа тъй като не съм сложил нищо за измерване. Системата се усилва и намалява в зависимост от температурата на водата или бойлера, на моменти съвсем спира.

Ползвам

DAIKIN / INVERTER RX 71 GV Comfort COP - 3,22 EER - 3,02

Инвертор (Висок клас) сплит-система за високостенен монтаж.Клас B/C.

Технология: Inverter DC VPAM (последно поколение) .
Хладилен агент : R410A - Екологичен
Енергиен клас (на отопление) : C
Енергиен клас (на охлаждане) : B
COP (коефициент на отопление) : 3,22
EER (коефициент на охлаждане) : 3,02
Мощност в kW (на охлаждане) минимална / номинална / максимална :2,3(7,1)8,5
Мощност в kW (на отопление) минимална / номинална / максимална :2,3(8,2)10,2

Разход на ел.енергия в kW (на охлаждане) : минимална / номинална / максимална :0,57(2,35)3,2
Разход на ел.енергия в kW (на отопление) :минимална / номинална / максимална :0,52(2,55)3,82

Разход на ел.енергия в kW (на охлаждане и отопление) средно : 2,35 - 2,55

според тези характеристики средната консумация е около 2.5 Kw ,което е малко повече от печка лъч

Изображение

при 2,55 kw дори работа 24часа 7 дни седмично , за месец сметката ще е смешна за къща на два етажа. Да не забравяме и че грее и топлата вода в бойлера..

може би ще взема нещо такова за по-точно замерване:

http://www.radimexbg.com/index.php?pid= ... 20%2012728
kuuuuuul - майстор
Електромерчето което си харесал е много удобно/аз съм с такова/ но го дават до 3,6кв точно ти е на границата нека някой специалист да каже става ли.Иначе вече си схванал едно от проблемните места на ТП ,дефроста но с настройки ще го оптимизираш при мене размразява 1мин и спира заедно с помпата при сладващото пускане помпата закъснява малко докато се стопли ТО.Май най трудно е да се нагласи управлението защото всяка с-ма си има особености и докато ги схванеш ще ти трябват доста наблюдения.
AntonBM - специалист
Хубава ти е инсталацията, но двуетажна къща с почти 200 квадрата отопляема площ, само с 8 kWh няма да можеш да ги отоплиш при външна под -5°С (въпреки приличната топлоизолация). Имаш опция за помощ с камина. Така че всико при теб е ОК. Само, че свървате ли я? Ще бъде ли готова преди студа? Без нея много ще измъчиш компресора… Препоръчвам схема на свързване през буферен (акумулаторен) съд. Тя може лесно да се свързва към подово и може в бъдеще да се ъпгрейдва до отопление със слънчеви колектори.
Защо не помогнете на режима размразяване с канталов нагревател на външното тяло. Иначе, завиждам ти за качествената инсталация :2thumbs:
naughty - специалист
AntonBM написа:
Хубава ти е инсталацията, но двуетажна къща с почти 200 квадрата отопляема площ, само с 8 kWh няма да можеш да ги отоплиш при външна под -5°С (въпреки приличната топлоизолация). Имаш опция за помощ с камина. Така че всико при теб е ОК. Само, че свървате ли я? Ще бъде ли готова преди студа? Без нея много ще измъчиш компресора… Препоръчвам схема на свързване през буферен (акумулаторен) съд. Тя може лесно да се свързва към подово и може в бъдеще да се ъпгрейдва до отопление със слънчеви колектори.
Защо не помогнете на режима размразяване с канталов нагревател на външното тяло. Иначе, завиждам ти за качествената инсталация :2thumbs:
заложил съм фреонови тръби и ел окабеляване за второ външно тяло ако това не смогва. Камината не съм сигурен че ще успея да направя тази зима :(

всъщност не смятам да отоплявам цялата къща едновременно. Една от стаите и втората баня въобще не се ползват (общо 45 м2), така че реалната квадратура ще е под 180м2 (естествено когато сложа врати , сега е хале :) )
AntonBM - специалист
130 квадрата със 8 kWh и добра изолация – може и да ти стигнат за Варна… На кантар е работата! Зависи от зимата… Дано не е като миналата година.
Колкото до камината – не бързай. Ако не смогва климатика винаги може да му се помогне с духалка. Аз бих ти препоръчал да изчакаш (поспестиш) и си купиш една хубава – красива камина. Не се шегувам! Камините трябва да се избират по красота. Слагаш я в хола и ще я гледаш там доста време… Ако не ти харесва естетически, язък за хола. Майната и, че е примерно много високо ефективна и с прекрасно КПД. Ти ще разчиташ на нея само в краен случай, така че нека е красива!
filmatoplo - майстор
Не можеше ли да се ползва по мощно външно тяло. :?
BAlexandrov - специалист
Относно зимата какви слухове има :shock:
"Чака ни най-лютата зима..."
http://news.plovdiv24.bg/196232.html
filmatoplo - майстор
Фикациите сега потриват ръце :wink: -надписвай сметки , надписвай. :)
naughty - специалист
Пропуснах да кажа, че има изградена система за отвеждане на конденза от всеки конвектор към улуците

Изображение

Изображение

кутията също има дренажче (не се вижда на снимката) както и автоматично пълнене, предпазни клапани за налягане и отвеждане водата извън помещението

остана ми вътрешното тяло от климата (изкормена е електрониката и ел-мотора), ако няко му трябва бих му я продал тънко :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: